HSL Helsingin seudun liikenne

Viime syksynä matkustajat olivat tyytyväisiä HSL:n liikenteeseen - tyytyväisyys täsmällisyyteen laski metrossa ja raitiovaunuissa

Jaa

Metro- ja raitiovaunuliikenteen matkustajien tyytyväisyys liikennevälineiden täsmällisyyteen laski viime syksynä. Syksyn 2017 tutkimus ehti päättyä ennen länsimetron liikennöinnin aloitusta, joten tutkimuksessa ei ole tuloksia länsimetron osalta. Tietoa länsimetron vaikutuksista asiakastyytyväisyyteen saadaan myöhemmin keväällä. HSL tekee keväällä myös Länsimetron jälkeen –tutkimuksen. Sen haastattelut tehdään metrossa, länsimetron vaikutusalueen busseissa ja rantaradan lähijunissa 9.4.–8.5. Syksyllä 2017 myös matkustajien tyytyväisyys aikataulu- ja reittitietojen saatavuuteen laski. Matkustajien tyytyväisyydessä HSL:n bussiliikenteeseen ei tapahtunut voimakkaita muutoksia. HSL mittaa matkustajien tyytyväisyyttä joukkoliikennepalveluihin lähes ympärivuotisella kyselytutkimuksella.

Syksyn 2017 asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan matkustajista 88 prosenttia oli joko erittäin tai melko tyytyväisiä HSL-joukkoliikenteeseen, eli antoi yleisarvosanan 4 tai 5 asteikolla 1–5. Tyytyväisten matkustajien osuus on pysynyt 88 prosentissa keväästä 2016. Yleisarvosanan keskiarvo oli 4,10. Syksyn 2017 tutkimus ehti päättyä ennen länsimetron liikennöinnin aloitusta, joten tutkimuksessa ei ole tuloksia länsimetron osalta.

Syksyllä metromatkustajista jopa 96 prosenttia oli sitä mieltä, että metrolla matkustaminen on nopeaa ja sujuvaa. Metro sai myös HSL-joukkoliikenteen parhaan yleisarvosanan, 4,18. Metromatkustajista 83 prosenttia oli tyytyväisiä täsmällisyyteen, mikä on kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän kuin syksyllä 2016. Kokemukseen täsmällisyydestä vaikuttivat sekä loppusyksystä aloitetut länsimetron koeajot että matkustajien saama matkustusinformaatio. Metroasemien uudet sähköiset aikataulunäytöt eivät olleet vielä käytössä syksyllä 2017, ja matkustajat antoivat palautetta liian vähäisistä käytössä olevista laiturinäytöistä. Länsimetron aloitettua liikennöinnin uudet näytöt tulivat käyttöön.

Raitiovaunuliikenteessä tehtiin linjastouudistus syysliikenteen alussa. Viestintäkampanjasta huolimatta matkustajat eivät ehtineet ennakkoon omaksua uutta linjastoa. Matkustajista 82 prosenttia oli sitä mieltä, että matkanteko raitiovaunulla on nopeaa ja sujuvaa, mikä on viisi prosenttiyksikköä vähemmän kuin syksyllä 2016. Myös raitiovaunuliikenteen koettu täsmällisyys heikkeni. Kaikkien raitiovaunulinjojen ajoaikoja seurattiin linjastomuutoksen toteuduttua, ja tarpeen mukaan korjatut aikataulut astuivat voimaan lokakuussa 2017. Myös matkustajien kokemus täsmällisyydestä parantui loppusyksyä kohden.

Lähijunaliikenteen matkustajat antoivat aikaisempaa useammin neutraalin, keskinkertaisen arvosanan tekijöihin, jotka mittaavat tyytyväisyyttä henkilökunnan saatavuuteen ja näkyvyyteen.  Konduktöörilipunmyynti loppui lähijunissa kesällä 2017. Matkustajista 82 prosenttia oli sitä mieltä, että heidän matkansa sujuvat ilman järjestyshäiriöitä. Järjestyshäiriöttömyyden perusteella mitattu turvallisuus oli syksyllä 2017 lähijunassa samalla tasolla kuin metrossa.

Matkustajien tyytyväisyydessä HSL-bussiliikenteeseen ei tapahtunut voimakkaita muutoksia syksystä 2016 syksyyn 2017. Koillis-Helsingin linjastouudistuksen vaikutusalueella asuvien matkustajien tyytyväisyys bussiliikenteen matkustustarpeiden palveluun heikkeni hieman, mutta yleisarvosanan perusteella Koillis-Helsingin asukkaista 87 prosenttia oli tyytyväisiä HSL-bussiliikenteeseen Helsingin asukkaiden keskiarvon ollessa 89 prosenttia.

Matkustajista 81 prosenttia oli tyytyväisiä aikataulu- ja reittitietojen saatavuuteen, mikä on kahdeksan prosenttiyksiköllä vähemmän kuin edellisellä mittauskerralla, keväällä 2016. Uusi reittiopas on ollut käytössä keväästä 2017 ja se on kerännyt sekä hyvää että huonoa palautetta. Reittiopasta kehitetään edelleen käyttäjäpalautteen avulla.

HSL mittaa matkustajien tyytyväisyyttä joukkoliikennepalveluihin lähes ympärivuotisella kyselytutkimuksella. Tutkimusta tehdään arkisin maanantaista torstaihin kello 6–18 ja perjantaisin kello 6–16. Syksyllä 2017 tutkimukseen osallistui yli 29 000 matkustajaa bussi-, raitiovaunu-, metro- ja lähijunaliikenteessä. Matkustajat arvioivat HSL:n joukkoliikenteen toimintaa asteikolla yhdestä viiteen.

Yhteyshenkilöt

Ryhmäpäällikkö Marko Vihervuori, HSL, puhelin: 09 4766 4382
Liikennetutkija Hanna Kitti, HSL, puhelin: 040 752 7426

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 380 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain noin 360 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Joukkoliikenteessä on maanantaina 16.7. laajoja häiriöitä koko päivän - suosi metroa, lähijunia, kävelyä ja pyöräilyä14.7.2018 14:14Tiedote

Helsingin seudun joukkoliikenteessä on laajoja häiriöitä sunnuntaina 15.7. ja maanantaina 16.7. Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaamisen johdosta. Eniten häiriöitä ja pitkiä katkoja joukkoliikenteessä on maanantaina kello 11:n ja 20:n välillä. Raitiovaunuliikenne pysähtyy maanantaina kokonaan koko kaupungissa useaan otteeseen. Pääväyliä voidaan sulkea liikenteeltä autosaattueiden takia ja tällöin muu liikenne tyhjennetään saattueiden reiteiltä. Useilla busseilla on poikkeusreittejä sulkujen aikana ja sulut aiheuttavat merkittäviä myöhästymisiä ja poikkeuksia bussiliikenteeseen koko seudulla. Suomenlinnan lautta ei liikennöi maanantaina. Lauttaa korvaa huoltolautta, joka liikennöi Katajanokalle. Myös mielenosoitukset aiheuttavat poikkeuksia ja myöhästymisiä. Liikkumisessa kannattaa suosia kävelyä, pyöräilyä, metroa ja lähijunia. Metrot ja lähijunat liikennöivät sunnuntaina ja maanantaina pääosin normaalisti. Liikkumiseen kannattaa varata merkittävästi normaalia enemmän aikaa!

Major disruptions to I, P, L and A trains from 18 July -4 August - some trains will not run between Helsinki and Pasila during the daytime11.7.2018 13:57Tiedote

The second phase of the Helsinki rail yard improvement project will affect HSL’s commuter train services 18 July-4 August. The works will affect I, P, L and A trains. Some trains will not run between Helsinki and Pasila during the daytime. In addition, A and L trains will not stop at Ilmala. There will be changes to departure tracks at Pasila station and passengers are advised to check their platform at the station. Night services, other commuter trains and long-distance trains will run as usual.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme