Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Verkkoalustat: valeuutisten torjunta, yksityisyydensuojan ja reilun kilpailun takaaminen

Jaa

Verkkoalustat lisäävät valikoimaa kuluttajille, mutta niitä koskevaa lainsäädäntöä on uudistettava digiaikaan sopivaksi, todetaan Euroopan parlamentin torstaina hyväksymässä päätöslauselmassa.

- Verkkoalustojen vastuuta selvennettävä
- Tasapuoliset toimintaedellytykset toisiinsa verrattavissa oleville online- ja offline-palveluille
- Tiukemmat toimet valeuutisten, laittomien tuotteiden, käytäntöjen ja sisältöjen torjuntaan

Samalla kun verkkoalustojen käyttömahdollisuuksia kehitetään, mepit vaativat toimia komissiolta kuluttajan- ja yksityisyydensuojan takaamiseksi. Parlamentti vaatii komissiota:

- tutkimaan mahdollisia algoritmien väärinkäytöksiä, sillä virheet saattavat johtaa sopimattomiin käytäntöihin ja yksityisyydensuojan rikkomuksiin
- laatimaan ohjeita ja sääntöjä verkkoalustoille niiden velvollisuuksista ja niitä koskevista vastuukysymyksistä
- luomaan tasapuoliset toimintaedellytykset toisiinsa verrattavissa oleville online- ja offline-palveluille
- laatimaan ja selventämään menettelyjä laittoman ja haitallisen sisällön poistamiseksi verkosta
- tarkastelemaan mahdollisuutta toimiin valheellisen sisällön levittämisen ja leviämisen rajoittamiseksi

Verkkoalustojen tulisi lisäksi ryhtyä toimiin käyttäjiensä yksityisyydensuojan ja sisällön oikeellisuuden takaamiseksi. Verkkoalustoja kehotetaan:

- torjumaan laittomia tuotteita ja sisältöjä, ja hyvän kauppatavan vastaisia käytäntöjä
- tarjoamaan käyttäjille välineitä valeuutisten ilmiantamiseksi, jotta myös muut käyttäjät voivat saada tiedon valeuutisista
- tiedottamaan käyttäjille tarkasti kerättyjen tietojen luonteesta ja siitä, miten tietoa aiotaan käyttää
- varmistamaan, että anonymiteetti turvataan, kun kolmannet osapuolet käsittelevät henkilötietoja
- tarjoamaan asiakkaille selkeät, kattavat ja oikeudenmukaiset käyttöehdot välttäen monimutkaista terminologiaa

Mietintö hyväksyttiin äänin 393 ääntä puolesta, 146 vastaan, 74 tyhjää.

Euroopan parlamentin mietinnön esittelijöiden kommentit

Henna Virkkunen (kok., EPP) sanoi: “Verkkoalustat tuovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Hyödyntämällä verkon jakelukanavia myös pk-yritykset ja start-upit voivat päästä globaaleille markkinoille ilman isoja investointeja digitaaliseen infraan ja markkinointiin. Digitalisaatio ja teknologinen kehitys mahdollistavat myös uusia ja vaihtoehtoisia tapoja toimia. Kuluttajille alustatalous tarkoittaa enemmän valinnanvaraa ja edullisempia hintoja."

Philippe Juvin (EPP, Ranska) sanoi: “Tässä mietinnössä käsittelemme verkkoalustoilla toimivan talouden pääkysymyksiä, jotka liittyvät määritelmiin, vastuuseen, verotukseen, epäreiluihin käytäntöihin ja tarpeeseen päivittää lainsäädäntöämme digiaikaan. EU:n täytyy kehittää globaali strategia ja kunnianhimoinen näkemys. Eurooppalaisten johtajien täytyy pystyä kilpailemaan amerikkalaisia ja aasialaisia jättiläisiä vastaan.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin tiedotustoimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme