Vaasan kaupunki - Vasa stad

Verk av Aamu Tikkanen och Markku Haanpää på utställning i Vasa konsthall

Dela

24.8 öppnas Aamu Tikkanens och Markku Haanpääs gemensamma utställning ”Maatuville” i Vasa konsthall. I utställningen träffas jord och sten både som material och som inspirationskälla för målningarna. Utställningen visas till 29.9.2019.

Aamu Tikkanen: detalj från målning, olja på duk, 2019
Aamu Tikkanen: detalj från målning, olja på duk, 2019

Aamu Tikkanen och Markku Haanpää delar intresse för jord och utställningens tema baserar sig på partiklar från detta element; att tänka på jorden som en geologisk process, som möjliggörare till liv eller också som material att använda vid målning.

Utställningens namn ”Maatuville” bär med sig jordelementet och en hel planet. Namnet är flertydigt, nästan som en dikt i sig själv, men flertydigheten öppnar sig ordentligt enbart på finska. Namnet består av delarna ”maa” och ”tuville” (”land/jord” och ”stugor”), varav det senare för tankarna till bosättningar och tillsammans med ordet jord kan det även tolkas hänvisa till forna stenrösegravar, som har varit ett av intresseobjekten för Aamu Tikkanen.

- Ordet Maatuville hänvisar även till oss alla som jord ska bli, eftersom vi alla till slut kommer att sjunka ner i jordens famn samtidigt som vi efterlämnar spår av vår existens, beskriver Tikkanen och Haanpää.

Utställningen är en resa i konstnärernas processer

Haanpääs målningar har uppstått med lermålarfärg, oro över miljon, mikro- och makrokosmiska sampel samt materialets egna liv som utgångspunkter. I arbetet ses även färgämnets egna rörelsebanor med tillhörande partiklar, som Haanpää har lett i en önskad riktning.

Tikkanen närmar sig målning under ledning av dess naturliga väsen, och dryftar som bakgrund till arbetet bl.a. om frågor som berör naturens och kulturens förhållanden och de egna kulturella rötterna. Tikkanens målningsprocess baserar sig på livskraften vid målningshändelsen samt i dess långsamma öppnande.

I fråga om utställningen har konstnärerna arbetat på var sitt håll. Tikkanen bor och arbetar i Kurikka och Haanpää i Loimaa. Bägge konstnärer är bördiga från Österbotten.


Infobilder: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/fFVYiHh4AfA662G

Nyckelord

Bilder

Aamu Tikkanen: detalj från målning, olja på duk, 2019
Aamu Tikkanen: detalj från målning, olja på duk, 2019
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum