Pohjois-Savon ELY-keskus

Verkkokalastuskielto Saimaan norppa-alueilla alkaa 15.4.2022

Jaa

Kuuttien suojelemiseksi verkkokalastuskielto jatkuu kesäkuun loppuun saakka.

Verkkokalastuksen kielto saimaannorpan keskeisillä elinalueilla.
Verkkokalastuksen kielto saimaannorpan keskeisillä elinalueilla.

Verkkokalastuskielto alkaa perjantaina noin 2920 kmalueella, kattaen suurimman osan Saimaasta. Rajoitusalue perustuu havaittujen poikaspesien ympärille muodostettuihin viiden kilometrin suoja-alueisiin ja niitä yhdistäviin alueisiin. Kalastusrajoitukset kohdistuvat saimaannorpan keskeiselle lisääntymisalueelle antaen kattavan suojan syntyneille kuuteille. Ympärivuotiset rajoitukset ja verkkokalastuskielto sekä rajoitusalueen laajentaminen on turvannut saimaannorppakannan kasvamisen viime vuosina yli 5 % vuosittaisella kasvunopeudella. Verkkokalastus on kiellettyä 15.4.–30.6. lukuun ottamatta alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkkoja, joilla kalastuskielto päättyy 20.6.2022. Kalastusrajoitusten tarkempi sisältö ja alueet löytyvät kalastusrajoitus-palvelusta.

"Kalastusrajoitukset ja yhtenäinen rajoitusalue turvaavat erityisesti kuuttien elossa säilymisen ensimmäisten elinkuukausien aikana", Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalastusbiologi Teemu Hentinen kertoo.

Ympärivuotisesti rajoitusalueella on kielletty saimaannorpalle vaarallisten pyydysten käyttö, kuten riimu- ja vahvalankaiset verkot sekä löysänieluiset katiskat ja merrat. Rysien, mertojen ja katiskojen nielu ei saa venyä missään olosuhteissa yli 15 sentin. Vuonna 2021 voimaan tulleissa rajoituksissa lisäksi kiellettiin verkkojen madaltaminen pystylangoilla, eli niin sanottu puohteutus, ja sen lisäksi kalastajien pitää ankkuroida verkot avovesiaikana. Näin pyritään vähentämään saimaannorppien tarttumista verkkoihin.

Osakaskunnille maksettava sopimuskorvaus nousi

Kalastusrajoitukset perustuvat Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja osakaskuntien välisiin sopimuksiin sekä valtioneuvoston asetukseen niillä alueilla, joilla sopimusta ei ole voimassa. Osakaskunnille maksettava vuosittainen sopimuskorvaus nousi aikaisemmasta 1,7 eurosta 2,5 euroon hehtaarilta. Sopimuskorvauksella osakaskunnat saavat varoja rajoitusten valvontaan ja niistä tiedottamiseen sekä kompensaatiota lupatulojen vähenemisestä. Osakaskunnilla on tiedotusvastuu sopimuksiin perustuen. Maa- ja metsätalousministeriö on varannut sopimuskorvauksiin vuosittain 615 000 euroa. Pohjois-Savon ELY-keskus pyrkii lisäämään sopimuskattavuutta asetusalueella ja tarjoamaan kalastusrajoitussopimuksia mahdollisille uusille pesimäalueille, mikäli kuutteja syntyy rajoitusalueen ulkopuolelle. Sopimukset vaativat osakaskunnan yleisen kokouksen päätöksen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalastusbiologi Teemu Hentinen, p. 0295 024 037

Kuvat

Verkkokalastuksen kielto saimaannorpan keskeisillä elinalueilla.
Verkkokalastuksen kielto saimaannorpan keskeisillä elinalueilla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.5.202225.5.2022 11:02:12 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,62. Nyt taso on 15 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallavesi on noussut tämän vuoden alimmasta 60 cm. Vedenpinta on todennäköisesti saavuttanut tulvahuippunsa eilen. Lähiajalle ennustetut sateet ovat vähäisiä ja yläpuolisten vesien tulovirtaamat ovat myös taittuneet väheneviksi. Kallaveden lisäjuoksutus jatkuu vielä Leppävirran Naapuskoskella ja Konnuskoskella, mutta luultavasti ei pitkälti kesäkuun puolelle. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat nousivat melko korkeisiin tulvahuippuihin, mutta kevään tulvat 2018 olivat selvästi korkeammat myös Ylä-Savossa. Onkiveden pinta on vielä niin korkealla, että yöaikaan vettä joudutaan juoksuttamaan Ahkiolahden vesiliikennekanavasta. Kiuruveden ja Poroveden juoksutusta on jo voitu pienentää. Nilsiän reitin alaosassa Syvärillä näyttää siltä, että pintaa vielä nostetaan, mutta Vuotjärvi on jo täynnä. Nyt aletaan olla taas tilanteessa, että voimalaitosten juoksutuskapasiteetti riittä

Valtatien 5 Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä yleissuunnitelmaluonnosta esitellään kahdessa yleisötilaisuudessa Pöljän koululla Siilinjärvellä ja Alakoululla Lapinlahdella 1.6.2022 (Pohjois-Savo).23.5.2022 09:17:35 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus suunnittelee valtatien 5 parantamista välillä Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä. Yleissuunnitelmasta on laadittu luonnos, jossa uusi linjaus sijoittuu nykyisen valtatien itäpuolelle uuteen maastokäytävään.

Eläintukien valvonnat aloitetaan Pohjois-Savossa toukokuussa12.5.2022 13:24:25 EEST | Tiedote

Pohjois-Savossa eläintukien valvonta aloitetaan ensi viikolla ja peltotukien valvonta kesäkuun puolivälissä. Valvontoja tehdään marraskuun puoliväliin asti. Pelto- ja eläintukien valvonta tehdään kolmelle prosentille tiloista ja täydentävien ehtojen valvonta 0,5 prosentille tiloista. Pohjois-Savossa on hieman vajaa 1300 kotieläintilaa, joten noin 40 tilalle tehdään valvonta. Kaikille valvonnassa oleville tiloille pyritään ilmoittamaan valvonnasta etukäteen. Maatalouden digitalisoituminen on Pohjois-Savossa edennyt mallikkaasti ja esimerkiksi sähköisessä tukihaussa Pohjois-Savo on valtakunnan kärkiluokkaa. Samoin tukivalvonnan sähköiset menettelyt ovat olleet meillä jo laajalti käytössä. Nyt myös itse valvonta pystytään suorittamaan kokonaan sähköisesti uusien mobiililaitteiden ansiosta, Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen kertoo. Valvonnan tarkoitus on taata elintarviketurvallisuus sekä eläinten hyvä kohtelu. Eläintukien valvonta liittyy elintarviketurvallisuut

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme