Vaasan kaupunki - Vasa stad

Verken i Vasa konsthalls nya utställning rör sig i gränslandet mellan det mytiska och det verkliga

Jaa

I Vasa konsthall öppnas lördag 27.10 Sari Bremers och Iina Heiskanens utställning VOX DUO – Två röster. Utställda finns Bremers ymniga och färgfyllda världar sida vid sida med Heiskanens okonstlade och stillsamma skuggteman. De för en dialog i rummet och skapar nya betydelser. Utställningen visas fram till 25.11.2018.

Sari Bremer: Mirroring the night (2018), foto: Stefan Bremer
Sari Bremer: Mirroring the night (2018), foto: Stefan Bremer

Sari Bremer (f. 1976) och Iina Heiskanen (f. 1974) är två konstnärer som bor och arbetar i Helsingfors. Konstnärerna delar ett arbetsrum som förutom det konstnärliga arbetet är ett ställe för samtal om konst och konstnärliga val. 

Sari Bremer arbetar huvudsakligen med metoder inom metallgrafik i många färger. Motiven kan verka arketypiska och som om de skulle betyda något speciellt. Om man betraktar dem närmare så är bildernas betydelse inte så uppenbar, utan de symboler som förekommer där är sedan också okända.

Ett skickligt tekniskt genomförande och ett rikt färgmättat uttryck skapar starka känslostämningar i Bremers verk. Verken öppnar fönster till mytiska landskap och sagornas värld. Betraktaren kan i dem hitta oändligt med nya dimensioner och berättelseintriger att följa. Fastän arbetena är allegoriska, fungerar de som visuella helheter och bildernas symbolik behöver inte tolkas.

Iina Heiskanen behandlar i sina verk tiden och hur den kommer till uttryck i skuggornas och strukturernas värld. Skuggornas rörelse och deras flyktighet har varit i fokus i hennes arbete under flera års tid. Heiskanens verk är ofta gjorda som träsnitt på papper och deras uttryck är abstrakt.

På utställningen finns nya verk

I Vasa konsthall visas nya unika verk, som Iina Heiskanen har genomfört som träsnitt på tyg. Huvudvikten i dessa nya verk ligger på skuggorna i arkitektoniska strukturer och på hur rummet småningom förändras och blir abstrakt. De motiv som genomförts på papper tar vid sidan av de kraftigare strukturerna fram skuggor och fragment från en immateriell värld, som är närvarande i rummet mellan strukturerna och föremålen. Verken har skapats med stöd av ett visningsstipendium från Centret för konstfrämjande.

Utställningen är konstnärernas andra gemensamma utställning. På utställningen möts konstnärernas olika världar i samma rum. De inbjuder betraktaren att se världens strukturer och berättelser ur olika perspektiv och att se deras mångfald.

Utställningen har fått understöd från Svenska Kulturfonden.

www.saribremer.net

www.iinaheiskanen.com

Pressbilder: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/ggmHzire9t9kvyL

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Stf. museidirektör Auli Jämsänen
Vasa stads museer
tfn 040 764 4125
auli.jamsanen@vasa.fi

Kuvat

Sari Bremer: Mirroring the night (2018), foto: Stefan Bremer
Sari Bremer: Mirroring the night (2018), foto: Stefan Bremer
Lataa
Iina Heiskanen: Black rhombus with black line (2018), foto: Iina Heiskanen
Iina Heiskanen: Black rhombus with black line (2018), foto: Iina Heiskanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme