Vientiteollisuus: Poliittiset lakot pysäyttävät laajasti tuotantoa – tilanne kohtuuton

Jaa

Kemian-, Metsä- ja Teknologiateollisuus: Poliittiset työtaistelut maan hallitusta vastaan ovat muuttumassa yhä kovemmiksi. SAK:laiset Teollisuusliitto ja Sähköalojen Ammattiliitto sekä STTK:lainen Ammattiliitto Pro ilmoittivat perjantaina lakoista, jotka pysäyttävät tuotannon ja toiminnan erittäin laajasti vientiteollisuuden yrityksissä. Liittojen kattava ylityökielto on vaikeuttanut yritysten toimintaa jo kaksi viikkoa, ja nyt tuotantoa pysäytetään vuorokaudeksi lukuisissa yrityksissä. Tilanne on yrityksille kohtuuton.

Teollisuusliiton, Sähköalojen Ammattiliiton ja Pron ilmoittamat lakot alkavat keskiviikkona 3.10. kello 00.00 ja jatkuvat vuorokauden.  Lakkoja järjestetään kemianteollisuudessa, teknologiateollisuudessa, mekaanisessa metsäteollisuudessa sekä puusepänteollisuudessa.

Keskeiset vientialat – Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry vetoavat ay-liikkeeseen ja maan hallitukseen, jotta erimielisyys pienten yritysten irtisanomissuojasta saataisiin heti pois päiväjärjestyksestä. Yritykset ovat asiassa ulkopuolisia, mutta ovat joutuneet sijaiskärsijöiksi pattitilanteeksi muodostuneessa kiistassa. Selkkaus aiheuttaa vakavaa haittaa vientiteollisuuden tuotannolle ja asiakkaille sekä leikkaa hyvässä vauhdissa ollutta talouskasvua.    

Tilanne ei ole kenenkään etu, joten ratkaisu tulee hakea viivyttelemättä. Työtaistelutoimet aiheuttavat suurta vahinkoa. Vienti kärsii, vaikka jokainen vientieuro olisi tärkeä paitsi yrityksille myös koko maan taloudelle ja työllisyydelle.

On todella valitettavaa, että Teollisuusliitto, Sähköalojen Ammattiliitto ja Pro hakevat asiassa ratkaisua konfliktin avulla.  Ainoa oikea tapa on edetä vuoropuhelun kautta, ulkopuolisille vahinkoa aiheuttamatta. Työtaistelutoimiin turvautuminen on jälleen vakava isku työmarkkinajärjestelmän uskottavuudelle. Ratkaisuhakuiseen keskusteluun olisi hyvä mahdollisuus, sillä lakiesitys on vielä valmistelussa ja pääministerikin on ilmoittanut esityksessä olevan liikkumavaraa.    

 

Lisätiedot:

Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, Kemianteollisuus ry, puh. 040 746 3687
Työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen, Metsäteollisuus ry, puh. 040 503 2353
Työmarkkinajohtaja Minna Helle, Teknologiateollisuus ry, puh. 050 341 4884

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 HELSINKI

09 172 841http://www.kemianteollisuus.fi

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 13 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Vientiyrityksien johtajien suositukset Suomelle: Suunta on oikea, perusasiat ratkaisevia investointipäätöksissä25.3.2019 12:30:00 EETTiedote

Suomalaiset vientiyritysten johtajat pitävät kysymystä Suomen vetovoimaisuudesta teollisuuden toiminta- ja investointiympäristönä ensiarvoisen tärkeänä. Mikäli perusasiat eivät ole kunnossa, investoinnit suuntautuvat Suomen ulkopuolelle. Innovaatiotoimintaan tarvitaan lisäpanostuksia, jotka tulee suunnata yritysvetoisiin TKI-hankkeisiin. Yliopistojen huippututkimuksen tasoa on nostettava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme