Jyväskylän yliopisto

Verkkopohjainen terveysvalmennus voi tehokkaasti lisätä liikunnan harrastamista – vertaistuki hyödyllistä

Jaa

Tuoreen Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan verkkopohjaiseen terveysvalmennukseen osallistuneiden liikunnan harrastaminen lisääntyi valmennuksen aikana. Valmennuksen osallistujat olivat vähän liikkuvia aikuisia, joilla oli ylipainoa ja useimmilla myös pitkäaikaissairauksia. Terveysvalmennukseen kuului psykologisen joustavuuden harjoituksia ja sen aikana sai tukea vertaisilta.

Koulutetun vertaisen tuki oli hyödyllistä verkkopohjaisessa terveysvalmennuksessa. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Koulutetun vertaisen tuki oli hyödyllistä verkkopohjaisessa terveysvalmennuksessa. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Elämäntapamuutosten tueksi tarjotaan lisääntyvästi palveluita myös digitaalisessa muodossa. Tällä hetkellä tiedetään melko vähän siitä, millaisia pitkäaikaisia vaikutuksia verkossa tarjottavilla palveluilla on yksilöiden terveyskäyttäytymiseen.

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa kaksivuotinen ryhmämuotoinen valmennus toteutettiin osana terveyskeskusten tarjoamia palveluita. Tutkimusnäyttöön pohjautuvan verkkopohjaisen terveysvalmennuksen sisällöissä painottuivat elämäntapamuutoksiin liittyvien ajatusten, tunteiden ja aikaisempien kokemusten tarkastelu. Niitä käsittelevät harjoitukset oli rakennettu hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) periaatteiden mukaan.

- Verkkopohjaiseen terveysvalmennukseen sisältyneet psykologisen joustavuuden harjoittelu ja koulutetun vertaisen tarjoama tuki olivat hyödyllisiä liikunnan lisäämisessä erityisesti vähän liikuntaa harrastavilla. Lisäksi enemmän liikuntaa harrastavien psykologinen joustavuus lisääntyi valmennuksen aikana, mistä on hyötyä elämäntapojen ylläpitämisessä jatkossa, väitöskirjatutkija Mari Punna Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.

Harjoitusten tavoitteena oli lisätä yksilön psykologista joustavuutta, eli mm. läsnäolon taitoa ja kykyä suhtautua joustavasti eteen tuleviin tilanteisiin ja olosuhteisiin. Harjoitukset oli koottu kolmeksi kuuden viikon mittaiseksi verkkojaksoksi, ja niitä pystyi tekemään joustavasti omien arjen aikataulujen mukaan.

Osallistujien oli mahdollista saada kannustusta muutosten tekemiseen koulutetuilta kokemusasiantuntijoilta valmennuksen aikana. Vertaiselta saatu tuki on aiemmin havaittu hyödylliseksi elämäntapamuutoksissa. Kokemusasiantuntijat tukivat ja kannustivat osallistujia muutosten tekemisessä verkkojaksojen aikana verkkokeskusteluissa, sekä jaksojen välissä puhelimitse ja pienryhmätapaamisissa.

Tutkimuksen tulokset tuovat uutta tietoa elämäntapaohjauksen kehittämiseen, sillä liikunta on merkittävä tekijä kansansairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Tämä tutkimus osoitti, että perinteisen kasvokkain toteutettavan elämäntapaohjauksen lisäksi asiakkaille kannattaa tarjota myös uudenlaisia palveluita.

- Terveysvalmennusten sisällöillä on tärkeä merkitys. Niitä kannattaa suunnitella ja testata huolella, sekä ottaa asiakkaat mukaan kehittämiseen. Nyt vahvistui käsitys siitä, että liikuntaan, ravitsemukseen ja lepoon liittyvän ohjauksen lisäksi esimerkiksi vertaistuen hyödyntämistä ja elämäntapamuutosten taustalla olevien ajatusten ja tunteiden käsittelemistä kannattaisi lisätä valmennusten sisältöihin, Punna sanoo.

Verkkopohjainen terveysvalmennus rakennettiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston terveystieteiden ja psykologian tutkijoiden, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kehittäjien ja ammattilaisten, sekä koulutettujen kokemusasiantuntijoiden kanssa. Tutkimukseen osallistui 180 henkilöä Keski-Suomesta. Tutkimusartikkeli on julkaistu Journal of Contextual Behavioral Science -lehdessä.

Alkuperäisartikkeli:

Punna, Mari, Lappalainen Raimo, Kettunen Tarja, Lappalainen Päivi, Muotka Joona, Kaipainen Kirsikka, Villberg Jari, & Kasila Kirsti. (2021). Can peer-tutored psychological flexibility training facilitate physical activity among adults with overweight? Journal of Contextual Behavioral Science, 21, 1-11. doi.org/10.1016/j.jcbs.2021.04.007. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212144721000387

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

väitöskirjatutkija Mari Punna, mari.j.punna@jyu.fi, 0400 226025

Kuvat

Koulutetun vertaisen tuki oli hyödyllistä verkkopohjaisessa terveysvalmennuksessa. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Koulutetun vertaisen tuki oli hyödyllistä verkkopohjaisessa terveysvalmennuksessa. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Nuolimyrkkysammakon nuijapäät selviävät elämänsä ensi metrit melkein missä vain16.6.2021 13:36:36 EEST | Tiedote

Ryhmä Jyväskylän ja Stanfordin yliopistojen tutkijoita oli mukana tutkimassa trooppisia sammakoita Amazonilla Ranskan Guyanassa. Moni sekä maalla että vedessä elämään pystyvistä tropiikin lajeista käyttää lyhytaikaisia vesialtaita poikasten kasvattamiseen. Sammakoilla on erilaisia vaatimuksia ja mieltymyksiä esimerkiksi altaiden kemiallisille olosuhteille. Tutkijat yllättyivät huomatessaan värjärinnuolimyrkkysammakon nuijapäiden selviytyvän hyvin vaihtelevissa vesioloissa: ne sietivät yhtä lailla hyvin happamia ja emaksisiä vesiä. Sammakkoisät kuljettivat nuijapäitä sopiviin oloihin jopa 20 metrin korkeudelle. Tutkimus julkaistiin Ecology and Evolution -lehdessä kesäkuussa 2021.

Resilienssi suojaa vanhempia uupumukselta koronakriisin alla16.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Resilienssi, eli kyky palautua nopeasti stressistä ja vastoinkäymisistä, on suojannut vanhempia uupumukselta COVID-19 poikkeusaikana, selviää Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen VoiKu-Covid-19-tutkimushankkeesta. Tutkimukseen vastasivat 1105 vanhempaa eri puolilta Suomea. Riskiä uupumukselle poikkeusaikana lisäsi vanhemman nuori ikä, lasten nuori ikä, lasten erityistarpeet, sekä ajankäytössä tapahtuneet muutokset lasten jäätyä poikkeustilan vuoksi kotiin päivähoidosta tai koulusta.

Tärkeintä on yhteinen aika: Vanhemmat mukana lapsen ruutuajassa ja leikissä15.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa suomalaisessa tutkimuksessa selvitettiin 2‒6-vuotiaiden päiväkotilasten digimedian käyttöä ja liikunnallista leikkiaikaa yhdessä vanhemman kanssa. Tulosten mukaan vanhempien osallistuessa paljon lapsen digiaikaan, osallistuivat he paljon myös liikunnalliseen leikkiaikaan. Vanhemmat osallistuivat lastensa digiaikaan arkena 40 prosenttia ja viikonloppuisin lähes puolet lapsen kokonaisdigiajasta. Vanhempien osallistuminen lastensa liikunnalliseen leikkiin oli keskimäärin hieman vähäisempää.

Hyvä toimintakyky ja lihasten kunto ylläpitävät luustoa ja mahdollistavat tehokkaan luuliikunnan myös vanhetessa14.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Säännöllinen, intensiivinen liikunta ylläpitää terveen luun mukautumiskykyä ja vastustaa ikääntymiseen liittyvää luuston heikkenemistä. Hyvä toimintakyky ja lihasten kunto ovat tärkeitä myös erityisen haurasluisten iäkkäiden henkilöiden, kuten lonkkamurtumapotilaiden luuston kunnon ylläpysymiselle. Tulokset selviävät Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Hyvä juoksukyky edistää tehokasta aineenvaihduntaa myös ikääntyessä12.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Juoksukyky kertoo terveydestä ja ennustaa odotettavissa olevia elinvuosia. Toistaiseksi ei tiedetä, missä määrin perinnöllinen juoksukyky vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan ikääntymisen yhteydessä. Jyväskylän ja Shanghain yliopistojen yhteistyönä tehty tutkimus selvitti perimän ja ikääntymisen vaikutuksia eri kudosten aineenvaihduntaan ja havaitsi, että rasvakudoksella voi olla aiempaa suurempi merkitys terveelle vanhenemiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme