Hämeen ELY-keskus

Vesitilanne on Hämeessä talvinen

Jaa

Hämeessä järvien vedenkorkeudet ovat pääosin ajankohdan keskiarvotasolla. Pohjavedenpinnat sen sijaan ovat tällä hetkellä Hämeen seuranta-asemilla reilusti ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Jään paksuus vaihtelee järvien eri osissa huomattavasti. Jäillä liikkujia kehotetaan varovaisuuteen.

Järvien vedenkorkeudet ovat laskusuunnassa 

Koko Suomessa vedenkorkeudet ovat talvisen sään myötä jatkaneet pääosin laskuaan. Myös Kanta- ja Päijät-Hämeessä järvien vedenkorkeudet ovat laskusuunnassa. Hämeen järvien vedenkorkeudet ovat pääosin ajankohdan keskiarvotasolla tai jonkin verran sen alapuolella.  

Kireä pakkasen myötä hyyde on voinut nostaa paikallisesti vedenkorkeuksia jääkannettomilla jokiosuuksilla koko Suomessa. Kymijoella ja Kokemäenjoella on tehty viime viikolla jäädytysajoja eli pienennetty säännösteltyjen järvien juoksutuksia jääkannen muodostamiseksi. Molempiin jokiin on muodostunut hyyteeltä suojaavia jääkansia. Sää on nyt lauhtumassa ja lämpenee edelleen viikonlopulla, joten hyydetilanne helpottuu. 

Kymijoen vesistöalueella Päijänteen vedenkorkeus on vajaat 10 cm ajankohdan keskiarvotason alapuolella. Ennusteen mukaan Päijänteen vedenkorkeus vedenkorkeuden muutokset ovat loppuvuoden aikana pieniä. Vesijärven vedenkorkeus on noin 7 cm ajankohdan keskiarvotason yläpuolella.

Kokemäenjoen vesistöalueella jokien virtaamat ovat pieniä. Vanajaveden vedenkorkeus Hämeenlinnan kohdalla on noin 20 cm ajankohdan keskiarvotason alapuolella. Lammin Pääjärven vedenkorkeus on noin 13 cm ajankohdan keskiarvotason yläpuolella.

Oman sijaintipaikkasi vesitilannetta voit seurata verkossa vesi.fi -palvelussa  sijaintipaikkani vesitilanne.

Pohjavedenpinnat ovat Hämeessä korkealla 

Hämeessä pohjavedenpinnat ovat nousseet lokakuusta lähtien. Pohjavedenpinnat laskivat yhtäjaksoisesti toukokuusta lokakuun alkuun, mutta syksyn runsaiden sateiden ansiosta pohjavesivarastot ovat taas päässeet täyttymään. Pohjavedenpinnat ovat tällä hetkellä Hämeen seuranta-asemilla reilusti ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. 

Lammin Tullinkankaan pohjaveden seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ovat nousseet lokakuusta noin 40 senttimetriä ollen tällä hetkellä noin 30 senttimetriä ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ovat nousseet lokakuusta noin kymmenen senttimetriä. Pernunnummi on suuri pohjavesimuodostuma, jossa muutokset pohjaveden pinnoissa ovat hitaampia kuin pienemmissä pohjavesimuodostumissa. Pernunnummella pohjavedet ovat tällä hetkellä noin 30 senttimetriä ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. 

Koko vuoden pohjavesitilanne on ollut Hämeessä hyvä. Pohjavedenpinnat ovat seuranta-asemilla olleet lähes koko vuoden keskimääräisen pinnantason yläpuolella. Tällä hetkellä maa on Hämeessäkin roudassa, eikä pohjavettä enää muodostu. Pohjavesitilanne on talveen lähdettäessä hyvä ja talousvesikaivoissa tulee riittämään hyvin vettä myös talven yli. 

Alkutalvelle tyypilliseen tapaan jäänpaksuus vaihtelee 

Monin paikoin Suomen etelä- ja keskiosien vesistöissä jäätä jo esiintyy, ja pienemmät järvet ja lammet voivat olla jo umpeen jäätyneitä. Tuoreimmat havainnot löytyvät vesi.fi:n jäätilannekartalta. Jokaisen on mahdollista tallentaa myös omat jäähavaintonsa, jolloin ne näkyvät kartalla. SYKE ei tarkista näitä havaintoja. 

Alkutalvelle tyypilliseen tapaan jäänpaksuus vaihtelee järven eri osissa huomattavasti: rannoilla ja suojaisissa lahdissa voi olla jo jäätä, mutta esimerkiksi virtauspaikoilla, selkävesillä ja vesistörakenteiden lähellä jää voi olla vielä heikkoa, tai esiintyy vielä avovettä. Jään paksuuskasvu on tehokkainta tyynessä pakkassäässä, lumisade ja tuulisuus puolestaan hidastavat jääpeitteen muodostumista. 

On syytä muistaa, että vasta 5 cm:n vahvuinen teräsjää kantaa yhden henkilön turvallisesti. Samankin vesistön eri osissa jäätilanne voi nyt vaihdella suuresti, joten jäällä liikkujan on aina varmistuttava jääpeitteen kantavuudesta omalla kulkureitillä, varustauduttava pelastautumisvälinein ja ennen kaikkea vältettävä heikoilla jäillä liikkumista.

Ajankohtaista vesi- ja jäätilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta:  

Tjänsten vatten.fi publicerad- exakt och aktuell vatteninformation (information om vattenläget) på svenska.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Vesitalousasiantuntija Elina Mäkäläinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 158
Vesitalousasiantuntija Milla Torkkel, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 225
Hydrogeologi Petri Siiro, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230

Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Joulukuussa 20 105 työtöntä työnhakijaa25.1.2022 08:06:05 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli joulukuun lopussa 20 105 työtöntä työnhakijaa, joista 1747 kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 4679 vähemmän (-19 %) kuin vuosi sitten, mutta edelleen 1461 enemmän kuin joulukuussa kaksi vuotta aiemmin. Lasku vuoden takaiseen verrattuna johtui sekä lomautettujen (-2680) että muiden työttömien (-1999) määrän vähentymisestä. Marraskuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa sen sijaan lisääntyi 1488:lla. Työttömyyden kasvun taustalla joulukuussa vaikuttaa jokavuotinen ilmiö, joka johtuu eräiden ammatillisten koulujen päättymisestä, lomautusten kasvusta ja määräaikaisten työsuhteiden tavanomaista yleisemmästä päättymisestä joulukuun aikana. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Lahden Kujalassa puhdistetaan vanhan maatalousoppilaitoksen pilaantunutta maaperää13.1.2022 09:09:51 EET | Tiedote

Hämeen ELY-keskus on antanut päätöksen Lahden Kujalassa sijaitsevan pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Alueella on ollut ennen Kujalan maatalousoppilaitos ja sen kasvihuoneita ja asuinrakennuksia. Maatalousoppilaitoksen toiminnan seurauksena maaperässä on torjunta-aineita ja metalleja. Alue on muuttumassa tavaraliikenneterminaalin kortteliksi. Maaperä puhdistetaan tänä vuonna ja puhdistamisesta vastaa kiinteistön omistava Lahden kaupunki. Pilaantunutta maata on yhteensä noin 2200 tonnia noin 1300 neliömetrin alueella.

Vantaanjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelma on hyväksytty21.12.2021 11:49:47 EET | Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 16.12.2021 Vantaanjoen vesistöalueen päivitetyn tulvariskien hallintasuunnitelman vuosille 2022-2027. Hämeen ELY-keskuksen toimialueella on lisäksi hyväksytty Kokemäenjoen ja Kymijoen vesistöalueiden tulvariskien hallintasuunnitelmat. Tulvariskien hallintasuunnitelmissa esitetyillä toimenpiteillä pyritään vähentämään suurten tulvien aiheuttamia riskejä.

Marraskuussa 18 617 työtöntä työnhakijaa21.12.2021 08:10:34 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli marraskuun lopussa 18 617 työtöntä työnhakijaa, joista 1287 kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 3386 vähemmän (-15 %) kuin vuosi sitten, mutta edelleen 2053 enemmän kuin marraskuussa kaksi vuotta aiemmin. Lasku vuoden takaiseen verrattuna johtui sekä lomautettujen (-2149) että muiden työttömien (-1237) määrän vähentymisestä. Lokakuusta marraskuuhun työttömien kokonaismäärä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa väheni 528:lla. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme