Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Viherkertoimella ilmastoviisautta ja monimuotoisuutta kaupunkikortteleihin

Jaa

Helsingin asemakaavoituksessa on otettu käyttöön viherkerroin, jonka avulla pyritään varmistamaan riittävän viherpinta-alan säilyminen tonteilla ja samalla ehkäisemään hulevesitulvia.

Kuninkaantammessa on kokeiltu viherkerrointa, kuvaaja: Viliina Evokari.
Kuninkaantammessa on kokeiltu viherkerrointa, kuvaaja: Viliina Evokari.

Viherkerroin kuvaa, kuinka paljon tontilla on kasvillisuutta ja vettä viivyttäviä ratkaisuja suhteessa tontin pinta-alaan.

Kasvillisuudesta on paljon hyötyä tiivistyvässä kaupungissa; hulevesitulvien vähentämisen lisäksi se sitoo hiilidioksidia, parantaa ilmanlaatua, lisää kaupungin viihtyisyyttä sekä viilentää rakennetun ympäristön lämpösaarekkeita. Niitä syntyy, kun kaupungin rakenteisiin kertynyt auringon säteily vapautuu lämpönä.

Asemakaavassa määrätään, onko viherkerroin käytössä tontilla. Jos se on käytössä, pihasuunnittelijan tulee osoittaa, että tontille laadittu suunnitelma saavuttaa viherkertoimelle asetetun tavoitetason. Se onnistuu viherkertoimen laskemiseen käytettävän työkalun avulla. Viherkertoimen tavoitetasot on määritelty työkaluun, ja ne vaihtelevat tonttien käyttötarkoitusten perusteella.

Viherkertoimen tavoitetason voi saavuttaa monella tapaa. Viherkerrointa kasvattavat säilytettävän ja istutettavan kasvillisuuden lisäksi läpäisevät pintamateriaalit sekä erilaiset hulevesien käsittelyn ratkaisut kuten viherkatot, sadepuutarhat tai viivytysaltaat.

Helsingin viherkerrointyökalua kehitettiin iWater-hankkeessa, jossa tuotetaan hulevesien hallinnan menetelmiä ja ratkaisuja kaupunkisuunnittelun avuksi. Helsingin lisäksi viherkerroin on käytössä myös muissa hankekaupungeissa: Turussa, Riiassa, Jelgavassa, Tartossa, Gävlessä ja Söderhamnissa.

Viherkerrointyökalu on päivitetty ja julkaistu verkossa

Viherkertoimen laskemiseen tarkoitettu taulukkotyökalu on päivitetty. Hulevesien hallinnalle on annettu päivityksessä aiempaa suurempi painoarvo ja erilaiset hulevesiratkaisut on kuvattu siinä selkeästi.

Työkalu on suunnattu asemakaavoittajien lisäksi pihasuunnittelijoiden käyttöön. Mikäli asemakaavassa edellytetään viherkertoimen käyttöä, tulee rakennuslupahakemukseen liittää viherkerrointyökalun tuloskortti.

Työkalu ja sen käyttöohje löytyvät Helsingin Rakennusvalvonnan lomakkeet -sivulta. Suosittelemme, että työkalu avataan ja tallennetaan Google Chrome -selaimella.

Internet Explorer -selain voi vaihtaa työkalun nimeen kuuluvan päätteen. Jotta taulukkotyökalu aukeaisi, pitää pääte tallentamisen yhteydessä tai sen jälkeen käsin korjata muotoon .xlsm.

Hankekaupunkien lisäksi iWater-hankkeen partnereita ovat Itämeren kaupunkien liitto ja Aalto-yliopisto. Hanketta rahoittavat EU:n Interreg Central Baltic -ohjelma, partnerit ja Varsinais-Suomen liitto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viliina Evokari,
iWater-hankkeen projektikoordinaattori
p. 040 519 7544, viliina.evokari@hel.fi
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristö / ympäristöpalvelut

Pia-Liisa Orrenmaa
maisema-arkkitehti
p. 09 310 26419, pia-liisa.orrenmaa@hel.fi
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristö/ rakennusvalvonta

Kuvat

Kuninkaantammessa on kokeiltu viherkerrointa, kuvaaja: Viliina Evokari.
Kuninkaantammessa on kokeiltu viherkerrointa, kuvaaja: Viliina Evokari.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme