Helsingin kaupunginmuseo

Viimeiset viikot Helsingin hajua

Jaa

Miltä Helsinki haisee? Sitä voi aistia ja pohtia Helsingin kaupunginmuseossa, Aleksanterinkatu 16, vielä 9.4.2017 asti. Aistikokemus Hajun idea on yksinkertainen: tarjotaan kävijöille yksi Helsinkiin liittyvä tuoksu ilman vihjeitä tai selityksiä. Viikon välein vaihtuvat hajut on muotoillut parfymööri Max Perttula.

Haju-aistikokemus tarjoaa tilaa omille muistoille ja Helsingin hajun herättämille mielikuville. Kuva: Maija Astikainen
Haju-aistikokemus tarjoaa tilaa omille muistoille ja Helsingin hajun herättämille mielikuville. Kuva: Maija Astikainen

Aistikokemus Hajun myötä Helsingin kaupunginmuseon neljäs kerros on omistettu kaupungin hajuille ja omien muistojen kuuntelemiselle 9.4.2017 asti. Monessa museossa tuoksuja on käytetty osana näyttelyä tai teosta, mutta Haju testaa, voiko museosisällön rakentaa kokonaan yhden hajun varaan. Tilassa oleva haju vaihtuu viikoittain. Kävijöille ei kerrota etukäteen, mihin paikkaan tai tilanteeseen haju viittaa, sillä muistojen ja ajatusten halutaan virtaavan mahdollisimman vapaasti. Käynnin yhteydessä voi halutessaan tarkistaa hajun aiheen erillisestä laatikosta.

Hajun ympäristö on rauhoittava ja kaupungin ärsykkeet poissa. Kun yksi aisti korostuu ja muiden rooli pienenee, tilaa jää omasta mielestä nouseville ajatuksille. Kristian Palmun valosuunnittelu korostaa keskittynyttä tunnelmaa ja avaraa tilaa, jossa voi paneutua hajuaistin herättämiin mielleyhtymiin – eri ihmisillä hyvinkin erilaisiin. Aistikokemuksen hajut on muotoillut parfymööri Max Perttula.

Haju avautui kaupunginmuseossa lokakuussa 2016. Seitsemässä kuukaudessa se on kerännyt lähes 80 000 kävijää. Myös tuoksuihin liittyvät tapahtumat ovat kiinnostaneet yleisöä. Esimerkiksi Max Perttulan vetämät kuusi hajuvesityöpajaa täyttyivät muutamissa minuuteissa. Kahvinmaistelutyöpaja yhteistyössä kahvila El Fantin kanssa osoittautui niin ikään suosituksi – onhan kahvin tuoksu monelle tuttu Helsinki-haju.

Pyydämme huomioimaan, että tuoksuille herkät voivat saada oireita museon neljännessä kerroksessa. Helsingin kaupunginmuseoon on aina vapaa pääsy.

Seuraavassa näyttelyssä omakohtaisia kokemuksia seksuaalisuudesta, sukupuolesta ja seksistä

Hajun jälkeen Helsingin kaupunginmuseossa avautuu HelSEXinki-näyttely 12.5.2017. Se kertoo seksuaalisuudesta, sukupuolesta ja seksistä – ja vapaudesta valita, miten niitä toteuttaa. Millaisia omakohtaisia kokemuksia seksuaalioikeuksiensa toteutumisesta on sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvalla maahanmuuttajalla? Entä sateenkaariperheeseen kuuluvalla, tai vammaisella? Ajankohtaisia aiheita sivuava näyttely haastaa pohtimaan, kuka saa äänensä kuuluviin ja kenellä on vapaus olla oma itsensä.

HelSEXinki-näyttely on esillä Helsingin kaupunginmuseon, Aleksanterinkatu 16, neljännessä kerroksessa 12.5.2017–28.1.2018. Näyttelyyn on vapaa pääsy, ja se sopii kaikenikäisille.

Helsingin kaupunginmuseo
Aleksanterinkatu 16
Auki ma–pe 11–19, la–su 11–17
Aina vapaa pääsy

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haju: tuottaja Sauli Seppälä, 040 334 7001, sauli.seppala@hel.fi
HelSEXinki: tuottaja Sari Katainen, 040 173 8276, sari.katainen@hel.fi

tiedottaja Reeta Holma, 050 545 5533, reeta.holma@hel.fi

Kuvat

Haju-aistikokemus tarjoaa tilaa omille muistoille ja Helsingin hajun herättämille mielikuville. Kuva: Maija Astikainen
Haju-aistikokemus tarjoaa tilaa omille muistoille ja Helsingin hajun herättämille mielikuville. Kuva: Maija Astikainen
Lataa
Iskulause Liisanpuistikon lippakioskin seinässä 1980-90-luvulla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Unto Säilä
Iskulause Liisanpuistikon lippakioskin seinässä 1980-90-luvulla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Unto Säilä
Lataa
Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla. Kuva: Maija Astikainen
Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla. Kuva: Maija Astikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunginmuseo
Helsingin kaupunginmuseo
Aleksanterinkatu 16
00170 HELSINKI

09 3103 6630http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi

Helsingin kaupungin organisaatiorakenne on uudistunut 1.6.2017. Kaupunginmuseon tiedotteet löydät jatkossa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan uutishuoneesta: https://www.sttinfo.fi/uutishuone/helsingin-kaupunki-kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala?publisherId=60579873

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunginmuseo

Pikkuruinen piilopirtti Helsingin sydämessä vie kodikkaasti 1800-luvulle24.5.2017 07:11:00 EESTKutsu

Ruiskumestarin talo Kristianinkatu 12:ssa Kruununhaassa avautuu perjantaina 9.6.2017 jälleen yleisölle vuosien remontin jälkeen. Helsingin tunnelmallisimpiin kuuluva kotimuseo sijaitsee kantakaupungin vanhimmassa, noin 200-vuotiaassa puisessa asuinrakennuksessa. Ruiskumestarin talossa voi eläytyä arkeen pikkuvirkamiehen kodissa 1860–70-luvuilla. Vaatimattoman puutalon pikkuisessa salissa on muodikas trumpettisohva ja komea pietarilainen kirjoituslipasto, mutta keittiössä roikkuvat reikäleivät katossa ja nurkassa nököttää kirnu. Ruiskumestarin taloon on vapaa pääsy.

Sata vuotta sormet mullassa Helsingissä17.5.2017 12:07:18 EESTTiedote

Työväenasuntomuseossa, Kirstinkuja 4, pidetään perjantaina 2.6.2017 klo 14–17 puutarhajuhla, jonka aiheena on Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Helsinki sata vuotta puutarhassa. Tietoiskut perehdyttävät Helsingin puistoihin ja puutarhoihin itsenäisyyden ajalla. Puutarhanhoidon arkeen ennen ja nyt voi eläytyä puutarhatyökalunäyttelyssä. Työläispihojen perinteiset koristekasvit kukoistavat museon kukkapenkissä. Pihatorilta voi ostaa Hyötykasviyhdistyksen ja Maatiaisen taimia ja siemeniä, siirtolapuutarhojen antimia ja Alppila-Seuran puhvetin herkkuja. Poliisisoittokunnan seitsikko ja kansanmusiikkiyhtye Hälläväliä musisoivat. Klo 17 Dendrologian seura vie puukävelylle Lenininpuistoon, jonka nimi vie ajatukset itsenäisen Suomen syntymävuoden 1917 mullistuksiin. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme