Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Verkkokysely: Helsingin luonnossa kiehtoo monipuolisuus

Jaa

Helsingin luontoa pidetään monipuolisena: kaupungista löytyy sekä luonnontilaisia alueita että hoidettua viherympäristöä. Luonnon koetaan olevan lähellä ja helposti saavutettavissa. Huolta herättävät muun muassa vieraslajien runsastuminen sekä viheralueiden pieneneminen kaupungin kasvaessa ja kaupunkirakenteen tiivistyessä. Vastaajat tunsivat hyvin Helsingin luonnon ja heistä suuri osa on valmiita myös toimimaan luonnon monimuotoisuuden puolesta. Kyselyn tuloksia käytetään uuden Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman laatimisessa.

Pajunkissoja. Kuva: Kaarina Heikkonen.
Pajunkissoja. Kuva: Kaarina Heikkonen.

Luontoelämykseen Helsingissä näyttää liittyvän vahvasti luonnon ja kaupungin kohtaaminen. Helsinkiläisen kaupunkiluonnon ominaispiirteitä kuvailtiin vastauksissa sekä karuiksi että vehreiksi. Jääkauden muovaamat kalliot ja harjut, meri, joet ja purot, lehdot ja muutkin metsät ovat helsinkiläisten sydäntä lähellä. Paljon mainintoja sai myös kulttuurihistorian vaikutus luontoon etenkin saaristossa sekä lajien runsaus kulttuuriympäristöissä.

Erityisen helsinkiläisinä luontokohteina pidetään Vallisaarta, Vanhankaupunginlahtea ja Keskuspuistoa. Karttamerkintöjä tehtiin kyselyssä ympäri Helsinkiä, joten lähiluonto eri puolilla kaupunkia nousi vastauksissa esiin.

Rakentamisen vaikutukset metsäalueisiin huolestuttavat

Metsillä on tärkeä merkitys kaupunkilaisille sekä monimuotoisen lajiston säilymisen kannalta että virkistysalueina. Helsinkiläiset pitävät tärkeänä, että kaupungin alueelta löytyy erilaisia metsiä: pieniä lähimetsiä, lehtoja, havu-, lehti- ja sekametsiä. Metsäisten alueiden toivotaan säilyvän laaja-alaisina ja rakenteeltaan verkostomaisina.

Rakentamisen vaikutuksista ollaan huolissaan: metsien pirstaloitumista tulee välttää ja yhteydet viheralueiden välillä pitää turvata. Helsinkiläiset haluavat kehittää metsien monimuotoisuutta muun muassa lisäämällä lahopuuta sekä pitämällä hoitotoimenpiteet mahdollisimman kevyinä.

Meri, rannat, joet ja purot arvokas osa Helsingin luontoa

Rantaluonto on helsinkiläisille tärkeää. Vastauksissa korostuivat maisemaan ja merellisyyteen liittyvät kokemukset, kuten hiekkarannat ja ruovikot mutta myös rakkolevä, lintukosteikkojen kunnostaminen, hylkeet ja Itämeren huono vointi mainittiin.

Kaupunkilaiset turvaisivat rantojen monimuotoisuutta kurttulehtiruusua hävittämällä, rantaniittyjen niitolla sekä suojaisten merenrantojen ennallistamisella luonnontilaisiksi. Rantojen ja meren roskaantumisen ehkäisemiseksi ehdotettiin tiiviiden roska-astioiden lisäämistä. Maaston kulumisen ja lintujen pesimärauhan vuoksi toivottiin paikoin selkeämpiä polkuja.

Virtavesistä tärkeimpinä pidetään Longinojaa, Mätäojaa, Vantaanjokea ja Haaganpuroa. Virtaavat vedet ovat arvokkaita ja monimuotoisia luontotyyppejä, jotka ehdottomasti halutaan säilyttää osana kaupunkia. Virtavesissä kiehtovat muun muassa taimenten kutu sekä rantakasvillisuus ja sen tarjoama elintila eliöstölle. Ongelmallisina nähdään padot, vedenlaatu ja rakentaminen.

Asukkaat valmiita toimimaan

Lähes puolet vastaajista haluaisi osallistua luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Eniten vastaajia kiinnostaa luonnon seuraaminen ja havaintojen jakaminen muille, sekä roskien kerääminen viheralueilta. Helsinkiläiset haluavat myös lisää tietoa luonnosta. Mielenkiinto erilaisiin talkoisiin, kuten vieraslajien torjumiseen, on suurta.

Osana Helsingin Luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman päivittämistä kaupunki järjesti 8.11.–9.12.2018 kaikille avoimen karttapohjaisen verkkokyselyn. Kyselyyn vastasi lähes 900 kaupunkilaista, ja karttamerkintöjä kiinnostavista luontokohteista kommentteineen kertyi noin 2 500.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiekologi
Kaarina Heikkonen
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
puh. 09 310 31581
kaarina.heikkonen@hel.fi

Kuvat

Pajunkissoja. Kuva: Kaarina Heikkonen.
Pajunkissoja. Kuva: Kaarina Heikkonen.
Lataa
Karttakommenttien jakautuminen viheralueille.
Karttakommenttien jakautuminen viheralueille.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.5.201917.5.2019 17:26:56 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-05-17_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen reitti avautuu 24.5. – Töölönlahdenkadulla viimeistelytöitä kuluvalla viikolla16.5.2019 13:29:44 EESTTiedote

Rakennustyöt etenevät Töölönlahdenkadulla sekä Oodin ja Musiikkitalon välissä Kansalaistorin ja Makasiinipuiston ympäristössä. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden kulku helpottuu alueella, kun Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen kävely- ja pyöräilyreitti avautuu perjantaina 24.5. Tällä ja ensi viikolla Töölönlahdenkadulla tehdään asvaltointia ja viimeistellään kiveyksiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme