Profima Finance Oy

Viime hetken tilinpäätösvinkit

Jaa

Tilinpäätös pitää jättää verottajalle ja kaupparekisteriin neljä kuukautta tilinpäätösajankohdasta. Nyt alkaa olemaan kiire, jos tilikausi on perinteinen tammikuusta joulukuuhun.

Tässä muutama viime hetken vinkki.

1.
Tarkasta mitä yhtiöjärjestyksessä on sovittu tilinpäätöksestä. Yhtiöjärjestyksestä voi poiketa painavista syistä johtuen. Korona ja poikkeusolot kelpaavat syyksi, mutta huono suunnittelu ja tekemättä jättäminen ei. 

2.
Verottajalta saa lisäaikaa tuloveroilmoitukselle. Omaveron kautta voi hakea lisäaikaa ja verottaja myöntää yleensä pätevästä syystä kuukauden lisäaikaa. Pyytämällä lisäaikaa välttyy sanktioilta, joita ei luonnollisestikaan kannata maksaa. 

3.
Sovi palaveri tilitoimiston tai talousosaston kanssa ja aikatauluttakaa tilinpäätös yhdessä. Ajan säästämiseksi voi tilata itse saldovahvistuksia pankilta ja dokumentit leasingmaksuista, ja toimittaa nämä kirjanpitäjälle. Jos on tarve poiketa normaaleista poistoista, niistäkin on hyvä ilmoittaa kirjanpitäjälle, joka ilmoittaa ne edelleen verottajalle. Sama koskee alaskirjauksia. Seuraa vähintään viikoittain tilinpäätöksen etenemistä, vastuu tilinpäätöksestä on viime kädessä yrityksen johdolla. Paraskaan kirjanpitäjä ei suoriudu kunnialla tilinpäätöksestä, jos dokumentteja puuttuu.

4.
Jos tilinpäätöksen kanssa tulee kiire, kuten aika usein voi niin käydä. Tässä vinkki miten voi ”hankkia lisäaikaa” saamatta kuitenkaan sanktioita verottajalta.

Tasekirjan voi jättää ilman allekirjoituksia ja täydentää sitä myöhemmin. Kun lopullinen tuloveroilmoitus jätetään verottajalle ja toimitetaan kaupparekisteriin, siinä on oltava allekirjoitettu tasekirja, yhtiökokouspöytäkirja ja tilintarkastajan lausunto. Tällä toimenpiteellä voidaan saada lisäaikaa. Sitä ei kuitenkaan suositella, koska verottaja saattaa innostua syynäämään myöhässä tulleet veroilmoituksen erityisen huolellisesti. Ja aika usein verottaja löytää jotain huomautettavaa, josta voi tulla sanktioita.

5.
Jotta vältyt turhanpäiväiseltä tilinpäätösstressiltä, asiat voi hoitaa huolettomastikin. Valitse osaava talouskumppani, joka huolehtii asiakkaan puolesta aikataulutuksen ja on yhteydessä tilintarkastajiin sekä tietenkin verottajaan. Näin säästyy aikaa, vaivaa ja hermoja. Mikään ei rentouta yritysjohtoa niin paljon kuin tieto, että talousasiat ovat hyvässä hoidossa ja mallillaan.

Tarinoita taloudesta kirjoittaja

Lars Hästö,
Profima Finance Oy:n partner

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Profima Finance Oy
Pohjoinen Makasiinikatu 6 A
00130 Helsinki

+358 400 228625http://www.profima.fi

Oletko koskaan kohdannut tilitoimiston, joka kysyy asiakkaalta millaisia taloudellisia tavoitteita halutaan saavuttaa, ensi vuonna tai viiden vuoden päästä? Meille nämä kysymykset ovat päivittäisiä. Emme ole ainoastaan kirjanpitotoimisto, vaan arjen talouden kumppani, joka luotsaa asiakkaansa menestykseen kirjanpito- ja talouspäällikköpalveluiden avulla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Profima Finance Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme