Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Vieraslajitiedottamista ja -torjuntaa jatketaan tulevana kesänä Kyrönjoen ja Lapuanjoen alueilla (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vesistöyksikön vieraslajiharjoittelijat jatkavat Kyrönjoella ja Lapuanjoella aikaisempina vuosina aloitettuja vieraslajitiedotus- ja torjuntatoimia. Edellisten vuosien tavoin järjestämme torjuntatalkoita ja vieraslajeja tehdään tunnetuksi kirjastonäyttelyissä sekä markkinoilla. Kesän kuluessa vieraslajit ja torjuntatalkoot tulevat näkymään niin sosiaalisessa mediassa kuin myös paikallislehdissä.

Jättipalsami
Jättipalsami

Haitalliset vieraslajit ovat levinneet ihmisen avulla Suomen luontoon ja aiheuttavat haittaa ekosysteemeille, elinkeinoelämälle ja ihmisten terveydelle. Maailmanlaajuisesti vieraslajit ovat toiseksi merkittävin uhka lajien monimuotoisuudelle. Haitallisista vieraskasvilajeista luontoon ovat karanneet Suomessa mm. jättipalsami, jättiputket, kurtturuusu ja komealupiini. Luontaisten vihollisten puuttuessa vieraskasvilajit leviävät tehokkaasti ja muodostavat laajoja kasvustoja syrjäyttäen alkuperäisen kasvilajiston. Ne kilpailevat alkuperäisten kasvien kanssa pölyttäjistä, ravinteista ja vedestä. Kyrönjoen ja Lapuanjoen varsilla haittaa aiheuttavat etenkin laajat jättipalsamikasvustot, jotka sitovat maaperää huonommin kuin alkuperäinen kasvilajisto altistaen jokipenkereet eroosiolle ja sortumille. Jotta vieraslajien alkuperäiselle lajistolle, taloudelle ja terveydelle aiheuttamat haitat jäisivät mahdollisimman pieniksi, vaaditaan torjunnassa pitkäjänteistä yhteistyötä.

Jotta edellisten vuosien talkooponnistukset tuottavat tulosta, ja vieraslajit saadaan hävitettyä paikoilta, vieraslajien esiintymiä tarkkaillaan ja torjuntatoimia jatketaan kohteilla viime kesiltä tutulla innokkuudella. Vieraskasvilajien torjuntaa saadaan ennestään tehostettua järjestämällä talkoiden rinnalla soolotalkoita. Näissä kuntiin on osoitettu paikkoja, joissa vieraslajeja voi käydä kitkemässä omatoimisesti sopivana ajankohtana. Asukkaita myös rohkaistaan vieraslajien torjuntaan tarjoamalla apua ja neuvoa vieraskasvijätteen hävittämisessä. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vieraslajiharjoittelijat auttavat mielellään paikallisten talkoiden järjestämisessä. Mitä enemmän innokkaita osallistuu vieraslajien torjuntaan, sitä varmemmin onnistutaan estämään ja rajoittamaan niiden leviämistä jokivarsilla.

Vieraslajitiedotusta ja -torjuntaa Kyrönjoella rahoittaa edellisten vuosien tapaan Kyrönjokirahasto ja Lapuanjoella Lapuanjokirahasto. Kyrönjoella tiedotusta ja torjuntaa tehdään myös osana Interreg Botnia Atlantica -ohjelman rahoittamaa INSPECT-hanketta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kyrönjoen vieraslajitiedotus ja -torjunta:
Anna Lähde (0295 027 043/etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)
Marianne Uusi-Illikainen (0295 027 044/etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)

Lapuanjoen vieraslajitiedotus ja -torjunta:
Salla Pitkänen (0295 027 042/etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)

Kuvat

Jättipalsami
Jättipalsami
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

För Natura 2000-området Kristinestads skärgård utarbetas en skötsel- och användningsplan åren 2021-2022 (Österbotten)16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Under åren 2021–2022 utarbetas en skötsel- och användningsplan för Natura 2000-området (FI0800134) som ligger i Kristinestads och delvis i Närpes och Kaskö skärgård. Skötsel- och användningsplanen främjar att målen för nätverket Natura 2000 verkställs, dvs. att livsmiljöerna för naturtyper och arter som fastställts i habitatdirektivet tryggas.

Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueelle laaditaan hoito- ja käyttösuunnitelma vuosina 2021-2022 (Pohjanmaa)16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Kristiinankaupungin sekä osittain Närpiön ja Kaskisten saaristossa sijaitsevalle Natura 2000 -alueelle (FI0800134) laaditaan käyttö- ja hoitosuunnitelma vuosien 2021-2022 aikana. Käyttö- ja hoitosuunnitelmalla edistetään Natura 2000 -verkoston tavoitteiden toteutumista, eli luontodirektiivissä määriteltyjen luontotyyppien ja lajien elinympäristöjen turvaamista.

Erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan määrät tuplaantuvat: poikasten palautus kotijokiin alkaa14.6.2021 10:14:34 EEST | Tiedote

Kesäkuussa kaksi vuotta Norjassa laitoskasvatuksessa kasvaneet jokihelmisimpukan eli raakun poikaset palaavat Mustion- ja Ähtävänjokeen. Ilman apua nämä raakkukannat katoaisivat kahdessakymmenessä vuodessa. Palautus tuplaa Mustion- ja Ähtävänjoen raakkujen määrän ja antaa toivoa niiden tulevaisuudesta. Perjantaina 18.6.2021 järjestetään aiheesta mediatilaisuudet Ähtävän- ja Mustionjoella.

Pohjavesialueiden rajaaminen ja luokitus Kauhavalla ja Kurikassa on valmistunut (Etelä-Pohjanmaa)11.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Niiden pohjavesialueiden, joiden pääsijaintikunta on Kauhava, luokitus- ja rajausmuutosehdotuksiin oli mahdollista esittää hydrogeologisia ja muita luokituksen kannalta olennaisia lisätietoja ajalla 5.2.–19.3.2021. Niiden pohjavesialueiden, joiden pääsijaintikunta on Kurikka, luokitus- ja rajausmuutosehdotuksiin oli mahdollista esittää hydrogeologisia ja muita luokituksen kannalta olennaisia lisätietoja ajalla 18.3.–6.5.2021. Em. kuulemisaikojen jälkeen ELY-keskus on käynyt läpi palautteet ja antanut niihin vastineensa.

Läget är lugnt i fråga om blågröna alger i NTM-centralen i Södra Öster-bottens område (landskapen i Österbotten)10.6.2021 13:55:37 EEST | Tiedote

Vecka 23 har inga blågröna alger observerats på de fasta kontrollplatserna i NTM-centralen i Södra Österbottens område. Inte heller bland medborgarobservationerna har det förekommit blågröna alger i de österbottniska landskapen under den gångna veckan. Utöver de riksomfattande fasta kontrollplatserna ger medborgarnas observationer viktig tilläggsinformation för kontrollen av blågröna alger i vårt område. Algobservationer kan meddelas i Järviwiki (www.jarviwiki.fi) eller till alguppföljningstelefonens nummer 0295 027 990.

Sinilevätilanne rauhallinen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)10.6.2021 13:55:36 EEST | Tiedote

Viikolla 23 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla ei ole havaittu sinilevä-esiintymiä. Myöskään saatujen kansalaishavaintojen perusteella sinilevää ei ole esiintynyt Pohja-laismaakunnissa kuluneen viikon aikana. Valtakunnallisten vakiohavaintopaikkojen lisäksi kansa-laisten havainnot tuovat tärkeää lisätietoa alueemme sinilevätarkkailuun. Levähavainnoista voi ilmoittaa Järviwikiin (www.jarviwiki.fi) tai leväpuhelimeen numeroon 0295 027 990.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme