HSY

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon typenpoiston häiriö jatkuu – aiheuttaja yhä epäselvä

Jaa

Todennäköisesti tuntemattoman teollisuuspäästön aiheuttama häiriö jatkuu edelleen Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla. Jätevedenpuhdistamon biologinen typenpoisto on häiriintynyt vakavasti, ja typpeä ohjautuu vesistöön poikkeuksellisen paljon. Lukuisista selvityksistä huolimatta aiheuttajaa ei vielä ole selvinnyt.

Häiriötilanne käynnistyi maanantaina 23.7.2018 n. klo 03:00 ja sen selvittäminen aloitettiin välittömästi. Tilanne jatkuu edelleen tänään perjantaina 27.7.2018, eikä häiriötilanteen aiheuttanutta ulkopuolista tekijää ole pystytty selvittämään. Päästö on todennäköisesti tapahtunut viime viikon ja mahdollisesti tämän alkuviikon aikana.

Koska häiriön aiheuttaneen päästön laatu ja päästön lopullinen kestoaika ei ole tiedossa, on vaikea arvioida häiriötilanteen lopullista kestoa. Tällä hetkellä typenpoistoprosessin teho on noin 20-30 %, sillä typpeä sitoutuu luontaisesti lietteeseen nitrifikaatioprosessin häiriöstä huolimatta.

- Nitrifikaatioprosessi on osoittanut alustavia toipumisen merkkejä ja viikonlopun aikana selviää, miten se etenee. Biologiset prosessit toipuvat verrattain hitaasti, mutta lämmin vuodenaika on prosessin toipumisen kannalta paras mahdollinen. Tässä vaiheessa arvio biologisen typenpoiston toipumisesta on kokonaisuudessaan noin 1,5-2 viikkoa, arvioi osastonjohtaja Mari Heinonen.

Puhdistamon muu biologinen puhdistusprosessi toimii normaalisti, kuten myös kemiallinen fosforinpoisto. Muita vaikutuksia typpikuorman kasvun lisäksi ei arvioida olevan. Häiriötilanteen päättymisestä tiedotetaan erikseen.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon toiminta-alue kattaa Helsingin, Vantaan keski- ja itäosat, Tuusulan, Keravan, Sipoon, Järvenpään, Pornaisen ja eteläosan Mäntsälää.

Lisätietoja

Osastonjohtaja Mari Heinonen, puh. 050 320 3909, etunimi.sukunimi@hsy.fi (29.7. saakka)
Toimialajohtaja Tommi Fred, puh. 050 348 4841, etunimi.sukunimi@hsy.fi (30.7. alkaen)

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. HSY auttaa asukkaita toimimaan paremman ympäristön puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Muovipakkausten määrä kotien sekajätteessä vähentynyt yli 30 prosenttia – tämä selvisi HSY:n tekemässä tutkimuksessa sekajätteen koostumuksesta20.3.2019 13:18:23 EETTiedote

Muovipakkausten määrä sekajätteessä on vähentynyt selvästi viime vuosina. Muissa jätelajeissa ei ole merkittävää muutosta. Sekajätteen kokonaismäärä on sen sijaan vähentynyt. Nämä tulokset selvisivät Helsingin seudun ympäristöpalveluiden viime lokakuussa tekemästä kotien sekajätteen koostumustutkimuksesta.

HSY:n hallituksen päätökset 15.3.201915.3.2019 10:30:14 EETTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa siirtää pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräysten 31 §:n voimaantuloa. Voimaantulon siirtäminen koskee jätteiden kuormausaikojen muutosta. Lisäksi hallitus päätti hyväksyä polttoaineen toimitussopimuksen. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräysten 31 §:n voimaantulon siirtämisestä koskien jätteiden kuormausaikojen muutosta. Kokouksen pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut päätetyt asiat: http://hsy01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtala puh. 040 593 6346 www.hsy.fi

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 15.3.201912.3.2019 14:32:41 EETTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 15.3.2019. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa http://hsy01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräysten 31 §:n voimaantulon siirtämisestä. Voimaantulon siirtäminen koskee jätteiden kuormausaikojen muutosta. Lisäksi hallitus päättää polttoaineen toimitussopimuksen hyväksymisestä. HSY tiedottaa kokouksen jälkeen pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräysten 31 §:n voimaantulon siirtämisestä, asia koskee jätteiden kuormausaikojen muutosta. Kokouksen pöytäkirja on nähtävissä em. osoitteessa perjantaina 15.9.2019. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtala puh. 040 593 6346 www.hsy.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme