Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Vetelin Haapajärven vedennoston ja kunnostamisen toteutus käynnistyy

Jaa

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on saanut Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta luvan Perhonjoen vesistöalueella Vetelin kunnassa sijaitsevan Haapajärven keskivedenpinnan nostamiselle ja järven kunnostamiselle. Hankkeella pyritään vähentämään Patanan tekojärven aiheuttamia haittoja Haapajärven kohdalla ja samalla helpottamaan tekojärven säännöstelyä. Säännöstelyn kehittämisen tarve ja Haapajärven alueen peltojen tulvasuojelu on korostunut viime vuosina, kun Perhonjoen vesi on tulvinut pelloille jo suhteellisen pienillä virtaamilla. Lisäksi järven voimakas umpeenkasvu on vähentänyt alueen linnuston ja kalaston elinympäristöä, heikentänyt luonnon monimuotoisuutta ja vaikeuttanut virkistyskäyttöä.

Haapajärvi on Perhonjoen läpivirtausjärvi, jonka vedenpintaa on vuosikymmenten saatossa useampaan otteeseen laskettu. Viimeisin vedenpinnan alennus tehtiin 1960-luvulla Perhonjoen yläosan järjestelyn yhteydessä, jolloin Haapajärven länsireunaan kaivettiin kanava ja Perhonjokea perattiin myös järven alapuolelta.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on aloittanut Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston myöntämän lupaan liittyvien toimenpiteiden esivalmistelun. Luvan mukaisia toimenpiteitä ovat mm: pohjapadon rakentaminen, Haapalantien korottaminen ja tiivistäminen sen matalista kohdista, yhdeksän pumppaamon rakentaminen, kuivatusojien kaivu, peltojen suojapenkereiden ja törmitysten (viljeltävät takaluiskat) rakentaminen, Perhonjoen alittavan putkiojan rakentaminen (peruskuivatukseen liittyvien vesien johtaminen Perhonjoen alitse pumppaamolle) sekä Haapajärven ruoppaukset. Rakennustyöt jaksottuvat usealle vuodelle ja toteutuksen ensimmäiseen vaiheeseen kuuluvia töitä ovat mm.  Haapalantien korottaminen ja pumppaamojen sekä niihin liittyvien rakenteiden toteuttaminen. Toteutuksen urakka-asiakirjoja valmistelee Maveplan Oy. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alustavan arvion mukaan hankkeen kustannusten arvo on noin 3 milj. euroa.

Suunnittelu- ja luvanhakuprosessin aikana Haapajärven hankkeessa toimi ohjausryhmä. Myös toteutusta varten perustetaan ohjausryhmä, missä ELY-keskuksen edustajien lisäksi pyydetään ainakin seuraavilta tahoilta: Vetelin kunta, Vetelin Haapajärven pengerrysyhteisö sekä järven ranta-asukkaat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Vesitalousasiantuntija Marko Aalto, puh. 0295 027 971

Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan määrät tuplaantuvat: poikasten palautus kotijokiin alkaa14.6.2021 10:14:34 EEST | Tiedote

Kesäkuussa kaksi vuotta Norjassa laitoskasvatuksessa kasvaneet jokihelmisimpukan eli raakun poikaset palaavat Mustion- ja Ähtävänjokeen. Ilman apua nämä raakkukannat katoaisivat kahdessakymmenessä vuodessa. Palautus tuplaa Mustion- ja Ähtävänjoen raakkujen määrän ja antaa toivoa niiden tulevaisuudesta. Perjantaina 18.6.2021 järjestetään aiheesta mediatilaisuudet Ähtävän- ja Mustionjoella.

Pohjavesialueiden rajaaminen ja luokitus Kauhavalla ja Kurikassa on valmistunut (Etelä-Pohjanmaa)11.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Niiden pohjavesialueiden, joiden pääsijaintikunta on Kauhava, luokitus- ja rajausmuutosehdotuksiin oli mahdollista esittää hydrogeologisia ja muita luokituksen kannalta olennaisia lisätietoja ajalla 5.2.–19.3.2021. Niiden pohjavesialueiden, joiden pääsijaintikunta on Kurikka, luokitus- ja rajausmuutosehdotuksiin oli mahdollista esittää hydrogeologisia ja muita luokituksen kannalta olennaisia lisätietoja ajalla 18.3.–6.5.2021. Em. kuulemisaikojen jälkeen ELY-keskus on käynyt läpi palautteet ja antanut niihin vastineensa.

Läget är lugnt i fråga om blågröna alger i NTM-centralen i Södra Öster-bottens område (landskapen i Österbotten)10.6.2021 13:55:37 EEST | Tiedote

Vecka 23 har inga blågröna alger observerats på de fasta kontrollplatserna i NTM-centralen i Södra Österbottens område. Inte heller bland medborgarobservationerna har det förekommit blågröna alger i de österbottniska landskapen under den gångna veckan. Utöver de riksomfattande fasta kontrollplatserna ger medborgarnas observationer viktig tilläggsinformation för kontrollen av blågröna alger i vårt område. Algobservationer kan meddelas i Järviwiki (www.jarviwiki.fi) eller till alguppföljningstelefonens nummer 0295 027 990.

Sinilevätilanne rauhallinen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)10.6.2021 13:55:36 EEST | Tiedote

Viikolla 23 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla ei ole havaittu sinilevä-esiintymiä. Myöskään saatujen kansalaishavaintojen perusteella sinilevää ei ole esiintynyt Pohja-laismaakunnissa kuluneen viikon aikana. Valtakunnallisten vakiohavaintopaikkojen lisäksi kansa-laisten havainnot tuovat tärkeää lisätietoa alueemme sinilevätarkkailuun. Levähavainnoista voi ilmoittaa Järviwikiin (www.jarviwiki.fi) tai leväpuhelimeen numeroon 0295 027 990.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme