Espoon kaupunki - Esbo stad

Vieraskasveja torjutaan Espoossa talkoovoimin

Jaa

Useat vieraskasvilajit ovat levinneet Espoossa laajoille alueille, ja kasvien torjuntaan toivotaan asukkaiden apua. Kesän aikana Espoossa järjestetään useita kaikille avoimia vieraskasvitalkoita, joiden tavoitteena on hävittää ympäristölle haitallisia kasvilajeja.

Kuvassa jättipalsami. Kuva: Espoon kaupunki
Kuvassa jättipalsami. Kuva: Espoon kaupunki

Espoossa on järjestetty jo kahdet vieraskasvitalkoot, joiden tavoitteena on ollut torjua vieraskasvien leviämistä ympäristöön yhteistyössä asukkaiden kanssa. Talkoita on luvassa lisää kesä–heinäkuun vaihteessa, jolloin asukkaita toivotaan mukaan kitkemään jättipalsamia eri puolille Espoota.

”Kaupunki haluaa innostaa espoolaisia mukaan vieraskasvien torjuntaan, sillä vieraslajiongelma on niin laaja, että asukkaiden apu on välttämätöntä. Asukkaat ovatkin lähteneet hienosti mukaan talkoisiin”, kertoo talkootyönohjaaja Janne Hesso.

Jättipalsami valtaa jokien ja purojen varsia

Espoon yleisin haitallinen vieraskasvi on jättipalsami, joka muiden vieraskasvien tavoin uhkaa tärkeiden vapaa-ajanalueiden luonto- ja virkistyskäyttöarvoja. Jättipalsami on levinnyt erityisesti Gräsanojan, Monikonpuron ja Finnobäckenin varteen. Ulkoilupolkujen varsilla voi puolestaan törmätä ruttojuuriin ja raunioyrtteihin. Myös japanintatar, jättitatar ja hörtsätatar ovat yleisiä Espoossa. Pitkäjärven eteläosasta Jorvin sairaalalle ulottuvalla alueella ovat pajuangervo ja muut koristeangervot paikoin vallanneet koko metsäpohjan.

Kaupungin järjestämien talkoiden lisäksi kuka tahansa voi päättää järjestää vieraskasvitalkoot, jolloin suunnitteluun ja toteutukseen saa apua talkootyöohjaajalta.  Kaupunki huolehtii tarvittaessa kerätyn kasvijätteen asianmukaisesta hävittämisestä.

”Jättipalsamin poisto on kevyehköä työtä, joka soveltuu lähes kaiken ikäisille. Pajuangervon raivaaminen taas vaatii enemmän lihasvoimaa, ja se käykin hyvin kuntoliikunnasta”, Hesso toteaa.

Vieraslajien torjunta on pitkäjänteistä työtä

Viiden vuoden välein laadittava vieraskasvikartoitus osoitti vuonna 2016, että Espoossa on lähes 1 500 vieraskasviesiintymää. Lisäksi valmisteilla on vieraslajilinjaus, jonka tavoitteena on määritellä Espoon yleisimmät vieraslajit ja keinot niiden torjumiseksi. Keskeisin vieraslajeihin liittyvä tavoite on hävittää ihovaurioita auringonvalossa aiheuttavat jättiputket Espoosta vuoteen 2037 mennessä. Espoossa tunnetaan tällä hetkellä lähes 100 jättiputkiesiintymää, ja niiden torjunnasta huolehtii kaupunki. Myös muiden vieraslajien, kuten rottien ja kanien torjuntaan kiinnitetään huomiota.

Vieraskasvitalkoiden ajankohdat

To 29.6. Kuurinniity

Ti 4.7. Mankkaan asukaspuisto

Ke 5.7. Lintuvaara

To 6.7. Viherlaakso

Ti 11.7. Finnoon viljelypalstat

Ke 12.7 Kolkekannas

To 13.7. Tontunmäki

Ma 17.7. Viherlaakso

Ti 18.7. Rastaalan viljelypalstat

Ke 19.7. Kaitaa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Talkootyöohjaaja Janne Hesso, puh. 043 8266 444

Kuvat

Kuvassa jättipalsami. Kuva: Espoon kaupunki
Kuvassa jättipalsami. Kuva: Espoon kaupunki
Lataa
Laajalle levinnyt jättipalsami. Kuva: Espoon kaupunki
Laajalle levinnyt jättipalsami. Kuva: Espoon kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Esbo blir medlem i FCAI: forskare ska utveckla artificiell intelligens för stadens tjänster23.5.2018 15:39Tiedote

Esbo stad har blivit medlem i Centret för artificiell intelligens, FCAI (Finnish Center for Artificial Intelligence). FCAI är ett forskningscenter som grundats av Aalto-universitetet och Helsingfors universitet och som för samman Finlands bästa forskare i artificiell intelligens. FCAI har som mål att de mest utvecklade metoderna inom artificiell intelligens ska kunna tas i bruk i företag, offentliga organisationer och samhället.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme