Oulun yliopisto

Verenpaineen suuri vaihtelu lisää sydämen työmäärää kylmässä

Jaa

Kotona mitatun verenpaineen suuri vaihtelu on yhteydessä suurempaan verenpaineen nousuun tavanomaisessa talvisessa kylmäaltistuksessa, mikä kuormittaa sydäntä ja voi pahimmillaan lisätä esimerkiksi rytmihäiriöiden, rintakivun ja sydänkohtausten esiintymistä. Tiedot selviävät Oulun yliopiston, Oulun yliopistollisen sairaalan ja Työterveyslaitoksen yhteisestä tutkimuksesta.

Tutkimus osoitti, että sydämen kuormittuminen johtuu voimakkaasta systolisen eli ns. yläpaineen kohoamisesta kylmässä. Henkilöillä, joilla verenpaine vaihteli kotimittauksissa paljon, verenpaineen nousu oli noin 30 mmHg kun taas heillä, joilla verenpaineen vaihtelu oli vähäisempää, nousua oli 23 mmHg. Vastaavasti sydämen työmäärä lisääntyi kylmässä 17 % ja 9 %.

Tulos on tärkeä kaikkien niiden kannalta, joiden verenpainearvot vaihtelevat paljon. ”Huomattava kotona mitatun verenpaineen vaihtelu johtuu todennäköisesti yleisesti voimakkaammasta sympaattisen hermoston reaktiivisuudesta. Tällöin henkilö reagoi voimakkaasti erilaisiin ympäristön stressitekijöihin, tässä tapauksessa myös kylmäaltistukseen”, kertoo dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopistosta.

Vaikutus havaittiin sekä terveillä että kohonnutta verenpainetta sairastavilla riippumatta verenpaineen lähtötasosta. Verenpaine saavuttaa kuitenkin kylmässä korkeimman tason kohonnutta verenpainetta sairastavilla, joilla myös kotiverenpaineen vaihtelu on suurta.

Huomattava verenpaineen nousu kylmässä voi lisätä haitallisten sydän- ja verenkiertoelimistön tapahtumien riskiä talvella. Erityisesti kohonnutta verenpainetta sairastavilla voi riski haitallisille terveysvaikutuksille olla suurempi.

Verenpaineen kotimittaukset antavat arvokasta tietoa henkilön reaktioherkkyydestä erilaisille stressitekijöille kuten kylmälle. Säännöllisen verenpaineen mittaamisen avulla voidaan samalla tunnistaa henkilö, jolla on kohonnut verenpaine. Tutkimus tarjoaa myös lisätietoa mekanismeista, jotka voivat selittää suurempaa talviaikaista sairastavuutta ja jopa kuolleisuutta.

Kokeelliseen tutkimukseen osallistui 75 oululaista 55-65 -vuotiasta miestä. Heistä 46:lla oli kohonnut verenpaine. Tutkittavia opastettiin mittaamaan verenpaineensa kotona kahdesti aamuin illoin viikon ajan. Mittausten perusteella heidät jaettiin matalan ja korkean verenpaineen vaihtelun ryhmään. Tutkittavat kutsuttiin laboratoriomittauksiin Kastellin tutkimuskeskukseen, jossa heidät altistettiin talvivaatteissa -10°C pakkaselle 15 minuutin ajan, ja heidän sykkeensä ja verenpaineensa mitattiin.

Tutkimusta johti Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus. Tutkimustulokset on julkaistu American Journal of Hypertension -lehdessä.

---

Tutkimusjulkaisu: Hintsala HE, Kiviniemi AM, Antikainen R, Mäntysaari M, Jokelainen J, Hassi J, Tulppo MP, Herzig KH, Keinänen-Kiukaanniemi S, Rintamäki H, Jaakkola JJK, Ikäheimo TM. High Home Blood Pressure Variability Associates With Exaggerated Blood Pressure Response to Cold Stress. Am J Hypertens. 2019;32(6):538-546. doi: 10.1093/ajh/hpz011.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Dosentti Tiina Ikäheimo
Oulun yliopisto, Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus
p. 040 5422968
tiina.ikaheimo@oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksen tuloksena syntyi uusi malli terveyspelien kehittämiseen22.9.2020 08:39:08 EESTTiedote

Terveydenhuollon palveluihin tarvitaan uusia digitaalisia työkaluja tukemaan asiakkaita. Terveyspelit voivat tarjota tähän kustannustehokkaita ja asiakasta motivoivia menetelmiä. Tavoitteena terveyteen ja hyvinvointiin liittyvillä hyötypeleillä on innostaa pelaajaa parantamaan omaa psykologista, fyysistä tai sosiaalista hyvinvointiaan. Itsemittaaminen on tutkitusti tehokasta. Terveyspelien kehitysprosessi vaatii monialaista yhteistyötä pelinkehittäjien ja muiden alojen ammattilaisten kesken.

Uusi ultranopea NMR-menetelmä molekyylien vaihdon tutkimiseen18.9.2020 10:15:00 EESTTiedote

Molekyylien vaihto erilaisten fysikaalisten tai kemiallisten ympäristöjen välillä on erittäin merkittävässä roolissa monissa tärkeissä prosesseissa, kuten hengityksessä, proteiinien laskostumisessa, kemiallisissa reaktioissa ja katalyysissä. Oulun yliopiston NMR-spektroskopian tutkimusyksikkö on kehittänyt ultranopean NMR-menetelmän, jolla molekyylien vaihdon havaitsemista voidaan nopeuttaa jopa 10 000-kertaisesti. Menetelmää hyödynnetään ilmastonmuutoksen tutkimuksessa ilmakehän aerosolien koostumuksen ymmärtämiseen yhteistyössä Oulun yliopiston Nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikön kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme