Tilastokeskus

Verkossa myytävien palveluiden kysyntä väheni 2021 – tavaroiden ostaminen kasvoi

Jaa

Verkon kautta myytävien palveluiden kysyntä on heikentynyt entisestään vuonna 2021. Koronarajoitusten vuoksi esimerkiksi matkailupalvelujen ostaminen ja pääsylippujen myynti kulttuuri- ja urheilutapahtumiin on vähentynyt voimakkaasti.

Samaan aikaan tavaroiden ostaminen on lisääntynyt. Tämä selviää Tilastokeskuksen julkaisemasta väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksesta.

Verkkokaupan suosituimmat tuoteryhmät ovat tänä vuonna olleet vaatteet, kengät ja asusteet, rahapelaaminen sekä ravintoloiden ruoka-annokset kotiin kuljetettuna.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Perttu Melkkaan mukaan ruuan ja tavaroiden ostamisesta on tullut pandemiavuosina verkkokaupan valtavirtaa.

”Kuluvana vuonna verkkokaupasta ostavien määrä on kasvanut voimakkaasti enää yli 65-vuotiaissa. Tätä nuoremmat ostavat jo tottuneesti tavaroita ja palveluita verkosta.”

Tilastokeskuksen erikoistutkija Rauli Kohvakka kertoo, että kehitys on ollut saman suuntaista yleisemminkin netin käytössä: uusia käyttäjiä tulee lähinnä vain vanhimmista ikäryhmistä.

”Suurinta kasvu on ollut 65–75-vuotiaiden ikäryhmässä. Heistä 78 prosenttia käyttää nettiä päivittäin tai lähes päivittäin. Osuus kasvoi seitsemän prosenttiyksikköä edellisvuodesta.”

Myös tätä vanhempien joukossa netin käyttö yleistyi. 75–89-vuotiaiden joukossa päivittäin tai lähes päivittäin nettiä käyttäneiden osuus kasvoi kuudella prosenttiyksiköllä 42 prosenttiin.

Tutkimuksessa selvitettiin myös viime vuonna julkaistun Koronavilkku-sovelluksen käyttöä. Kohvakan mukaan suomalaiset ovat käyttäneet Koronavilkkua varsin tunnollisesti.

”Valtaosa (73 %) sovelluksen ladanneista piti sitä jatkuvasti käytössään. Viidennes käytti sovellusta vain ajoittain. Kokonaan käyttämättä jättäneitä tai sovelluksen poistaneita oli vain kahdeksan prosenttia.”

Tutkimuksen mukaan koronavilkun oli kevääseen 2021 mennessä ladannut 2,5 miljoonaa suomalaista, ja sen piti käytössä 2,3 miljoonaa henkilöä. Luku on hieman korkeampi kuin THL:n tieto Koronavilkun käyttäjien määrästä viikoittain.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Mobiiliteknologia mullisti lasten ja nuorten ajanvieton – television katselu vähentynyt, somen käytöstä tullut jatkuvaa16.12.2021 11:20:41 EET | Tiedote

Nuoret viettävät valtaosan vapaa-ajastaan sosiaalisessa mediassa, internet on luonut uusia lukemisen tapoja ja teknologia muuttanut musiikin kuuntelua ja jopa musiikkimieltymyksiä. Tänään ilmestynyt Mitä kuuluu vapaa-aikaan? Tutkimus, tieto ja tulkinnat -kirja kertoo vapaa-ajassa tapahtuneesta muutoksesta. Uusi teknologia on tavoittanut suomalaislapset ja -nuoret: älypuhelin on lähes kaikilla 10–19-vuotiailla. Netissä nuorten aika kuluu erityisesti videoiden ja musiikin kuuntelun parissa. Verkkomedian ja eritoten sosiaalisen median parissa kuluu nuorilla oikeastaan lähes kaikki vapaa-aika. Tilastokeskuksen Vapaa-aikatutkimuksen mukaan televisio-ohjelmien katselu on lapsilla ja nuorilla vähentynyt aiemmista vuosikymmenistä, vaikka katseluun on laskettu myös nettitelevisio ja 2010-luvulla yleistyneet tilausvideopalvelut. Valtaosa lapsista ja nuorista ei katsele televisio-ohjelmia päivittäin. Television sijasta erityisesti poikien mielenkiinto on suuntautunut digipelaamiseen. Sosiaalinen

Koronavirustautiin kuoli 558 vuonna 2020, itsemurhien ja alkoholikuolemien määrät ennallaan10.12.2021 08:02:30 EET | Tiedote

Covid-19-virusinfektioon eli koronavirustautiin kuoli yhteensä 558 henkilöä vuonna 2020. Näin ollen joka sadas Suomessa tapahtunut kuolema oli koronavirustaudin aiheuttama. Kaikkiaan vuonna 2020 Suomessa kuoli 55 500 henkeä, mikä on noin 1 500 enemmän kuin edellisvuonna. Väestömäärään ja ikärakenteeseen suhteutettu kokonaiskuolleisuus ei kuitenkaan kasvanut edellisvuodesta, vaan pysyi lähes ennallaan sekä miehillä että naisilla, selviää kuolemansyyt-tilaston lopullisista tiedoista. Koronavirustautiin kuolleet olivat enimmäkseen ikääntyneitä: mediaanikeski-ikä oli 84 vuotta. Alle 65-vuotiaita tautiin kuoli 42, mikä on alle kahdeksan prosenttia kaikista koronavirustautiin kuolleista. Koronavirustautiin kuolleissa oli lähes yhtä paljon miehiä ja naisia, mutta nuoremmissa ikäryhmissä miesten osuus oli naisia huomattavasti suurempi. Kaikki alle 55-vuotiaana kuolleet olivat miehiä, ja lähes yhdeksän kymmenestä alle 65-vuotiaana kuolleestakin oli mies. “Ensimmäiset koronavirustaudin aiheuttam

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme