Vihreät - De Gröna

Vihreät vaatii kasvurauhaa lapsille ja nuorille - viime vuosikymmenten politiikkatoimet käytävä läpi punakynän kanssa

Jaa

“Ilman nuoria ei ole tulevaisuutta. Ei ole ketään ratkaisemaan tulevaisuuden haasteita, luomaan innovaatioita, yrittämään tai pyörittämään yhteiskuntamme toimintoja. Siksi vaadimme kasvurauhaa lapsille ja nuorille”, toteaa vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö kesäkokouksessa.

Hyrkkö kantaa huolta nuoriin kohdistuvien vaatimusten ja nuorten voimavarojen välisestä epäsuhdasta. Liian moni nuori kokee yksinäisyyttä, riittämättömyyttä ja suorituspaineita juuri silloin, kun pitäisi olla tilaa kokeilla, seikkailla, oppia ja kasvaa rauhassa omaksi itsekseen. 

"Noin kolmannes tytöistä on koulu-uupuneita ja ahdistuneita sekä viidennes pojista on vaarassa jäädä opintojen ja työn ulkopuolelle. Tuoreiden tutkimusten mukaan nuoret kantavat erityisesti huolta jaksamisesta, toimeentulosta ja turvallisuudesta. Myös vanhemmat väsyvät: suomalaiset vanhemmat ovat kansainvälisesti vertailtuna maailman uupuneimpien joukossa", Hyrkkö toteaa.

"Hyrkkö korostaa, että nyt on korkea aika pureutua ongelmien juurisyihin ja tarttua siihen, mikä tässä ajassa uuvuttaa ja miten tämä kierre katkaistaan.Nyt kannattaisi kammata läpi viime vuosien ja vuosikymmenten aikana tehdyt politiikkatoimet ja niiden vaikutukset nuorten hyvinvointiin - ja tarvittaessa ottaa rohkeasti punakynä käyttöön. Millaisia paineita esimerkiksi aiemmilla hallituskausilla toteutetut opintoaikojen kiristykset, leikkaukset koulutuksesta ja opintotuesta sekä opiskelijavalintoihin liittyvät uudistukset ovat kasanneet nuorten niskaan?" Hyrkkö kysyy.

Tulevalla hallituskaudella Vihreät vaatii puolueilta yhdessä sitoutumista siihen, ettei yhtäkään lasten ja nuorten hyvinvointia heikentävää päätöstä tehdä. Nuorten kasvurauhan takaamiseksi toimia on Hyrkön mukaan sunnattava sekä kouluihin että kotiin.

"Vihreät on yhä sitoutunut nostamaan koulutuksen rahoituksen pohjoismaiselle tasolle. Seuraavassa hallituksessa on jatkettava kaikkien koulutusasteiden perusrahoituksen vahvistamista sekä vietävä maaliin tällä kaudella Vihreiden aloitteesta käynnistetty esiopetuksen laajentaminen kaksivuotiseksi. Esitämme lisäksi, että tulevalla hallituskaudella Suomeen ryhdytään luomaan teinineuvolaa murrosikäisten nuorten vanhempien tueksi", Hyrkkö ehdottaa.

"Tarvitsemme puoluerajat ylittävää sitoutumista ja konkreettisia tekoja nuorten hyvinvoinnin pelastamiseksi. Tähän työhön haastamme jokaisen puolueen mukaan", Hyrkkö päättää.

Vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hyrkkö tarjosi akuutiksi ratkaisuksi budjettiriiheen opiskelijoiden ateriatuen korotusta, kouluruokailun ja ruoka-avun laajentamista sekä muita täsmätukia hintojen noususta eniten kärsiville.


Vihreän eduskuntaryhmän ehdotukset kasvurauhan turvaamiseksi löytyvät täältä: 

https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/kasvurauha-lapsille-ja-nuorille/

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalon Linnan juhlien asu ottaa kantaa kestävän kotimaisen tekstiiliteollisuuden puolesta6.12.2022 19:27:04 EET | Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri, Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo osallistuu Linnan juhliin Samuji-brändin pääsuunnittelija Anne-Mari Pahkalan suunnittelemassa iltapuvussa, joka on kotimaisen käsityön ja ajattoman designin taidonnäyte. Asun on toteuttanut artesaani, suunnittelija-arkkitehti Ulla Vainikka studiollaan Helsingin Kruununhaassa. Ohisalo haluaa asuvalinnallaan tuoda näkyviin kestävää kotimaista suunnittelutyötä.

Vihreät päivittivät maatalousohjelmansa - huoltovarmuus ja kestävä ruoantuotanto entistä tärkeämpiä2.12.2022 11:55:39 EET | Tiedote

Vihreiden puoluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan 27.11. puolueelle päivitetyn maatalousohjelman. Ohjelman päivityksessä korostettiin etenkin kestävän ruoantuotannon merkitystä sekä esitettiin keinoja maatalouden siirtymiseksi pois fossiiliriippuvuudesta. Epävarma maailmantilanne on myös nostanut ruokaturvan ja ruoantuotannon omavaraisuuden entistä tärkempään rooliin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme