Sitra

Viisi edelläkävijäratkaisua sai palkinnon kuntien kiertotalouskisassa

Jaa

Kuopio, Nokia, Pori, Porvoo sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY palkittiin kiertotaloutta edistävistä teoistaan. Niitä olivat muun muassa uudenlainen fosforin talteenotto jätevesistä, koululaisten kotiin ekotekoja levittävä kampanja ja koulujen hävikkiruokaratkaisu. Ratkaisut pääsevät uudelle Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -listaukselle.

Sitran ja Kuntaliiton järjestämässä kisassa etsittiin kuntien kiinnostavimpia ratkaisuja, joita kunnilla on jo käytössään tai tekeillä. Nyt palkitut viisi ratkaisua muodostavat yhdessä neljän kunniamaininnan saaneen ratkaisun kanssa uuden Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -listauksen. Listausta ylläpitää Sitra ja siinä on neljä aihealuetta.

Nyt palkitut ratkaisut ovat:

Koulujen hävikkiruoka asukastupien ja työttömien lautasille, Pori (Kiertotalous kunnan tehtävissä)

Jätevesien fosforista huippujalosteita, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY (Aihealue: Kiertotalous kunnan tehtävissä) 

Koulun passilla kulutustottumukset kuntoon, Porvoo (Kuntalaisten kiertotaloustietoisuus ja kasvatus)

Kaupunkistrategian painopistealueena resurssiviisaus, Kuopio (Strategia ja johtaminen)

ECO3 – alustapalveluita ja kaavoitusta yrityskylälle, Nokia (Kiertotalouden markkinat)

Lisäksi kunniamaininnan saivat Jyväskylän kaupunki autojen käytön jakamiseen kannustavasta kaavoituksestaan, Rovaniemi puukampuksen kumppanuuskaavasta, Turku kalusteiden sähköisestä kierrätysjärjestelmästä ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ekologisesti rakennetuista kierrätysasemistaan.

Ehdotuksia kisaan tuli kaikkiaan 59. "Hienoa, että esille tuli muitakin kuntia kuin ne, jotka ovat perinteisesti olleet esillä ympäristö- ja resurssiviisausasioissa”, iloitsee kiertotalouden asiantuntija Laura Järvinen Sitrasta.

Kuntaliitto on tyytyväinen kilpailun herättämään kiinnostukseen sekä ehdotusten monipuolisuuteen.

”Ehdotuksia tuli niin pienistä kuin suurista kunnista. Esitetyt ratkaisut olivat kaikki sellaisia, joilla edistetään luonnonvarojen kestävää käyttöä”, toteavat ympäristöpäällikkö Miira Riipinen ja erityisasiantuntija Tuulia Innala Kuntaliitosta.

Lukuisista ehdotuksista listalle päätyi Sitran ja Kuntaliiton arvioinnin jälkeen vain yhdeksän.

”Listan ulkopuolelle jääneissä ehdotuksissa painottuivat perinteiset jätehuollon ja energiatehokkuudet ratkaisut, eivät vielä niinkään kiertotalouden mukaiset uudenlaiset tavat tuottaa palveluita ja kestävää hyvinvointia asukkailleen”, Sitran Laura Järvinen toteaa.

Kiertotalouden aikakaudella, johon Suomi on siirtymässä ensimmäisten joukossa maailmassa, ei tuoteta enää jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Yrityselämässä kiertotalouden mukaiset liiketoimintamallit ovat yleistymässä: Esimerkiksi Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat -yrityslistalla on jo 98 esimerkkiä.

Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -listauksen tavoitteena on esitellä kuntien inspiroivimmat kiertotalouden toimet ja tehdä kiertotalouden hyödyt näkyviksi. Konkreettisten tekojen avulla halutaan lisätä tietoisuutta kiertotalouden mahdollisuuksista sekä monistaa parhaita kiertotalousratkaisuja muualle Suomeen. Sitran kiertotaloustiimi vastaa listan päivittämisestä jatkossa.

Lisätiedot

Laura Järvinen, kiertotalouden asiantuntija, Sitra, laura.jarvinen@sitra.fi, 050 369 9834
Samuli Laita, viestinnän asiantuntija, Sitra, samuli.laita@sitra.fi, 040 536 8650
Miira Riipinen, ympäristöpäällikkö, Kuntaliitto, miira.riipinen@kuntaliitto.fi, 040 824 4401

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme