Finanssiala ry

Verkkopankin käyttö siirtyy mobiiliin

Jaa

Mobiilipalvelujen käytön yleistyminen muuttaa myös verkkopankin käyttötapoja. Jo puolet suomalaisista käyttää verkkopankkia joko pääasiallisesti tai toissijaisesti jollain mobiililaitteella. Kaksi vuotta aiemmin näin teki joka kolmas. Tiedot käyvät ilmi Finanssiala ry:n (FA) teettämästä Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat tutkimuksesta.

Mobiiliverkkopankkia käyttävät erityisesti 18 – 44 –vuotiaat, joista jo noin 70 prosenttia asioi verkkopankissa matkapuhelimella tai tablet-laitteella. Mobiililaitteita ja tietokonetta käytetään myös paljon ristiin.

Verkkopankkia käyttää lähes jokainen suomalainen. Vastaajista 90 prosenttia kertoi maksavansa laskut tavallisimmin verkkopankissa. Vain prosentti vastaajista maksaa laskut tavallisimmin joko pankin tiskillä tai laskunmaksuautomaatilla.

Myös e-laskun käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Verkkopankissa asioivista vastaajista 75 prosenttia saa tällä hetkellä e-laskuja suoraan verkkopankkiinsa. Innokkaimpia e-laskun käyttäjiä ovat 18 – 44 –vuotiaat.

Lähes kaikilla yli 18-vuotiailla suomalaisilla on käytössään jokin pankin myöntämä maksukortti. Sitä nuoremmistakin maksukortti on 88 prosentilla. Käteisellä ostoksensa maksaa tavallisimmin enää 18 prosenttia vastaajista. Keskimääräistä useammin käteistä käyttävät yli 55-vuotiaat sekä alle 18-vuotiaat.

Lähimaksu alkaa olla maksukorteissa jo perusominaisuus, jota suomalaiset myös käyttävät enenevässä määrin. Tutkimuksen mukaan lähimaksuominaisuus oli 64 prosentissa maksukorteista ja sitä käytti yli 80 prosenttia niistä, joilla se oli. Nuoremmissa ikäryhmissä käyttö oli muita yleisempää.

Tutkimuksessa kolme neljäsosaa suomalaisista kertoi tehneensä ostoksia internetissä. Verkkokaupoissa tehdyt ostokset maksetaan tavallisimmin tilisiirtona verkkopankkitunnuksia käyttäen. Luottokorttia käyttää verkko-ostosten tekemiseen yleisimmin reilu viidennes vastaajista.

Pankkipalvelua halutaan myös viikonloppuisin

Suurin osa vastaajista (76 %) haluaa edelleen saada pankkipalveluja pankin konttorissa. Kolmannes puolestaan toivoo pankkipalveluita kauppakeskukseen tai omaan kotiin. Henkilökohtaista neuvontapalvelua kaivataan erityisesti säästämiseen, sijoittamiseen, lainoihin ja vakuutuksiin liittyvissä asioissa.

Yli 90 prosenttia henkilökohtaista pankkipalvelua haluavista tahtoo saada sitä arkisin, 27 prosenttia lauantaisin ja 14 prosenttia sunnuntaisin. Viikonloppuisin tarjottavista palveluista ovat kiinnostuneita erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvat sekä perheelliset. Yli 65-vuotiaita viikonloppupalvelut eivät juuri kiinnosta.

Arkisin henkilökohtaista pankkipalvelua haluttaisiin saada erityisesti klo 16 – 18. Myös perinteinen palveluaika kello 10 – 16 on suosittua. Jonkin verran palvelua haluttaisiin myös klo 18 – 20. Etenkin työssäkäyvät ja perheelliset sekä pääkaupunkiseudulla asuvat haluaisivat saada palvelua arkisin klo 16 jälkeen.

Lauantaisin toivotuin palveluaika on kello 10 – 16 ja sunnuntaisin kello 12 – 16.

FA:n tilaaman tutkimuksen toteutti IROResearch Oy. Tutkimukseen haastateltiin helmi-maaliskuussa 2017 2 500 mannersuomalaista 15 – 79 –vuotiasta henkilöä. Maksutapojen lisäksi tutkimuksessa selvitettiin kotitalouksien säästämistä ja luotonkäyttöä. Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat – tutkimus on seurantatutkimus, joka toteutetaan 1 – 2 vuoden välein.

Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat tutkimusraportti 
Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat presentaatio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4200http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Pankkibarometri: Lainakysyntä hieman alkuvuotta laimeampaa15.6.2018 07:00Tiedote

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan kotitalouksien ja yritysten luotonkysyntä on edelleen viime vuotta vilkkaampaa, mutta kasvun arvioidaan hieman laimentuneen verrattuna alkuvuoteen. Heinäkuun alusta kiristyvä asuntolainojen lainakatto on todennäköisesti vaikuttanut pankinjohtajien arvioihin kotitalouksien luotonkysynnän kehityksestä. Barometrikysely II/2018 tehtiin touko-kesäkuun vaihteessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme