Vihdin kunta

Vihti kehittää kuntien kestävän kehityksen seurantaa ja mittaamista

Jaa

Vihti valittiin mukaan Ympäristöministeriön koordinoimaan uuteen hankkeeseen. Kyseessä on Kestävä Kaupunki -ohjelman Kestävän kehityksen tavoiteasetanta ja mittaaminen kunnissa 2019-2020. Vihdin tavoitteena on turvata elinvoimaisuus, luonnonläheisyys ja hyvä elämä.

Vihdin lentokenttä talvella. Kuva: Antti Hannuniemi
Vihdin lentokenttä talvella. Kuva: Antti Hannuniemi

Kestavä kaupunki -ohjelman hankkeeseen valittiin mukaan 36 kuntaa Suomesta. Hankkeessa kehitetään yhdessä MayorsIndicatorsin tiimin ja hankkeeseen valittujen kuntien kanssa kestävän kehityksen tavoitteenasetantaa, seurantaa ja raportointia. Kunta saa hankkeessa käyttöönsä sähköisen MayorsIndicators-palvelun, joka sisältää 140 indikaattoria. Palvelu tukee kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisen seurantaa. Palvelu antaa konkreettista tukea tiedolla johtamiseen, viestintään ja kestävän kehityksen viemiseen osaksi kuntastrategiaa. Tavoitteena on tuottaa kunnille nykyistä paremmat valmiudet monialaiseen kestävän kehityksen edistämiseen ja seurantaan.

Vihdissä viimeistellään parhaillaan Kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimuksen (Covenant of Mayors) mukaista kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmaa. Kunta on sopimuksessa sitoutunut vähintään 40% kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksiin vuoteen 2030 mennessä. Vertailukohteena on vuoden 1990 taso. Toimintasuunnitelmassa määritellään ne sektorikohtaiset toimet, joilla kunta pyrkii saavuttamaan päästövähennystavoitteen. Tämän työn seurannan tukena voidaan hyödyntää Kestävän kehityksen indikaattoreja Kestävä kaupunki-ohjaelman hankkeen ansiosta.

Vihdin kunta on sitoutunut myös ottamaan käyttöön laajemmin kestävän kehityksen tavoitteita tukemaan kuntastrategian toteutumista ja toiminnan kehittämistä. Nämä tavoitteet on määritelty Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen Agenda2030-toimintaohjelmassa. Tavoitteet sisältävät myös sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden tavoitteita ja mittareita.

Vihdin visiona on turvata elinvoimaisuus, luonnonläheisyys sekä hyvän ja turvatun elämän mahdollisuudet. Kestävän kehityksen tavoitteet ja niiden seurantaa kuvaavat indikaattorit tulevat toimimaan myös tämän vision toteuttamisen ja seurannan tukena.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: Outi Manninen, Ilmastokoordinaattori, Vihdin kunta, outi.manninen@vihti.fi, 044 767 4461

Kuvat

Vihdin lentokenttä talvella. Kuva: Antti Hannuniemi
Vihdin lentokenttä talvella. Kuva: Antti Hannuniemi
Lataa
Kuva: Ekotuki.fi / YK.
Kuva: Ekotuki.fi / YK.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihdin kunta
Vihdin kunta
Asemantie 30
03100 NUMMELA

https://www.vihti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihdin kunta

Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Menestyjien puistoon28.5.2020 14:27:27 EESTTiedote

Nummelassa sijaitsevaan Menestyjien puistoon istutetaan jälleen puita vihtiläisten menestyjien kunniaksi. Koska koronapandemia on aiheuttanut muun muassa kulttuuritilaisuuksien ja kansainvälisten arvokilpailujen peruuntumisia, Vihdin kunta palkitsee tänä vuonna puulla aiempien vuosien menestyjiä urheilun ja kulttuurin saralta. Ehdotuksia puiden saajiksi kerätään kuntalaisilta.

Vihdin kunnan talouden Vihta-tasapainotusohjelman päivittäminen: kysely kuntalaisille ja henkilöstölle22.5.2020 14:44:15 EESTTiedote

Vihdin kunta ottaa vuonna 2019 hyväksytyn Vihta-tasapainotusohjelman uudelleen tarkasteluun ja avaa kyselyn kehittämisideoista kuntalaisille ja kunnan henkilöstölle. Alun perin vuosille 2020–2022 laaditun tasapainotusohjelman arvioidut talousvaikutukset olisivat olleet 11 570 655 euroa. Nyt niin Suomen kuntakentän kuin Vihdin kunnan talousnäkymien heikentyessä äkillisesti koronapandemian takia alkuvuoden 2020 aikana tarvitaan uusia sopeutustoimenpiteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme