Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Viikin ympäristötalossa testataan henkilökohtaista lämmönsäätöä

Jaa

Viikin ympäristötalo on yksi Suomen vähiten energiaa kuluttavista toimistorakennuksista. Nyt mySMARTLife-hanke tekee siitä vielä energiatehokkaamman asentamalla toimisto- ja neuvotteluhuoneisiin älytermostaatit. Jatkossa huoneiden lämpötilaa voidaan säätää älykkäästi ja käyttötarkoituksen mukaisesti sekä työskentelymukavuutta parantavasti.

Älytermostaateilla voidaan testata myös lämmön kysyntäjoustoa, jota Helen Oy pilotoi Viikissä Fourdegin Smart Heating ® -palvelun kautta. Kysyntäjousto eli kulutushuippujen tasaaminen siirtämällä käyttöä edullisempaan ajankohtaan on jo yleistä suurten laitosten ja teollisuuden sähkönkäytössä. Ihannetilanteessa kaukolämpöä kulutetaan koko verkossa tasaisesti ja eniten päästöjä tuottavat huippulämpölaitokset käyvät harvoin. Testauksen aikana lämmitystä pyritään ohjaamaan niin, ettei työntekijä huomaa muutosta.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ohjaa lämmitystä muutamassa testihuoneessa kehittämällään yksilöllisellä lämpöviihtyvyysmallilla (Human Thermal Model). Mallilla säädetään testihuoneiden lämpötilaa reaaliaikaisesti käyttäjän kokemuksen mukaisesti ja parannetaan näin työntekijän työskentelymukavuutta.

Helsingin kaupunki pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteeseen päästään muun muassa rakennusten energiankulutusta tehostamalla, johon myös Viikin toimenpiteillä pyritään. Viikin toimitalo valittiin mySMARTLife-hankkeen testikohteeksi, koska siellä on jo olemassa aurinkopaneelit, sähkövarasto ja maakylmä, joiden toiminnan tehostamista hankkeessa myös tutkitaan.

mySMARTLife-hankkeessa testataan lukuisia kestävän kehityksen mukaisia ja älykkäitä rakennus- liikenne- ja kaupunkiratkaisuja. Hankeen toteuttavat Helsingin kaupunki, Helen Oy, Forum Virium Helsinki Oy, Metropolia Ammattikorkeakoulu, sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja PK-yritykset Fourdeg Oy ja Salusfin Oy. Hankkeessa ovat mukana myös Hampurin ja Nantesin kaupungit kumppaneineen. Euroopan komissio on myöntänyt vuosina 2016–2021 toteutettavalle yhteishankkeelle 18 M€:n rahoituksen. Helsingin toimenpiteiden budjettiosuus on 5,6 M€.

Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta rahoitussopimuksen No 731297 mukaisesti.

Helsingin tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Päästövähennyksiä ja kiertotalouden hankkeita toteutetaan Helsingissä yhteistyössä yritysmaailman ja kaupunkilaisten kanssa. Helsinki haluaa toimia yhä aktiivisemmin alustana mielenkiintoisille ja tuloksellisille innovaatioille, jotka tuottavat myös uusia vientimahdollisuuksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sara Tapiala
Helsingin kaupunki
sara.tapiala@hel.fi, 050 547 2775

Sonja Salo
Fourdeg Oy
sonja.salo@fourdeg.com, 044 093 0923

Mari Hukkalainen
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
mari.hukkalainen@vtt.fi, 040 736 7698

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 17.4.201817.4.2018 17:45Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunta/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-04-17_Kylk_11_Pt/index.html Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/kaupunkiymparistolautakunta

Pakilan koulu- ja päiväkotiuudistuksen vaikutukset kiinnostavat asukkaita16.4.2018 16:27Tiedote

Pakilanpuiston ympäristön koulut ja päiväkodit ovat tulleet korjausikään ja niitä kehitetään kokonaisuutena liikuntatilojen kanssa. Kaupunki sai verkkokyselyn 78:lta ja asukastapaamisen 35 osallistujalta kommentteja ja ideoita alkuvaiheessa olevan suunnittelun ja kaavoituksen tueksi. Niiden perusteella pakilalaiset arvostavat alueensa nykyistä ilmettä, vehreyttä, rauhaa ja toimivaa arkea.

Kahden sillan peruskorjaus alkaa Helsingissä13.4.2018 15:16Tiedote

Lahdenväylän ylittävään Koskelantien risteyssiltaan tehdään korjaustoimia sekä sillan yläpuoliseen osaan että alapuolen tukirakenteisiin. Aivan aluksi puhkaistaan sillan keskisaareke, jotta liikennejärjestelyille saadaan tilaa. Koskelantien sillan kuluneet pintarakenteet eristyskerroksineen poistetaan ja vaihdetaan uusiin. Sama työ tehdään reunapalkeille ja päätyjen tukirakenteille. Sillan alapuoliset tukipilarit saavat myös uutta betonipintaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme