Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vi glömmer väl inte bort välbefinnandet bland unga: ungdomsfullmäktige diskuterade med barnombudsmannen

Dela

Ungdomsfullmäktige i Vasa och barnombudsmannen Elina Pekkarinen tog upp aktuella frågor på ett distansmöte 18.8. Ungdomarna och Pekkarinen diskuterade bland annat välbefinnandet och jämställdheten bland unga.

Bild: Anne-Mari Ikola
Bild: Anne-Mari Ikola

Ungdomsfullmäktige i Vasa bjöd barnombudsmannen Elina Pekkarinen till Vasa tisdag 18.8. På grund av den rådande coronasituationen var man tvungen att flytta mötet till webben. Utöver Pekkarinen deltog även specialforskare Terhi Tuukkanen i mötet.

Till barnombudsmannens viktigaste arbetsuppgifter hör att åka runt i kommunerna, träffa ungdomar och ta reda på vad de har på hjärtat och oroar sig över. Det här fick även ungdomsfullmäktige att ta tillfället i akt.

Coronaviruspandemins inverkan och sociala relationer

På mötet lyfte deltagarna fram frågor som många unga i Vasa funderar på. Huvudteman för diskussionen var välbefinnandet och jämlikheten bland unga och i synnerhet coronaviruspandemins inverkan på välbefinnandet bland barn och unga.

- Jag som precis har börjat på gymnasiet bekymrar mig över hur man ska hänga med i studierna då man måste stanna hemma redan vid lindriga förkylningssymtom, funderar ungdomsfullmäktigeledamot Ella Filppula.

Ungdomsfullmäktige ville även fråga Pekkarinen om vilken betydelse kompisarna och umgänget med dem har på välbefinnandet bland barn och unga.

- Enligt forskning är kompisgruppen ur ett utvecklingsmässigt perspektiv väldigt viktig för barnens utveckling. Ur ett socialt perspektiv är vänner och kompisar väldigt viktiga för alla människor oberoende av ålder. För barn och unga är kompisarna extra viktiga, eftersom de är de första främmande människorna som man skapar relationer till utanför familjen och släkten, sade Pekkarinen.

Skolmaten ett samtalsämne

Även de stora skillnaderna i elevernas och de studerandes kunnande samt familjebakgrundens och andra externa faktorers inverkan på skolframgången oroade ungdomsfullmäktige.

I det här sammanhanget lyfte man även fram bl.a. skolmaten, som flest kontaktade barnombudsmannens kontor om efter stängningen av skolorna på våren. Skolmaten väcker även diskussion i den vanliga skolvardagen.

- Jag oroar mig i synnerhet över skolmåltiderna som följer specialdieter. Jag har själv märkt att resurserna inte alltid räcker till för att satsa på dem, i synnerhet om samma person har flera allergier. Utseendet och smaken är inte alltid så lockande, sade ungdomsfullmäktigeledamot Alina Östergård.

Mötets moderator, ungdomsfullmäktigeledamot Aatu Puisto lyfte ännu som avslutning på diskussionen fram två konkreta åtgärdsförslag som ungdomsfullmäktige hoppas att Pekkarinen och hennes team för vidare: jämlik undervisning för alla barn och unga samt satsningar på mentalvårdsservicen för unga.

Pekkarinen och Tuukkanen lovade att göra sitt bästa för att även föra vidare dessa.

Kontakter

Koordinator för ungdomsärenden Anne-Mari Ikola, tfn 040 162 9948, anne-mari.ikola@vaasa.fi

Bilder

Bild: Anne-Mari Ikola
Bild: Anne-Mari Ikola
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum