Hyvinvointiala HALI ry

Viikon hoitotakuu voi toteutua yrityksiä ja järjestöjä hyödyntämällä

Jaa
Hyvinvointialueilla pitäisi alkaa heti strategisesti miettiä, miten hoitotakuu käytännössä toteutetaan, sanoo HALIn johtaja Hanna-Maija Kause.
Hanna-Maija Kause. Kuva: Liisa Takala
Hanna-Maija Kause. Kuva: Liisa Takala

Hallituksen esitys seitsemän päivän hoitotakuusta perusterveydenhuollossa eteni torstaina eduskunnan käsittelyyn. Käytännössä perusterveydenhuollon kiireettömään sairaanhoitoon pitäisi lakiesityksen mukaan jatkossa päästä 1.9.2023 alkaen 14 vuorokauden ja 1.11.2024 alkaen viikon kuluessa. Suun terveydenhuollossa hoitoon olisi päästävä ensin neljän kuukauden, sitten kolmen kuukauden kuluessa nykyisen puolen vuoden sijaan.

Hyvinvointiala HALI ry:n mukaan lakiesitys ei vielä takaa sitä, että hoitotakuu toteutuisi käytännössä.

− Lakiesityksen keskeinen ongelma on, että hyvinvointialueille ei aseteta sanktioita siitä, jos ne eivät pidä kiinni viikon hoitotakuusta ja ihmiset joutuvat jonottamaan pidempään. Ongelma on tullut esiin jo nykyisessä kolmen kuukauden hoitotakuussa, koska sitä valvotaan varsin väljästi, sanoo HALIn terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

− Lisäksi hoitotakuu koskisi lakiesityksen mukaan jatkossa pienempää määrää palveluita kuin nykyinen kolmen kuukauden hoitotakuu. Tässä on vaarana, että pääsy hoitotakuun ulkopuolelle jääviin palveluihin pitenee entisestään, kun resursseja kohdennetaan lakisääteisiin ensikäynteihin. Tärkeintä olisi kuitenkin varmistaa, että asiakkaan tilanne otetaan aidosti hoidettavaksi ja että hän saa tarpeenmukaisen avun, Kause jatkaa.

Hänen mukaansa hyvinvointialueilla pitäisi alkaa heti miettiä strategisesti, miten hoitotakuuseen todella päästäisiin. Viikon hoitotakuu on Kausen mukaan mahdollista toteuttaa, kunhan käyttöön otetaan uusia toimintatapoja ja tehdään yhteistyötä yksityisten palveluntuottajien kanssa. Yritykset ja järjestöt on otettava mukaan palvelukokonaisuuksien suunnitteluun hyvissä ajoin, jotta tuloksia saadaan.

− On toiveajattelua, että pelkillä julkisilla resursseilla viikon hoitotakuu onnistuisi – varsinkaan kun hoitohenkilökunnasta on jo valmiiksi huutava pula. Yksityisillä on tarjota loistavia esimerkkejä ja malleja vaikkapa digipalveluista ja muista palveluinnovaatioista, joiden avulla julkisia palveluja voidaan tehostaa laadusta ja vaikuttavuudesta tinkimättä. Parhaimmillaan julkinen järjestäjä voi kumppanuuksien kautta hyödyntää nämä innovaatiot myös julkisissa palveluissa ilman päällekkäistä kehitystyötä. Sosiaali- ja terveyspalveluissa on juuri nyt uusilla hyvinvointialueilla käynnissä saranavaihe, joka mahdollistaa tekemisen tapojen uudistamisen, Kause päättää.

Lisätietoja:

Hanna-Maija Kause

johtaja, terveyspalvelut

050 566 7949

hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Kuvat

Hanna-Maija Kause. Kuva: Liisa Takala
Hanna-Maija Kause. Kuva: Liisa Takala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Kunnat säästävät yksityisellä varhaiskasvatuksella – erityisesti alle 3-vuotiaiden asema huono4.5.2023 06:55:00 EEST | Tiedote

HALIn tekemän selvityksen mukaan varhaiskasvatus kuntien omissa yksiköissä on paikoitellen lähes puolet kalliimpaa kuin sama palvelu yksityisissä päiväkodeissa. Kunnat määrittelevät varhaiskasvatuksessa käytettävän palvelusetetelin arvon niin alhaiseksi, että yritysten toiminta on vaarantunut. Palvelusetelin liian matala arvo heikentää etenkin alle 3-vuotiaiden oikeutta turvalliseen varhaiskasvatukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme