ELY-keskukset

Vesitalousisännöinnin koulutus alkaa 28.10.2020 Ilmajoella

Jaa

Vesitalousisännöinnin koulutus järjestetään nyt toista kertaa yhteistyössä Seinäjoen koulutuskuntayhtymä SEDUn, Hämeen ammattikorkeakoulun, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten kanssa.

Ensimmäisellä kerralla koulutukseen valittiin 23 opiskelijaa, joista 21 tarjoaa nykyään ojaisännöintipalveluita eri puolilla Suomea lähinnä ojitusyhteisön valtaojien perkaushankkeiden toteutukseen. Koulutuksen nimi vaihtui vesitalousisännöinniksi ja sen ohjelmassa otetaan entistä enemmän huomioon myös muiden vesitaloushankkeiden, kuten kosteikkojen, vesistökunnostusten ja metsäojitusten läpivientejä sekä tarkastellaan vesitaloutta koko valuma-alueen tasolla.


Aikaisemmin valtion vastuulla olleista tehtävistä pääosa on siirtynyt maanomistajille, ja tarve hankkeiden vetäjistä on edelleen ilmeinen. Tarvitaan siis osaajia, jotka yhä laajemmin pystyvät tarjoamaan palveluitaan erilaisten vesitaloushankkeiden toteutuksiin. Koulutuksen perustana on ojitusyhteisön toiminta ja siihen liittyvä lainsäädäntö. Lisäksi koulutuksessa käydään läpi luonnonmukaisen perkauksen periaatteet ja kurssilaisille opetetaan mm. tulvatasanteen suunnittelun perusteet ja ymmärtämään erilaisten vesistöhankkeiden vaikutukset vesien tilaan ja virtaamiin. Tällä kertaa koulutuksessa tullaan pohtimaan myös isännöintitoimialan laajentamista – voiko vesitalousisännöitsijä toimia vesiosuuskuntaisännöitsijänä? Koulutuksen tavoitteena on, että koulutuksen läpikäyneellä on riittävät valmiudet aloittaa vesitalousisännöinti ja muotoilla siitä kannattavaa liiketoimintaa esim. muun elinkeinon ohelle.


Valtakunnallinen koulutushaku päättyy 20.10.2020 ja kurssille valitaan 25 opiskelijaa. Koulutus on tarkoitus toteuttaa lähiopiskeluna, mutta se järjestetään tarvittaessa etänä. Koulutus alkaa 28.10.2020 Ilmajoella, seuraava jakso marraskuussa Hämeenlinnassa ja viimeinen pidetään tammikuussa 2021 Ilmajoella. Lisätietoa koulutuksesta ja koulutushaku löytyvät koulutuskuntayhtymä SEDUn verkkosivuilta: www.sedu.fi/vesitalousisannointi.

Yhteyshenkilöt

SEDU: Heikki Koskimies, 040 830 2388, heikki.koskimies@sedu.fi
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus: Outi Leppiniemi, 050 350 9238, outi.leppiniemi@ely-keskus.fi
Varsinais-Suomen ELY-keskus: Ari Sallmén, 0400 740 129, ari.sallmen@ely-keskus.fi
HAMK: Henrik Lindberg, 050 574 5380, henrik.lindberg@hamk.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Underhållet av de riksomfattande vattenståndsstationerna och vattenföringsmätningarna har konkurrensutsatts för åren 2021–202323.10.2020 11:19:07 EESTTiedote

Produktionen av riksomfattande hydrologiska data har centraliserats till NTM-centralen i Södra Österbotten, som har konkurrensutsatt underhållet av de riksomfattande vattenståndsstationerna och vattenföringsmätningarna på de tre upphandlingsområdena i Finland. Upphandlingen gäller underhållet av vattenståndsstationer vid totalt 319 stationer och vattenföringsmätningar på 177 stationer. Underhållsbesöken vid vattenståndsstationerna omfattar en kontrollmätning av vattenståndet, underhålls- och reparationsarbeten samt en årlig konditionsgranskning och kontrollavvägningar.

Valtakunnallisten vedenkorkeusasemien ylläpito ja virtaamamittaukset kilpailutettu vuosille 2021–202323.10.2020 11:19:06 EESTTiedote

Valtakunnallinen hydrologisen tiedon tuottaminen on keskitetty Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukseen, joka on kilpailuttanut vedenkorkeusasemien ylläpidon ja virtaamamittaukset kolmella hankinta-alueella Suomessa. Hankinta koskee vedenkorkeusasemien ylläpitoa yhteensä 319 vedenkorkeusasemalla ja virtaamamittauksia 177 virtaama-asemalla. Vedenkorkeusasemien ylläpitokäynnit sisältävät vedenkorkeuden tarkistusmittauksen, ylläpito- ja huoltotöitä sekä vuosittaisen kuntotarkastuksen ja tarkistusvaaitukset.

Metsäteollisuuden muuttuva oikeudellinen toimintaympäristö vaatii syvällistä tietoa sen vesistö- ja ilmastovaikutuksista sekä huolellista hankesuunnittelua22.10.2020 11:36:37 EESTTiedote

Ilmastoasiat ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat vahvoja painopisteitä uuden komission vihreän kehityksen ohjelmassa. Myös uuteen kansalliseen ilmastolakiin ollaan sisällyttämässä hiilineutraalius- ja edelleen hiilinegatiivisuustavoite. Fossiilisista polttoaineista luopuminen on tässä avainasemassa ja kiertotalouden ratkaisut tulisi ottaa täysimääräisinä käyttöön myös metsäteollisuudessa. Kemiallisen metsäteollisuuden toimintaympäristö kuitenkin muuttuu koko ajan, mikä lisää tiedontarvetta erilaisista tuotantoratkaisuista ja päästötasoista niin toiminnanharjoittajan, luvittajan kuin valvojan näkökulmasta.

Talvirajoituksiin siirtyminen voi alkaa kuluvalla viikolla Itä-Suomen teillä (Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo)21.10.2020 11:46:16 EESTTiedote

Talven ja pimeyden tulon myötä nopeusrajoituksia alennetaan liikkujien turvallisuuden vuoksi. Rajoituksien vaihto on ajoitettu tapahtuvaksi koko maassa lauantaihin 31.10.2020 mennessä. Pääosin vaihto tapahtuu keskiviikkona 28.10. Alemmat nopeusrajoitukset voidaan ottaa käyttöön paikallisten olosuhteiden edellyttäessä jo 22.10. lähtien. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme