ELY-keskukset

Vesistökunnostajat koolla 31.5.-1.6.2023 Kajaanissa (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)

Jaa
Pohjois-Suomen vesistöjen parissa toimijat kokoontuvat Kajaaniin 31.5.-1.6.2023 vesienhoito- ja vesistökunnostusseminaariin, jossa käsitellään vesistöjen hoitoon ja kunnostukseen liittyviä ajankohtaisia aiheita.
Vesistökunnostuksen tavoitteena on parantaa vesien tilaa ja virkistyskäyttöä sekä luonnon monimuotoisuutta. Kuva: Katja Vainionpää, ELY-keskus.
Vesistökunnostuksen tavoitteena on parantaa vesien tilaa ja virkistyskäyttöä sekä luonnon monimuotoisuutta. Kuva: Katja Vainionpää, ELY-keskus.

Pohjois-Suomen vesienhoito- ja vesistökunnostusseminaari tuo yhteen Pohjois-Suomen yhdistyksiä, osakaskuntia, kuntien henkilöstöä ja luottamushenkilöitä sekä muita kiinnostuneita keskustelemaan vesistöjen hoidosta ja kunnostamisesta.

Ensimmäisen seminaaripäivän teemoina ovat vesistöjen hoidon ja kunnostamisen ajankohtaiskatsaus, eri toimijoiden rooli vesistökunnostuksissa sekä vieraslajien torjunta. Seminaarin toisena päivänä keskustellaan muun muassa verkostoitumisesta, metsätalouden vesiensuojelusta ja vaellusesteistä. Seminaarissa kuullaan lisäksi hyviä esimerkkejä kunnostushankkeista.

Vesienhoito- ja vesistökunnostusseminaarissa pureudutaan muun muassa oman lähiympäristön muutoksiin sekä millaisia kysymyksiä ne herättävät. Mistä voi saada rahaa ja tukea vesienhoito- ja kunnostushankkeisiin ja mitä lähivesistöjen hyväksi voidaan tehdä. Seminaarissa kuullaan myös puheenvuoroja erilaisista Pohjois-Suomessa tehdyistä kunnostushankkeista.  

Vesistökunnostustyö pitää sisällään muun muassa vesien kunnostus- ja hoitotoimia, kuormituksen vähentämistä, pohjavesien suojelutoimia ja vesien viivyttämistä valuma-alueella. Pohjois-Suomessa on kuntia, yhdistyksiä ja muita toimijoita varten vankka asiantuntijaverkosto tarjoamassa neuvontaa ja ohjausta kunnostusasioihin ja rahoitusmahdollisuuksiin. 

Pohjois-Suomen vesienhoito- ja vesistökunnostusseminaari on avoin sekä maksuton ja se on suunnattu erityisesti Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin toimijoille.

Pohjois-Suomen vesienhoito- ja vesistökunnostusseminaari järjestetään Kajaanin Kaukametsässä ja se myös striimataan suorana.  

Tilaisuuden järjestävät Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskukset. Seminaaripäivien lisäksi vietetään iltatilaisuutta, jossa voi verkostoitua muiden osallistujien kanssa. Seminaariin voi ilmoittautua 14.5.2023 mennessä. Linkit ohjelmaan ja ilmoittautumiseen tiedotteen ohessa.

Vesienhoidon tavoitteena on vesistöjen hyvä tila

  • Vesienhoidolla tarkoitetaan vesipolitiikan puitedirektiivin sekä vesien- ja merenhoitolain mukaista suunnitelmallista toimintaa, jolla pinta- ja pohjavesien laadullista ja määrällistä tilaa ylläpidetään ja parannetaan. 

  • Vesistökunnostuksen tavoitteena on parantaa vesien tilaa ja virkistyskäyttöä sekä lisätä luonnon monimuotoisuutta.Vesistökunnostustyö pitää sisällään esimerkiksi vesien kunnostus- ja hoitotoimia, kuormituksen vähentämistä, pohjavesien suojelutoimia ja vesien viivyttämistä valuma-alueella.

  • Pohjois-Suomen (Kainuu, Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa)vesistömuodostumista 288/2664 kpl on hyvää huonomassa ekologisessa tilassa. Ekologinen tila kuvaa sitä, kuinka lähellä luonnontilaisten vesien vertailuoloja tarkasteltavan pintavesimuodostuman eliöstö, kasvillisuus ja levät ovat. Tilaa arvioitaessa otetaan huomioon myös veden laatu ja hydrologiset sekä morfologiset ominaisuudet.

  • Valuma-alueella tarkoitetaan aluetta, jolta kerääntyvä vesi valuu tiettyyn vesistöön. Valuma-alueelta vesistöihin virtaava vesi kytkee toisiinsa metsät, pellot ja rakennetut alueet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Katja Vainionpää, p. 0295 027 240, katja.vainionpaa@ely-keskus.fi


Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Anne Korhonen, p. 0295 038 414, anne.korhonen@ely-keskus.fi


Lapin ELY-keskus
Marko Kangas, p. 0295 037 349, marko.kangas@ely-keskus.fi

Kuvat

Vesistökunnostuksen tavoitteena on parantaa vesien tilaa ja virkistyskäyttöä sekä luonnon monimuotoisuutta. Kuva: Katja Vainionpää, ELY-keskus.
Vesistökunnostuksen tavoitteena on parantaa vesien tilaa ja virkistyskäyttöä sekä luonnon monimuotoisuutta. Kuva: Katja Vainionpää, ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

”Samarbetet mellan aktörerna inom branschen för näringsåtervinning måste utökas”, konstaterades under seminariet i Tammerfors30.5.2023 15:00:00 EEST | Uutinen

Återvinning av näringsämnen innefattar många affärsverksamhetsmöjligheter, och det fordrar samarbete mellan olika aktörer. Företagen som är verksamma inom branschen önskar en enhetlig och förutsägbar lagstiftning för verksamheten. Bland annat dessa spetsteman lyftes fram under miljöministeriets och jord- och skogsbruksministeriets seminarium som fokuserade på återvinning av näringsämnen och på att sätta fart på investeringar i industriskala i anslutning till detta.

"Yhteistyötä kierrätysravinnealan toimijoiden välillä on lisättävä", todettiin seminaarissa Tampereella30.5.2023 15:00:00 EEST | Uutinen

Ravinteiden kierrätyksessä on paljon liiketoimintamahdollisuuksia, ja siihen vaaditaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Alalla toimivat yritykset toivovat lainsäädäntöön yhdenmukaisuutta ja ennustettavuutta. Muun muassa nämä kärkiteemat nousivat esiin ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä seminaarissa, jossa paneuduttiin ravinteiden kierrätykseen ja siihen liittyvien teollisen mittakaavan investointien vauhdittamiseen.

Päällystys- ja tiemerkintätyöt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tiestöllä 2023 (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)30.5.2023 14:07:49 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen tiestöllä päällystys- ja tiemerkintätyöt ovat juuri käynnistyneet. Työt suoritetaan toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Tänä kesänä alueella päällystystöitä tekee Peab Industri Oy ja tiemerkintätöitä Road Marketing Solutions Oy. Maanteitä päällystetään noin 150 kilometriä sekä jalankulun ja pyöräilyn väyliä noin 7 kilometriä. Tämän kesän pisin yhtäjaksoinen päällystyskohde on kt 86 Oulainen - Ylivieska välin päällystäminen 25 km matkalta. Päällystettyjen teiden korjaus sisältää päällysteiden uusimista, tienrakenteen parantamista, kuivatuksen parantamista sekä erilaisia paikkauksia. Päällystystyömailla nopeusrajoituksia alennetaan työn ajaksi. Noudattamalla nopeusrajoituksia parannat liikenneturvallisuutta ja teet työmaasta turvallisemman. Useilla kohteilla on käytössä liikennevalot ja saattoauto, joiden avulla liikenne ohjataan turvallisesti työmaan ohi. Päällystystöiden valmistuttua tehdään tiemerkinnät, jonka jälkeen alennetut nopeusrajoitukset

Ny finansiering för ökad vattenkompetens och internationalisering – sammanlagt 3,3 miljoner euro har delats ut från programmet för hållbar tillväxt till 21 projekt för vattenkompetens29.5.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Savolax och jord- och skogsbruksministeriet ordnade den 10 januari–17 mars 2023 en andra öppen projektansökan för utvecklingsprojekt inom vattenkompetens. Det kom in 27 ansökningar, varav elva har finansierats. Sammanlagt 1,5 miljoner euro beviljades i bidrag. Antalet stödmottagare är 27.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme