Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vid ett mysterium – från multimedia till målning

Dela

Marita Liulias utställning Mysterium inleder höstsäsongen på Kuntsi museum för modern konst i Vasa. Utställningen presenterar den mångsidiga konstnärens senaste verk. Speciellt målningarna har fått mer utrymme än tidigare i konstnärens arbete, även om hon har blivit känd i synnerhet för sin tvärkonstnärliga och multiprofessionella produktion som kombinerar olika konstarter. Utställningen visas 19.10.2019–2.2.2020.

Marita Liulia: Sailing Through Fireworks (2019)
Marita Liulia: Sailing Through Fireworks (2019)

För första gången i Finland får vi se t.ex. Tokyo-paviljongen i sin helhet. Den visades i januari 2019 i Spiral Wacoal Art Center i Japan. Konstnärens arbete är ett ständigt föränderligt mysterium; den substans som det består av är inte beståndsdelar som går att mäta, utan den formar sig alltid på ett unikt sätt. Speciellt för målarkonstens del kan mysteriet också vara en pågående process, vilket konkretiseras vid Tokyo-paviljongen: I Japan bearbetade konstnären konstverket när publiken var närvarande och delvis tillsammans med publiken när processen fick en fortsättning också i Vasa. Verket, som är en rumslig målningsinstallation, formas på så sätt fortfarande under utställningen.

Även Sailing Through Fireworks (2019) och First Snow (2017) representerar den senaste målningsproduktionen. Båda för en dialog mellan både målningskonsten och naturfenomenen. Liulia tar förutom jord, vatten, eld och luft dessutom med element av metall och trä i sitt mysterium. Centralt är också att det österländska och det västerländska i fråga om tänkande och substans smälter samman i konstnärens produktion. Det stora verket Garden (2018) representerar konstnärens experimentella sätt att arbeta med material. Sättet följer inte alla målerikonstens regler, utan söker sig mot det okända.

Utställningen presenterar Liulia förutom som målare även som den rörliga bildens mästare med hennes verk Swan Song (2017) och Return of Goddess (2016), där samarbetet mellan danskonstnärer, musiker och artister lyfter fram konstnärens multiprofessionalism. Teea (2016) fungerar å sin sida som den rörliga bildens intima förlängning till fotografiserien Coral Self-Portrait (2015), där konstnären å ena sidan gömmer sig för blickar och å andra sidan ställer ut sig för att ses på ett dubbeltydigt sätt som konstnär och objekt.

Utställningen kompletteras av en ny dokumentarisk film, Mysterium, som har blivit klar det här året och beskriver Marita Liulias konstnärliga arbete och fungerar som ett mysterielösande personporträtt av konstnären. Med konstnärens ord:

”Mysterium betyder för mig gåtfullhet, hemlighet, ett förvillande samband med en okänd, främmande och i förväg oförutsägbar värld.”

Det här öppnar för sin del upp de attityder och lås som är problemet vid mötet med det okända. Konstnärens arbete kan bidra till att lösa upp fördomar och främlingsfientlighet – teman som är högaktuella i det nutida samhället.

Marita Liulia (1957) hör till Finlands mest kända konstnärer internationellt sett. Hon har fått flera finländska och utländska priser och år 2018 beviljades hon Pro Finlandia-medaljen. Liulians genombrott skedde som multimediakonstnär på 1990-talet, då t.ex. verken Ambitious Bitch (1996) och Son of a Bitch (1999) skapades. Verken hör till Lars Swanljungs samling av nutidskonst som är donerad till Vasa stads museers samlingar. De visas som en del av Odyssé-utställningen.

Marita Liulias Mysterium på Kuntsi museum för modern konst hör till en helhet med tre utställningar, vars övriga delar har visats på Didrichsens konstmuseum i Helsingfors och Laukko gård i Vesilax i somras. I samband med utställningen har boken Mysterium (2019) utgivits.

Evenemang

På lördag 19.10 hålls Konstnärsträff på Kuntsi kl. 12, där Marita Liulia berättar om sin utställning och visar sina arbetsmetoder. Konstnärsträffen ingår i museets inträdesbiljett och är öppen för alla.

I samband med utställningen ordnas ljudbadmeditation lördagen 16.11 kl. 10. Meditationen leds av Stefan Backas (huvudsakligen på engelska). Evenemangets längd är ca 45 min. Biljett 12 €, med museikortet 7 €:s rabatt (inkluderar inträde till museet och deltagande i ljudbadmeditationen). Biljettförsäljningen börjar kl 9.30, inget förköp. Antalet deltagare är begränsat.

Utställningen har en gratisdag på onsdag 18.12. Guidningar för allmänheten ordnas den första söndagen varje månad kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska.

Informationsbilder: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/pJgKAPkzj9qdgpV

Nyckelord

Kontakter

konstnär Marita Liulia
marita@maritaliulia.com
www.maritaliulia.com

utställningschef Maaria Salo
Vasa stads museer
tfn 040 353 7377
maaria.salo@vasa.fi
www.vasastadsmuseer.fi

Bilder

Marita Liulia: Sailing Through Fireworks (2019)
Marita Liulia: Sailing Through Fireworks (2019)
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

KORJATTU: Kirjastolla kokoontuu keväällä ilmastoaiheiset lukupiirit suomeksi ja ruotsiksi15.1.2021 12:48:21 EETTiedote

KORJATTU KOHTA: RUOTSINKIELISEEN LUKUPIIRIIN ON ILMOITTAUDUTTAVA MARJA.MIKOLA@VAASA.FI. Vaasan kaupunginkirjasto on mukana valtakunnallisessa lukupiirikampanjassa, jossa voi lukea, keskustella ja kuunnella ilmasto- ja luontokriisistä paikan päällä kirjastossa. Ilmastolukupiirit kokoontuvat pääkirjastossa kevään aikana tiistaisin (suomeksi) ja lauantaisin (ruotsiksi).

Årets unga konstnär 2021 är Joel Slotte – Utställning i höst i Vasa15.1.2021 11:02:04 EETTiedote

En utställning av Joel Slotte, som valts till årets unga konstnär 2021, får vi på hösten se i Vasa. Verk av den Karlebybördiga bildkonstnären är utställda på Tikanojas konsthem 1.10.2021-23.1.2022 som en del av jubileumsårets program. Utställningen inleder samarbetet mellan Tammerfors konstmuseum och Vasa stads museer med den traditionellt viktiga Årets unga konstnär –traditionen, som varje år lyfter fram en lovande konstnär under 35 år. Samarbetet lyfter å ena sidan fram en regional ung konstnär och å andra sidan är utställningen i Tikanojas konsthem också konsthemmets satsning på barns och ungas konstfostran.

Vuoden nuori taiteilija 2021 on Joel Slotte – Näyttely syksyllä Vaasassa15.1.2021 11:01:02 EETTiedote

Vuoden 2021 nuoreksi taiteilijaksi valitun Joel Slotten yksityisnäyttely nähdään syksyllä Vaasassa. Kokkolasta lähtöisin olevan kuvataiteilijan teoksia on esillä Tikanojan taidekodissa 1.10.2021-23.1.2022 osana juhlavuoden ohjelmistoa. Näyttely aloittaa yhteistyön Tampereen taidemuseon ja Vaasan kaupungin museoiden välillä valtakunnallisesti merkittävällä Vuoden Nuori Taiteilija -traditiolla, joka vuosittain nostaa esiin lupaavan alle 35-vuotiaan taiteilijan. Yhteistyö nostaa esiin yhtäältä alueellisen nuoren taiteilijan, ja toisaalta näyttely Tikanojan taidekodissa perustuu myös taidekodin lasten ja nuorten taidekasvatukselliseen painotukseen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum