Vihreät - De Gröna

Vihreiden Koponen translaista: Tärkeintä on ihmisoikeuksien eteneminen

Jaa
Vihreiden sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen kansanedustaja Noora Koponen kommentoin valiokunnan juuri hyväksymää mietintöä translaista.

– Translain eteneminen on vuosien puurtamisen tulos. Kaikkein tärkeintä ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta, on saada laki nyt eteenpäin ja lopulta hyväksytyksi. Transsuskupuoliset ovat odottaneet tätä lakia jo aivan liian kauan, Koponen sanoo. 

Uusi translaki tuo mukanaan merkittäviä parannuksia juridista sukupuoltaan vahvistavien itsemääräämisoikeuteen. Lisääntymiskyvyttömyyden vaatimuksesta luovutaan ja juridisen sukupuolen voi jatkossa vahvistaa hakemuksella ja omalla selvityksellä.

– Olen ennen kaikkea onnellinen siitä, että lasten ja nuorten mahdollisuus vahvistaa juridinen sukupuolensa valmistellaan valiokunnassa hyväksymämme lausuman johdosta, Koponen iloitsee. 

– Valiokuntatyöskentelyssä nähtiin monia käänteitä. Prioriteettimme oli viedä laki eteenpäin hyväksyttäväksi ja taistella lain heikennysyrityksiä vastaan. Vielä jää korjattavaa ensi kaudelle, mutta tärkeintä on, että transihmisten odotus ja piina loppuu, Koponen sanoo.

Kokoomus toi viime metreillä valiokuntaan vaatimuksia, joilla kerran juridisen sukupuolensa vahvistanut voisi virheen huomatessaan vahvistaa juridisen sukupuolensa vasta vuoden päästä. Tämä on ongelmallista itsenmääräysoikeuden näkökulmasta etenkin muunsukupuolsille ja sukupuolettomille henkilöille. 

– Neuvottelimme pykälän valiokunnassa sellaiseen muotoon, joka rajoittaisi sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeutta mahdollisimman vähän. Olisin toivonut kokoomukselta enemmän luottamusta ihmisiin, jotka haluavat sukupuoltaan vahvistaa, mutta lopputulos on kohtuullinen kompromissi, toteaa Koponen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Harjanne ja Elo: Paremmalla kaupunkipolitiikalla luodaan kestävää hyvinvointia ja ratkotaan suurimpia ongelmia17.3.2023 16:17:59 EET | Tiedote

Kaupungeilla on keskeinen rooli talouden uudistamisessa ja osaamisen pohjaavan hyvinvoinnin luomisessa. Samalla kaupunkeja tarvitaan myös ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämisessä. Monet Suomen kannalta keskeiset ongelmat kohdataan ja ratkaistaankin juuri kaupungeissa. Vihreät julkaisivat tänään teesinsä parempaan kaupunkipolitiikkaan.

Ohisalo: Lapsiperheköyhyyden torjunnasta ei saa tinkiä ensi hallituskaudellakaan9.3.2023 11:33:28 EET | Tiedote

Lapsena koettu köyhyys jättää pitkän jäljen koko elämän ajaksi. Pienituloisia lapsiperheitä on tuettava, eikä siihen riitä vain yhden vuoden väliaikaiset sosiaaliturvan korotukset. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo esittää blogikirjoituksessaan korotusten muuttamista pysyviksi ja kotipalvelun palauttamista 1990-luvun lamaa edeltäneelle tasolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme