Suomen Mielenterveysseura ry

Verkossa voi kohdata toisen aidosti ja löytää keskusteluapua mielenterveyden ongelmiin

Jaa

Mielenterveysseuran ylläpitämissä verkkokriisikeskus Tukinetissä ja Sekasin-chatissä käytyjen keskustelujen määrä kasvoi myös vuonna 2018. Suuri kysyntä ei ole sattumaa.

”Kirjoittaminen on monille kaikista luontevin ja helpoin tapa ottaa vaikeita asioita puheeksi. Usein verkossa tapahtuvaa vuorovaikutusta väheksytään. Monille sitä kautta voi avautua väylä ottaa asioita esille, joista ei välttämättä muuten pystyisi puhumaan”, sanoo verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen Mielenterveysseurasta.

”Erityisesti nuoret eivät tee eroa verkon ja sen ulkopuolisen maailman välillä, jos puhutaan vuorovaikutuksesta ja kohtaamisesta. Heille verkossa keskustelu on yhtä aitoa ja todellista kuin muukin keskustelu.”

Run­saas­ti yh­tey­den­ot­to­ja Tu­ki­ne­tiin ja Se­ka­sin-cha­tiin

Verkkokriisikeskus Tukinetin foorumeilla kirjoitettiin edellisenä vuonna yli 11 000 viestiä ja kriisityöntekijän välillä käytyjä kahdenkeskisiä chat-keskusteluja käytiin yli 1000. Tukinetin ylläpidossa on mukana 64 eri organisaatiota ja 420 vapaaehtoista tukihenkilöä ympäri Suomea.

”Tukinetistä löytää keskusteluapua hyvin erilaisiin tilanteisiin ja aiheisiin, helposti ja ilmaiseksi: esimerkiksi sydänsairauksista kärsiville, syömishäiriöihin, ihmissuhdeongelmiin, kiusaamiseen ja kielellisten vaikeuksien kanssa kamppaileville. Kynnys omasta tilanteesta keskustelemiseen on todella matala.”

Nuorille suunnattuun Sekasin-chatiin tulli yhteydenoton yrityksiä yli 115 000 viime vuonna. Rajallisista päivystäjämääristä johtuen keskusteluita käytiin 14 565.

”Sekasin-chatissa yleisimpiä keskustelunaiheita olivat ahdistuneisuus, ihmissuhteet, masentuneisuus ja itsetuhoisuus. Moni nuori jonottaa sinnikkäästi pitkään, että pääsisi keskustelemaan chatiin. Tämän vuoden alkupuolella on rekrytoitu lisää työntekijöitä chattiin ja vapaaehtoisia päivystäjiä pyritään myös kouluttamaan lisää. Tavoitteemme on, että yhä useampi nuori tulee kohdatuksi ja autetuksi.”

Sekasin-chat on volyymiltaan Suomen suurin nuorille keskusteluapua tarjoava chat, joka toimii Suomen Mielenterveysseuran, Suomen Punaisen Ristin, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja lukuisten muiden järjestöjen yhteistyönä. Toimintaa ja siihen liittyvää kehittämistyötä rahoittavat Me-säätiö sekä Veikkauksen voittovaroilla sosiaali- ja terveysministeriö.

Asiak­kai­den pa­laut­tei­ta:

”Jos sieltä kaveripiiristä ei löydy vertaistukea.. niin ainakin täältä tukinetin maailmasta löytyy varmasti jos jonkinlaisten asioiden kanssa painivia, eli täältä sitä kyl löytyy.”

”Mä en tiedä olisinko enää tässä jos sekasin-chatiä ei olisi olemassa! Mä rakastan sitä ihmistä eniten kuka keksi tän<333”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Sutelainen, verkkokriisityön päällikkö
satu.sutelainen@mielenterveysseura.fi
+358 40 840 6681

Tietoja julkaisijasta

Suomen Mielenterveysseura ry
Suomen Mielenterveysseura ry
Maistraatinportti
00240 HELSINKI

(09) 615 516http://www.mielenterveysseura.fi

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Mielenterveysseura ry

Ellinoora loi fanien tarinoista sydäntäsärkevän spokenword-teoksen1.4.2019 15:40:33 EESTTiedote

Ellinoora julkaisee 1.4. uuden spokenword-teoksen, jonka hän on koostanut fanien somen välityksellä lähettämistä tarinoista. Ellinooralle tuttuun tyyliin lopputulos on riipaisevan kaunis kappale, joka nostattaa kylmät väreet kuulijansa iholle. Kuka kuulee huolesi? -teos on osa Suomen Mielenterveysseuran Mielinauha-keräystä, jonka aikana 1.4.- 30.6.2019, kerätään varoja mielenterveyden edistämistyöhön ja vaikeassa elämäntilanteessa olevien kriisiauttamiseen, myymällä vihreitä mielinauhoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme