Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vid undervisning av farliga arbeten överförs även bristerna i arbetarskyddet till unga

Jaa

Arbetarskyddsmyndigheterna övervakar säkerheten vid farliga arbeten som läroanstalterna låter utföra. ”På platser för inlärning i arbetet för unga upptäcks samma problem med arbetarskyddet som på arbetsplatser för vuxna”, berättar överinspektör Jan Mikkonen.

När en läroanstalt låter en ung person utföra farligt arbete ska den anmäla detta till arbetarskyddsmyndigheten. Arbetarskyddsmyndigheterna får årligen knappt tusen anmälningar, på basis av vilka arbetarskyddsinspektionerna inriktas. Under de senaste två åren har drygt 150 arbetarskyddsinspektioner utförts i arbeten som läroanstalterna låtit utföra.

På platser för inlärning i arbetet för unga inspekterar arbetarskyddsmyndigheterna bland annat introduktionen i arbetet och bekämpningen av olycksfall i arbetet samt till exempel om de arbeten som utförs överhuvudtaget är tillåtna för unga. Vissa arbeten har ansetts vara så farliga eller skadliga att ungas utförande av dem har begränsats. Unga under 16 år får inte alls utföra farligt arbete. Arbeten som är farliga för unga definieras i social- och hälsovårdsministeriets förordning.

”På basis av arbetarskyddsinspektionerna behöver en systematisk utredning och bedömning av farorna samt förfaranden i anslutning till användningen av kemikalier särskild uppmärksamhet på arbetsplatser där unga övar inför det framtida arbetslivet”, konstaterar överinspektör Jan Mikkonen.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketArbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme