Suomen Kennelliitto ry

Vietä turvallinen joulu koiran kanssa

Jaa
Joulu tarkoittaa monille yhteistä aikaa perheen ja koirien kanssa. Koirat nauttivat yhdessäolosta, mutta ne eivät osaa kaivata jouluherkkuja tai lahjoja. Kotiin ilmestyvät houkuttelevat herkut ja koristeet saattavat kuitenkin kiinnostaa koiraa. Huomioimalla muutamat tärkeät asiat varmistat rennon ja turvallisen joulun niin koiralle kuin koko perheellekin.
Kuva: Jukka Pätynen, koirakuvat.fi
Kuva: Jukka Pätynen, koirakuvat.fi

Kokosimme koiraperheen joulun ajan muistilistan yhdessä Kennelliiton eläinlääkäri Liisa Lilja-Maulan kanssa.

Monet haluaisivat antaa joulun herkkuja koiralle maisteltavaksi, mutta useat ihmisten jouluruoat voivat olla vaarallisia koiralle.

Joulukinkkua ei sen suolaisuuden ja rasvaisuuden vuoksi kannata antaa koiralle, vaikka koira istuisi kanssasi odottamassa sen paistumista. Kinkun paistorasva on haitallista koiralle, sillä se voi pahimmillaan aiheuttaa haimatulehduksen. Kinkun tai siipikarjan luita ei myöskään pidä antaa koiralle. Luut voivat tukkia koiran suoliston tai terävät luunsirut jopa puhkaista suolen. Huolehdi myös, ettei koira pääse käsiksi kinkkuverkkoon, sillä sen voi seurauksena olla hengenvaarallinen suolitukos. Kinkkuverkko kannattaakin laittaa visusti roskiin koiran ulottumattomiin.

Mausteiset jouluruoat ja hiivaa sisältävät leivonnaiset voivat pistää koiran vatsan sekaisin, eivätkä siksi sovellu koirille. Joulun makeista herkuista tumma suklaa on koirille vaarallisimpien joukossa, joten suklaarasiat kannattaa siirtää pois koiran ulottuvilta. Mitä tummempaa suklaa on, sitä vaarallisempaa se on koiralle. Jo pieni määrä tummaa suklaata voi pahimmillaan saada aikaan vakavan myrkytyksen. Jos koira tulee yllättäen heikkovointiseksi, ole yhteydessä eläinlääkäriin. Suklaan aiheuttaman myrkytyksen oireet näkyvät ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa. Oireita ovat muun muassa oksentelu, tärinä, lisääntynyt virtsaaminen, vatsakivut sekä kouristelu.

Pidä huoli, ettei ruokia jää paikkoihin, joista koira pääsee niihin käsiksi. Jos kuitenkin huomaat koiran syöneen sille kiellettyjä asioita, ole yhteydessä eläinlääkäriin. Päivystävien eläinlääkäreiden yhteystiedot ja aukioloajat on hyvä tarkistaa valmiiksi ennen joulun pyhiä.

Koirilta kiellettyjä ruoka-aineita ovat esimerkiksi:           

  • joulukinkku
  • kinkun paistorasva
  • makeiset
  • mausteiset ruoat
  • hiivaa tai soodaa sisältävät taikinat
  • suklaa (etenkin tumma suklaa)
  • macadamiapähkinä
  • viinirypäleet ja rusinat
  • ksylitoli

Myös kynttilät ja kuusi kannattaa sijoittaa niin, ettei koira pääse touhutessaan kaatamaan niitä. Joulukuusen voi rajata esimerkiksi kompostiverkolla. Etenkin nuoret koirat saattavat olla kiinnostuneita myös jouluvaloista, joten sähköjohdot on hyvä piilottaa koiran ulottumattomiin.

Kiinnitä huomiota myös joulukukkiin. Perinteiset joulukukat, kuten jouluruusu, joulutähti, hyasintti, amaryllis, atsalea, tulppaani ja marjakuusi ovat myrkyllisiä koiralle. Pennut ovat aikuisia koiria vallattomampia ja niiden touhuja kannattaa seurata tarkemmalla silmällä, etteivät ne pääse maistelemaan joulukukkia. Jos koira pääsee käsiksi myrkylliseen joulukukkaan, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Koirille sopivia herkkuja tai puruluita löydät eläinkaupoista. Koiralle voi myös tarjota tekemistä esimerkiksi piilottamalla koiran lempiherkkuja tai puuhastelemalla yhdessä aktivointipelin parissa.

Mikäli olet hankkinut koiralle oman joululahjan, kannattaa paketista jättää pois teipit, narut ja pussit. Joululahjan voi paketoida koiralle mieluisalla tavalla. Esimerkiksi keittiöpaperirullien repiminen lahjan ympäriltä voi olla koiralle mukavaa puuhaa.

Koiran joululahjan ei tarvitse myöskään olla syötävää. Pidempi yhteinen lenkki tai metsäretki ilahduttaa niin omistajaa kuin koiraakin. Myös uuden tempun opettelu voi toimia mukavana yhteisenä puuhana. Koiraa voi muistaa myös rapsuttelulla ja leppoisalla yhdessäololla.

Koska jouluna kotona voi olla koiralle paljon uutta ihmeteltävää, on myös hyvä huolehtia, että koiran oma tuttu ja turvallinen lepopaikka on saatavilla vilinän ja vilskeen keskellä.

Nautitaan yhdessä koiran kanssa turvallisesta ja kiireettömästä joulusta sekä lokoisasta yhdessäolosta.

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Jukka Pätynen, koirakuvat.fi
Kuva: Jukka Pätynen, koirakuvat.fi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 147 000 henkilöjäsentä ja yli 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme