If Vakuutus

Vietä onnistunut mökkikesä: näin varaudut lisääntyneisiin villieläin- ja myrskyvahinkoihin

Jaa

Mökkikesä pääsee juhannuksena monella täyteen vauhtiin. Ifin vahinkotilastojen perusteella viime vuonna selkeästi eniten mökeillä lisääntyivät villieläinvahingot, myrskytuhot ja irtaimiston rikkoutumiset. Lue asiantuntijan vinkit varautumiseen ja vietä onnistunut kesä mökillä.

Kuluva kesä on monelle ensimmäinen omalla mökillä, kun mökkikauppa on käynyt vilkkaana läpi talven ja kevään. Jo viime kesänä mökeillä vietettiin tavallista enemmän aikaa koronapandemian vuoksi. Viime vuonna mökeillä lisääntyivät Ifin tilastojen perusteella merkittävästi etenkin villieläinten tekemät vahingot, myrskytuhot sekä erilaiset irtaimiston rikkoutumiset.

Loman alussa kannattaa ottaa hetki mökin suurimpien riskipaikkojen tarkistamiseen, niin sen jälkeen voi keskittyä turvallisin mielin mökkeilyyn.

Estä näädän tai oravan pääsy mökin rakenteisiin

Villieläinvahingot lisääntyivät mökeillä viime vuonna 75 prosenttia verrattuna edeltäviin viiteen vuoteen, paljastavat Ifin tilastot. Vahinkoja aiheuttavat nyt erityisesti näädät, oravat ja minkit.

– Nämä ovat pahimmillaan mittavia vahinkoja, kun esimerkiksi mökin yläpohjaan pesiytynyt näätä on tehnyt suurta tuhoa syömällä eristeitä ja sotkemalla paikkoja. Korjauskustannukset nousevat tuhansiin, välillä jopa kymmeniin tuhansiin euroihin asti, kuvaa Ifin mökkivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

– Eläinten tekemiltä vahingoilta voi suojautua verkottamalla tiheäsilmäisellä metalliverkolla kaikki sisälle rakenteisiin vievät aukot. Varmista kuitenkin ennen verkotusta, ettei sisällä ole jo eläimiä. Turvallisin aika suojatoimien tekoon on loppukesä, jotta rakenteisiin ei jää poikasia jumiin, neuvoo Utunen.

Villieläinvahinkoja korvataan Ifissä laajasta mökkivakuutuksesta. Kaikki mökkivakuutukset eivät kata villieläinvahinkoja, joten kannattaa tarkistaa oman vakuutuksen kattavuus omasta vakuutusyhtiöstä.

Myrskyvahingot kaksinkertaistuivat – tarkista pihan puut

Viime vuonna Suomea koetteli useampi kesä- ja syysmyrsky, minkä vuoksi Ifin mökeillä korvaamat luonnonilmiövahingot yli kaksinkertaistuivat edellisvuosiin verrattuna. Myrskyissä tuhoa tekevät erityisesti rakennusten päälle kaatuvat puut sekä voimakkaat sateet, jotka aiheuttavat esimerkiksi vesikattovuotoja.

– Mökillä ollessa kannattaa arvioida pihapiirin puiden kuntoa ja kaataa huonokuntoiset puut erityisesti, jos ne voivat ulottua rakennusten, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle. Tarkista myös katon kunto ja varmista, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta, Utunen opastaa.

Ifin kaikki mökkivakuutukset kattavat erilaisten luonnonilmiöiden, kuten myrskyn, rakeiden tai tulvan, mökille aiheuttamat vahingot.

Vanha elektroniikka voi rikkoutua kulutuksen lisääntyessä, muista paloriski

Mökeillä sattui viime kesäkuukausina erilaisia irtaimistovahinkoja lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, kun mökeillä vietettiin koronapandemian myötä selvästi aiempaa enemmän aikaa. Mökeillä hajosi runsaasti esimerkiksi jääkaappeja ja muita kodinkoneita.

– Mökeille tuodaan edelleen tyypillisesti kotoa vanhempaa elektroniikkaa, joka saattaa hajota ihan vain kovemman kulutuksen vuoksi. Tämä kannattaa huomioida etenkin, jos kyseessä on mökillä olon kannalta kriittinen laite. Vanhoissa sähkölaitteissa tulee huomioida myös paloturvallisuus, eli laitteen käyttö täytyy lopettaa heti, jos havaitsee sen toiminnassa jotakin poikkeavaa, muistuttaa Utunen.

Ifissä laaja mökkivakuutus korvaa särkymiset ja muut mökin irtaimistolle aiheutuneet yllättävät vahingot, kuten sähkökatkon aikana pakastimessa sulaneet marjat.

Tarkistuslista mökille villieläin- ja myrskyvahinkoihin varautumiseen:

  1. Verkota tiheäsilmäisellä metalliverkolla kaikki sisälle rakenteisiin vievät aukot. Kun valitsee verkon silmäkooksi 3 millimetriä, verkko estää samalla hiirten pääsyn.
  2. Kaada pihapiiristä huonokuntoiset puut etenkin, jos ne voivat ulottua mökin, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle. Mökin läheisyydessä olevien puiden kaataminen estää myös oravalta ja näädältä helpon kulkureitin rakennukseen.
  3. Tarkista katon kunto ja varmista, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta.
  4. Jos mökillä on salaojat, tarkasta tai tarkistuta niiden kunto ja varmista, että rakennuspaikan ojat ovat toimintakunnossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme