Vihreät - De Gröna

Vihreiden Forsgrén: Saamelaiset petettiin – saamelaiskäräjälaki kaatui kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten vastustukseen

Jaa
Saamelaiskäräjälaki ei etene perustuslakivaliokunnasta täysistuntoon. Laki kaatui valiokuntaan lopulta kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten vastustukseen, jotka esittivät käsittelyn pysäyttämistä ajanpuutteeseen vedoten.

– Esitin kokouksessa käsittelyn jatkamista, mutta valitettavasti hävisimme äänestyksen äänin 9-7. Lain kaatuminen on musertava pettymys, sillä saamelaiskäräjälain uudistaminen on ollut Sanna Marinin hallituksen yksi tärkeimmistä ihmisoikeuslupauksista. Saamelaiset petettiin, Forsgrén jyrähtää. 

Saamelaiskäräjälain muutosta valmisteleva toimikunta sai työnsä päätökseen 9.6.2021, minkä jälkeen laki jumittui yli vuodeksi poliittiseen prosessiin keskustan vastustuksesta. Hallitus antoi esityksen eduskunnalle vasta 17.11.2022. Erityisesti keskustan edustajat ovat vastustaneet lakiesitystä voimakkaasti.

– Hallituksen esitys olisi suojellut saamelaisten ihmisoikeuksia, joista Suomi on saanut YK:n ihmisoikeuselimiltä useita huomautuksia, Forsgrén muistuttaa. 

Suomi on saanut useita huomautuksia YK:n ihmisoikeuskomitealta ja YK:n rotusyrjintäkomitealta siitä, että Suomen on korjattava saamelaiskäräjälaki saamelaisten itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi.

– Kaikki keskeiset valtiosääntöasiantuntijat ja ihmisoikeustoimijat antoivat tukensa esitykselle valiokuntakuulemisissa. Tämän vuoksi puolustimme sdp:n, rkp:n ja vasemmistoliiton kanssa hallituksen esitystä saamelaiskäräjälaista. Me vihreät teimme kaikkemme, jotta hallituksen esitys saataisiin maaliin. Olisimme olleet valmiita käsittelemään lakia myös vaalitauon aikana. Ajan loppuminen on tekosyy, Forsgrén painottaa. 

On yleisesti tiedossa, että keskusta on viivyttänyt lakia neliraajajarrutuksella. Pääministeri Marin olisi voinut viheltää keskustan pelin poikki jo aiemmin.

– Ihmisoikeudet eivät toteudu antamalla tyhjiä lupauksia tai ylistäviä juhlapuheita. Niiden toteuttaminen vaatii aina oikeita tekoja ja sorrettujen puolelle asettumista, Forsgrén sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Harjanne ja Elo: Paremmalla kaupunkipolitiikalla luodaan kestävää hyvinvointia ja ratkotaan suurimpia ongelmia17.3.2023 16:17:59 EET | Tiedote

Kaupungeilla on keskeinen rooli talouden uudistamisessa ja osaamisen pohjaavan hyvinvoinnin luomisessa. Samalla kaupunkeja tarvitaan myös ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämisessä. Monet Suomen kannalta keskeiset ongelmat kohdataan ja ratkaistaankin juuri kaupungeissa. Vihreät julkaisivat tänään teesinsä parempaan kaupunkipolitiikkaan.

Ohisalo: Lapsiperheköyhyyden torjunnasta ei saa tinkiä ensi hallituskaudellakaan9.3.2023 11:33:28 EET | Tiedote

Lapsena koettu köyhyys jättää pitkän jäljen koko elämän ajaksi. Pienituloisia lapsiperheitä on tuettava, eikä siihen riitä vain yhden vuoden väliaikaiset sosiaaliturvan korotukset. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo esittää blogikirjoituksessaan korotusten muuttamista pysyviksi ja kotipalvelun palauttamista 1990-luvun lamaa edeltäneelle tasolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme