Pohjois-Savon ELY-keskus

Vesistöjen velvoitetarkkailuja ja pohjaeläinmenetelmiä vertaileva selvitys alkaa

Jaa

Kainuun ELY-keskus aloittaa hankkeen, jossa selvitetään kaivostoiminnalle määrättyjen vesistöjen tarkkailuohjelmien välisiä eroja. Hankkeessa myös verrataan eri menetelmiä, joiden perusteella arvioidaan järvisyvänteiden tilaa pohjaeläimistön avulla.

Velvoitetarkkailuja ja pohjaeläinmenetelmiä vertaileva -selvityshanke aloitetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston kanssa. Hankkeen tavoitteena on vesistötarkkailun ja pohjaeläinmenetelmien kehittäminen kuvaamaan entistä luotettavammin kaivostoiminnan vaikutuksia. Hankkeen loppuraportti julkaistaan vuoden 2021 lopulla. Hanke on saanut rahoituksen ympäristöministeriöstä.

Ensimmäisenä käynnistetään pohjaeläinmenetelmien vertaileva selvitys. Selvitykseen liittyvä näytteenotto aloitetaan viikolla 41. Kohteet sijaitsevat Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Savossa.

Selvityksen tavoitteena on vastata esille nousseeseen tarpeeseen arvioida velvoitetarkkailussa käytettävien pohjaeläinmenetelmien soveltuvuutta osoittamaan kaivosten alapuolisissa vesistöissä havaittavia vaikutuksia. Tutkimuksen hyötynä on nykyisen vesistöjen virallisessa luokittelussa käytettävän menetelmän kehitystarpeiden selvittäminen. Tällä menetelmällä saatuja tuloksia vertaillaan paleolimnologiseen eli pohjasedimentin historiallista tilaa kuvaavaan menetelmään.

Vuoden 2021 alussa, Kainuun ELY-keskus aloittaa vesistötarkkailuselvityksen, jossa kootaan yhteen Suomen metallimalmikaivosten velvoitetarkkailuohjelmien yksityiskohtainen sisältö. Hankkeessa selvitetään kaivannaistoiminnalle määrätyn pintavesien tarkkailun riittävyyttä ja soveltuvuutta. Selvityksen taustalla on havainto tarkkailuohjelmien eroista.

Selvitys tuottaa valtakunnallisesti kattavan kuvan kaivannaistoiminnan nykyisestä velvoitetarkkailusta. Samalla tuodaan esille mahdollisia kehittämistarpeita tarkkailun yhdenmukaistamiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus:

Projektipäällikkö Auri Koivuhuhta, p. 0295 023 827, auri.koivuhuhta@ely-keskus.fi

Vesistöasiantuntija Kimmo Virtanen, p. 0295 023 899, kimmo.virtanen@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.10.202029.10.2020 11:43:04 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,34. Pinta on nyt noussut 27 cm kuukaudessa ja nyt taso on 40 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vettä on niin paljon, että Kallaveden lisäjuoksutus on aloitettava lähiaikoina. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat ovat lähellä kesäkauden ylärajoja. Latvajärvet Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Salahmi ovat taas kerran tulvakorkeuksissa. Nilsiän reitin alaosalla Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat myös lähellä ajankohdan ylärajoja. Myös Juojärvellä pinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 15 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,26. Pinta on kääntynyt nousuun viimeisten kahden viikon aikana. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä Pielavesi, Iisvesi, Hankavesi ja Konnevesi ovat kaikki nousseet noin 10-20 cm ajankohdan keskimääräisten lukemien yli. Reitin latvoillakin pinnannousu on ollut lievempää kuin Iisalm

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme