Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Viidelle rohkealle henkilölle luovutettiin hengenpelastusmitali 5.11.2021 Helsingissä

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist luovutti perjantaina 5.11.2021 viidelle Etelä-Suomen alueella asuvalle henkilölle tasavallan presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin. Mitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

– Mitalin myöntämisperusteet kertovat siitä, miten arvokkaasta teosta on kysymys. Te arvoisat hengenpelastusmitalin saajat olette pelastaneet ihmishengen ja pelastustehtävässänne asettaneet itsenne vaaraan, totesi ylijohtaja Merja Ekqvist tilaisuuden aluksi.

Ylijohtaja Ekqvist sanoi mitalin ansainneiden pelastajien rakentavan uskoa siihen, että ihmiset välittävät toisistaan riippumatta siitä, onko kyseessä omaan lähipiiriin kuuluva vai tuntematon ihminen.

– Vaaraan joutuneiden ihmisten onni on ollut se, että paikalle on sattunut pelastustoimiin kykeneviä, rohkeita henkilöitä. Lähimmäisen apu on korvaamaton niin onnettomuustilanteessa kuin sen jälkeenkin. Myös auttajat voivat tarvita tukea, koska he ovat itse kokeneet kriisitilanteen, Ekqvist muistutti.

Hengenpelastusmitalin saajat ja myöntämisperusteena olevien tapahtumien kuvaukset:

Aleksi Määttä (Kotka), perusteluna vedestä pelastaminen

15-vuotias Määttä oli kaverinsa kanssa kalassa, kun hän havaitsi kahden veden varaan joutuneen henkilön huutavan apua. Avuntarvitsijat olivat pyrkineet uiden vastarannalle, mutta voimien loppuessa joutuneet virran vietäviksi ja tarttuneet sillan pilareihin, joista heidän otteensa oli lipeämässä. Määttä oli havainnut rannalla köyden, jonka pään hän vei uiden pelastettaville. Köyden avulla pelastettavat vedettiin rannalle.

Jussi Saksa (Espoo), perusteluna väkivallanteon keskeyttäminen

Oman turvallisuutensa ja henkensä vaarantaen Saksa meni väliin tilanteeseen, jossa hyökkääjä hakkasi uhria teräaseella. Sattumalta paikalle osunut Saksa työnsi hyökkääjän pois uhrin kimpusta keskeyttäen väkivallanteon. Poikkeuksellisen rohkea toiminta rauhoitti tilanteen ja uhri sai apua vammoihinsa.

Hyvönen Wilma (Tuusula), perusteluna vedestä pelastaminen

Hyvönen toimi erittäin rohkeasti onnettomuuspaikalla, missä auto oli törmännyt pylvääseen ja suistunut tieltä katolleen jokeen. Hyvönen juoksi joessa olevan onnettomuusauton luo ja kuuli autosta ulos selvinneeltä matkustajalta, että kuljettaja on vielä autossa. Hyvönen sukelsi veden alle saadakseen auton kiinni juuttuneen oven auki, raahasi elottoman kuljettajan rannalle ja elvytti häntä, kunnes ensihoitajat saapuivat paikalle.

Taruanna Haarlo (Forssa), perusteluna avannosta pelastaminen

Lammen jää oli pettänyt 10- ja 9-vuotiaiden lasten alta. Haarlo kuuli lasten avunhuudot. Lammen rantaa käytetään kesäisin uimarantana, joten rannalla oli pelastusrengas. Haarlo meni se mukanaan avantoon, ja pelastusrenkaan avulla hän sai kannateltua itseään ja lapsia veden pinnalla avun saapumiseen asti.

Marijo Honkonen (Loviisa), perusteluna tulipalossa toimiminen

Roskien poltosta karannut tuli oli tuulisessa säässä laajentunut noin hehtaarin kokoiseksi maastopaloksi. Paikalle ensimmäisenä saapunut Honkonen pelasti omatoimisesti ihmisen polvenkorkuisten liekkien ja sakean savun keskeltä. Honkonen myös soitti hätäkeskukseen, ryhtyi sammuttamaan pelastamaansa palavaa henkilöä ja organisoi muita ihmisiä pelastustöihin.

Vuosittain hengenpelastusmitali myönnetään noin kymmenelle kansalaiselle koko maassa. Vuonna 2021 hengenpelastusmitalilautakunta käsitteli kaikkiaan 119 mitaliesitystä, joista tasavallan presidentti myönsi hengenpelastusmitalin 11 ihmiselle. Mitaleita on myönnetty 1920-luvulta alkaen.

Lisätietoja:

pelastusylitarkastaja Ilkka Heinonen, puh. 0295 016 042, etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Lapin aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikolla27.11.2021 18:17:45 EET | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Uuden koronavirusvariantin (omicron) riskimaista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen myös Pohjois-Suomen avin alueella27.11.2021 18:00:24 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Oulun kaupungin, Kuusamon kaupungin ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen.

Etelä-Suomen rajanylityspaikat: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen27.11.2021 17:15:22 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Etelä-Suomen kunnat ja kuntayhtymät järjestämään alueensa rajanylityspaikoilla pakollisen terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Lounais-Suomi: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat henkilöt määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Turun lentoasemalla sekä Naantalin, Porin, Rauman ja Turun satamissa27.11.2021 16:58:17 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Naantalin, Porin, Rauman ja Turun kaupungit järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahan saapuville henkilöille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset maahantulijat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Länsi- ja Sisä-Suomen rajanylityspaikat: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen27.11.2021 16:38:12 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityskunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Itä-Suomen avin alueen rajanylityspaikolla27.11.2021 16:13:17 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla27.11.2021 13:51:30 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Vantaan kaupungin järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme