Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vihdintien ja Huopalahdentien varsille suunnitellaan bulevardikaupunkia

Jaa

Vihdintien ja Huopalahdentien ympärille suunnitellaan urbaania kaupunkia osaksi Haagaa, Munkkiniemeä ja Pitäjänmäkeä. Valimon aseman kaavaillaan muuttuvan uneliaasta seisakkeesta alueen keskukseksi. Kaupunki kaipaa nyt näkemyksiä suunnittelun periaatteista ja yleisistä päämääristä.

Vihdintie. Kuva: Roni Rekomaa
Vihdintie. Kuva: Roni Rekomaa

Ei nauhamaista kaupunginosaa vaan uutta kerrostumaa nykyisiin kaupunginosiin

Bulevardikaupungista ei tehdä uutta nauhamaista kaupunginosaa Vihdintien ja Huopalahdentien varsille, vaan uusi rakentaminen tuo uuden urbaanin kerrostuman nykyisiin kaupunginosiin. Ratkaisut vaihtelevat paikallisista olosuhteista riippuen, ja niissä huomioidaan merkittävät luontoalueet, terveellinen asuminen ja liikennehaittojen minimoiminen.

”Uusi rakentaminen tulee tarjoamaan laadukasta asumista korttelipihoineen ja elämyksellistä urbaania kaupunkia aktiivisine maantasokerroksineen, aukioineen ja lähipuistoineen. Tarkoituksena on suunnitella juuri Haagaan, Munkkiniemeen ja Pitäjänmäkeen sopivaa kaupunkimaista ympäristöä”, kertoo arkkitehti Suvi Tyynilä.

Huopalahdentiellä tutkitaan mahdollisuuksia ulottaa tien eteläpään kaltainen kaupunkimainen rakentaminen nykyistä pohjoisemmaksi, esimerkiksi muuttamalla Huopalahdentien linjausta Ulvilantien ja Rakuunatien välillä, järjestämällä Talin liikuntahallien pysäköintialuetta tai pienentämällä Turunväylän liittymäaluetta. Munkkivuoren ostoskeskuksen aluetta kehitetään vastaamaan tulevan asukasmäärän tarpeita sen nykyiset arvot huomioiden.

Joukkoliikenteen palvelutaso paranee, autoilu edelleen sallittua – Valimon asemasta merkittävä keskus

Joukkoliikenteen palvelutaso paranee huomattavasti joka suuntaan. Pikaraitiotie kulkee omalla kaistallaan keskustaan, ja bussit tarjoavat sekä täydentäviä että poikittaisia yhteyksiä. Solmukohtia suunnitellaan Haagan liikenneympyrän kohdalle ja Valimon asemalle, joissa sijoitettaisiin pysäkit niin että niiden välillä on helppo ja nopea kävellä.

Autoilu on edelleen mahdollista kaupunkibulevardeilla. Puurivein reunustetuista Vihdintiestä ja Huopalahdentiestä tulee alueen pääkatuja, joille varataan vähintään kaksi kaistaa autoliikennettä varten. Pyöräily luonnistuu sujuvasti baanoilla ja kaksisuuntaisilla pyöräteillä, ja tiheä paikallinen katuverkko luo hyvän saavutettavuuden jalankulkijoille alueen palveluihin ja joukkoliikennepysäkeille.

Valimon asemasta kaavaillaan alueen keskusta, eli muutos nykytilanteeseen tulisi olemaan huomattava.

”Alueelle on ajateltu sopivan korkeampi urbaani rakentaminen, jossa annetaan erityistä painoarvoa vilkkaalle katuelämälle. Mahdollisuuksia on huimasti, sillä alue tulee keräämään huomattavan määrän ihmisvirtoja joukkoliikenteen vaihtopaikan myötä”, pohtii Tyynilä.

Suunnittelun tueksi kaivataan näkemyksiä

Vihdintien ja Huopalahdentien bulevardikaupunginosien suunnittelun aluksi määritellään periaatteet ja yleiset päämäärät, jotka esitetään kaupunkisuunnittelulautakunnalle toukokuussa 2018. Sitä ennen kaupunki haluaa kuulla, mitä mieltä kaupunkilaiset ovat periaatteista. Kerro kantasi –kyselyyn huhtikuun loppuun mennessä tulleet mielipiteet ovat mukana, kun suunnittelijat viimeistelevät periaatteita lautakunnan käsittelyyn. Sanalliset periaatteet tulevat ohjaamaan tarkempaa jatkosuunnittelua.

Bulevardikaupunki-näyttely Laiturilla 12.6.2018 asti

Bulevardikaupunki-näyttelyyn tulee lähiaikoina suunnitteluun liittyvää aineistoa lähiaikoina. Siitä ilmoitetaan tarkemmin Laiturin ja Helsingin kaupunkiympäristön sosiaalisen median kanavissa. Näyttely- ja infotila Laituri löytyy Kampista, vanhan linja-autoaseman rakennuksesta osoitteessa Narinkka 2.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pikaraitiotie:

Liikenneinsinööri Anton Silvo
Kaupunkiympäristön toimiala
040 6213069
anton.silvo@hel.fi

Liikenne:

Tiimipäällikkö Taneli Nissinen
Kaupunkiympäristön toimiala
044 3776856
taneli.nissinen@hel.fi

Huopalahdentien maankäyttö:

Arkkitehti Nina Välkepinta-Lehtinen
Kaupunkiympäristön toimiala
040 1427592
nina.valkepintalehtinen@hel.fi

Vihdintien maankäyttö:

Tiimipäällikkö Suvi Tyynilä
Kaupunkiympäristön toimiala
040 3362045
suvi.tyynila@hel.fi

Kuvat

Vihdintie. Kuva: Roni Rekomaa
Vihdintie. Kuva: Roni Rekomaa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.5.201917.5.2019 17:26:56 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-05-17_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme