Helsingin yliopisto

Verisuonibiologian tutkijat kokoontuvat Helsinkiin

Jaa

Sunnuntaina 3.6.2018 Finlandia-talossa käynnistyvä kansainvälinen Vascular Biology Meeting (IVBM2018) kokoaa Helsinkiin yli tuhat veri- ja imusuonitutkijaa kaikkialta maailmasta. Konferenssi jatkuu torstaihin 7.6. saakka.

Konferenssin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta kertoo, että verisuonibiologia on monitieteinen tutkimusalue, joka yhdistää muun muassa syöpä- ja aineenvaihduntasairauksien tutkijoita, immunologeja ja neurobiologeja. Tämä näkyy myös konferenssin ohjelmassa.

– Verisuonibiologian merkitys on kasvamassa hyvin monien eri sairauksien ymmärtämisessä ja uusien hoitokeinojen etsimisessä ja kehittämisessä, Alitalo toteaa.

Nykyisin verisuoniin kohdistuvia hoitoja käytetään jo syövän ja silmänpohjan rappeuman hoidossa, mutta vastaavia uusia hoitoja odotetaan myös muihin sairauksiin. Kuumia tutkimusaiheita ovat tällä hetkellä esimerkiksi eri elinten verisuonien rakenteelliset ja toiminnalliset eroavuudet, joiden ymmärtämisen uskotaan tuovan mahdollisuuksia verisuonten erilaistumisen ja endoteelisolujen toiminnan muokkaamiseen eri elimissä ja erilaisissa sairaustiloissa.

– Voimme kasvattaa veri- ja imusuonia ja toisaalta estää niitä kasvamasta, mikä sinänsä tarjoaa hoitomahdollisuuksia, Alitalo sanoo.

Alan ajankohtaisimmat aiheet nostetaan esille 17 plenary-luennossa, joiden pitäjät ovat alan tunnetuimpia tutkijoita eri puolilta maailmaa. Tunnettujen huippututkijoiden lisäksi konferenssin miltei sadan puhujan joukossa on Alitalon mukaan myös runsaasti ’nousevia tähtiä’, vasta uransa alkupuolella olevia nuoria tutkijoita.

– Puhujat tulevat tarjoamaan monipuolisen katsauksen tämän tutkimusalueen viimeisimpiin löytöihin ja siihen, mitä alalla juuri nyt on tapahtumassa.

Alitalo huomauttaa, että suuri kansainvälinen konferenssi on samalla hieno tilaisuus esitellä Helsinkiä ja Suomea kaikkiaan 32 maasta eri puolilta maailmaa tuleville vieraille.

– Ajankohta on nyt paras mahdollinen, kesäinen Helsinki on ollut parhaimmillaan jo jonkin aikaa, ja valoisat kesäyömme ovat monille vieraillemme ainutlaatuinen kokemus.

IVBM2018-konferenssin järjestävät European Vascular Biology Organisation, Helsingin yliopisto, Uppsalan yliopisto ja Wihuri Research Institute. Järjestelytoimikunnan suomalaisjäsenet Alitalon lisäksi ovat apulaisprofessori Pipsa Saharinen Helsingin yliopistosta ja akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta. Jenny ja Antti Wihurin rahasto on yksi IVBM2018 tärkeimmistä sponsoreista.

IVBM-kokous järjestetään joka toinen vuosi; edellliset IVBM kokoukset järjestettiin Kiotossa 2014 ja Bostonissa 2016. Seuraava kokous on vuonna 2020 Etelä-Koreassa.

Lisätietoa IVBM2018-verkkosivuilta

*******************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Öljyonnettomuuden sattuessa arktisella alueella suurimpina kärsijöinä olisivat jääkarhut ja merilinnut20.5.2019 14:43:15 EESTTiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suurta painetta arktiselle luonnolle. Öljyonnettomuus tällä ainutlaatuisella ja herkällä alueella voi johtaa ympäristökatastrofiin. Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella jääkarhut ja merilinnut ovat suurimmassa riskissä öljyonnettomuuden sattuessa, mutta riski vaihtelee suuresti riippuen vuodon ajoituksesta ja vuotaneen öljyn ominaisuuksista.

Kansalliskirjasto avaa 2000 kirjaa yleisön ja tutkijoiden verkkokäyttöön16.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Kansalliskirjasto on digitoinut 1000 tietokirjaa avoimeen verkkokäyttöön ja 1000 kaunokirjaa tutkimus- ja opetuskäyttöön. Kirjat sijoittuvat kahteen verkkokokoelmaan ja ovat käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa vuoden 2021 loppuun asti. Tekijänoikeuksista on sovittu Kopioston ja kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston kanssa. Yhteishankkeen tavoitteena on avata verkkokäyttäjille ja tutkijoille asiantuntijoiden valitsemaa tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme