Finnvera Oyj

Viisi maakuntaa ylitse muiden yrityskaupoissa – iso muutos aiempaan on kauppojen koko

Jaa
Etelä- ja Pohjois-Savo, Uusimaa, Lappi sekä Varsinais-Suomi olivat viime vuoden kovimmat kasvumaakunnat yrityskaupoissa. Näissä viidessä maakunnassa Finnveran rahoittamat omistajanvaihdokset kasvoivat edellisvuodesta niin euromääräisesti kuin tehtyjen rahoituspäätösten määrässä mitattuna. Finnvera rahoitti pk-yritysten yrityskauppoja yhteensä 129 miljoonalla eurolla. Hyvä tahti jatkuu myös tänä vuonna, jos vireillä olevat kaupat toteutuvat suunnitellusti.

Iso muutos aiempaan on kauppojen koko. Pohjois-Savossa yrityskaupat kasvoivat euromääräisesti peräti 124 prosenttia ja Etelä-Savossa 87 prosenttia. Suuremmissa kaupoissa osapuolina ovat etenkin metalliteollisuuden konepajat.

– Luvut ovat hyviä, sillä teimme myös rahoituspäätöksiä enemmän. Olemme ottaneet määrätietoisesti yhteyttä isompiin yrityksiin ja yrittäneet haastaa yrittäjiä pohtimaan omaa tulevaisuuttaan. Keskusteluissa nousee usein esille omistajanvaihdoksen tarve, sanoo Finnveran Itä-Suomen-aluejohtaja Mikko Vänttinen.

Savossa on samalla ryhdytty viemään eteenpäin mallia, jossa kaksi tai useampi menestyvä yritys liitetään yhteen.

– Koko vaikuttaa suoraan yrityksen kasvuhaluun ja parantaa rahoitusmahdollisuuksia. Tämä on pitkä tie, mutta joitakin järjestelyjä on jo toteutunut, Vänttinen kertoo.

Uudellamaalla paljon kasvuyrityksiä

Myös Uudellamaalla, Lapissa ja Varsinais-Suomessa suuremmat työllistävät yritykset ovat aiempaa aktiivisempia yritysjärjestelyissä, vaikka kappalemääräisesti eniten omistajaa vaihtavat edelleen alle kymmenen henkeä työllistävät mikroyritykset.

– Yrityskauppojen kasvu oli Uudellamaalla euromääräisesti merkittävä, 63 prosenttia. Yhtä selittävää tekijää on vaikea löytää, mutta rahoitusmarkkina toimii hyvin ja talouden aktiviteetti on vilkasta. Kaupoissa korostuu palveluala, samoin rakentamista ja teollisuutta palveleva toiminta, sanoo Finnveran Etelä-Suomen-aluejohtaja Anna Karppinen.

Kasvuhakuisten yritysten osuus omistajanvaihdoksissa on kasvusuunnassa ja oli 38 prosenttia.

– Yrityskaupat tukevat pk-yritysten uudistumista laajemminkin esimerkiksi strategian tai digitalisaation suhteen, Karppinen vahvistaa.

Matkailu Lapin dynamona

Lapissa matkailuala toimii aiempien vuosien tapaan yrityskauppojen moottorina. Hotelli- ja matkailuala investoi maakunnassa muutenkin miljoonia euroja.

Finnveran Pohjois-Suomen-aluejohtaja Pasi Vartiainen arvioi, että matkailun investointien ja yrityskauppojen osuus on yli puolet Finnveran Lappiin myöntämästä pk-rahoituksesta.

– Osassa kaupoissa omistajat ovat jo kypsemmässä iässä ja haluavat luopua yrityksestä, osassa puolestaan isommat ostavat pienempiä kasvun jatkamiseksi, Vartiainen sanoo.

Lapissa omistajanvaihdokset kasvoivat euromääräisesti lähes puolella ja kappalemääräisesti päätöksiä tehtiin viidennes enemmän kuin edellisenä vuonna. Kasvuyritysten osuus omistajanvaihdoksissa oli 44 prosenttia, eli suurempi kuin Uudellamaalla.

– Isompi omistaja avaa uusia markkinoita ja luo siten lisää kasvua alueelle, Vartiainen uskoo.

Hintapyynnöt voivat tulla kauppojen esteeksi

Varsinais-Suomessa kaksi isoa veturia eli telakka- ja autoteollisuus ruokkivat myös yrityskauppoja.

Aiempaa suuremmat teolliset metallialan yritykset vaihtavat omistajaa ja se näkyy tilastoissa. Varsinais-Suomessa yrityskauppojen euromääräinen kasvu oli 44 prosenttia.

Finnveran Länsi-Suomen-aluejohtaja Seija Pelkonen muistuttaa, että yrityskauppa ei sinällään ole itseisarvo, vaan uuden kasvun luominen.

– Täällä verkostot tekevät paljon töitä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi. Haastamme yrittäjiä ja yrityksen omistajia miettimään oman yrityksensä kasvustrategiaa. Usein yrityksen kasvu on saavutettavissa vain yritysostolla, Pelkonen kertoo.

Hyvän taloustilanteen kääntöpuolena myytävien yritysten hintapyynnöt ovat nousseet koko Suomessa. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa joitakin kauppoja on jopa peruuntunut, kun ostaja on perääntynyt liian kovan hinnan vuoksi.

– Lieveilmiöitä on nähtävissä. Osa ostajista osaa itsekin teettää laskelmat, mutta osalla on liian optimistiset näkymät ostettavan yrityksen tuloksentekokyvystä. Jos arvioimme, että kauppahinta on liian korkea, edellytämme ostajilta enemmän omaa pääomaa kauppahinnan maksamiseen, Pelkonen sanoo.

Lue myös:

Omistajanvaihdoksia toteutuu vuosittain jo lähes 4 000

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Karppinen, aluejohtaja, Etelä-Suomi, puh. 029 460 2671
Seija Pelkonen, aluejohtaja, Länsi-Suomi, puh. 029 460 2620
Pasi Vartiainen, aluejohtaja, Pohjois-Suomi, puh. 029 460 2805
Mikko Vänttinen, aluejohtaja, Itä-Suomi, puh. 029 460 2721


sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@finnvera.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Mikroyritysten investointien rahoituksessa ennätysvuosi, vaikka yleisesti investoinnit odottavat talouden käännettä23.4.2024 14:12:27 EEST | Tiedote

Epävarmasta toimintaympäristöstä huolimatta vuonna 2023 Finnveran yhdessä muiden rahoittajien kanssa rahoittamat mikroyritysten investoinnit kasvoivat euromääräisesti 17 prosenttia edellisvuodesta. Noin puolet rahoitetuista investoinneista kohdistui koneisiin ja kalustoon. Rahoitusta saaneiden aloittavien yritysten lukumäärä laski valtakunnallisesti kaikilla toimialoilla. Euromääräisesti matkailualan rahoitus kasvoi, kun se muilla toimialoilla laski.

Rahoitus ja kasvu -katsaus: Teollisuuspolitiikka nosti päätään koronapandemian aikana, mutta vaihde jäi päälle – Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä18.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen viennin laskusuhdanne syveni vuoden 2023 aikana, ja tällä hetkellä viennin odotukset lähitulevaisuudesta ovat yhtä pessimistiset kuin koronapandemian pahimmassa vaiheessa. Vientitaantumalla on merkittävät vaikutukset kansantalouteen, sillä vientisektori työllistää suoraan ja välillisesti merkittävän määrän ihmisiä. Lisäksi vientiin päätyvät hyödykkeet ovat yleensä korkeamman arvonlisän tuotteita, joten viennin vähenemisestä seuraa myös kansantalouden tuottavuuden lasku. Samaan aikaan suurten talousmahtien protektionistinen teollisuuspolitiikka rapauttaa kansainvälistä kauppaa ja lisää valtiontukipolitiikkaa. Koronapandemian aikana nousut teollisuuspolitiikka on jäänyt päälle ja vahvistunut.

Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus 1/2024: ”Investoinnit odottavat EKP:n ensimmäistä koronlaskua” – Investointien lykkääminen osoittaa, ettei hyviä projekteja ole, arvioi pääekonomisti16.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Pk-yritysten rahoituskysynnän odotetaan pysyvän vaimeana seuraavien kuuden kuukauden aikana, ja investointeja on lykätty tai peruttu odottamaan korkotason laskua. Myös Suomen viennin odotus lähitulevaisuudesta on yhtä pessimistinen kuin koronapandemian pahimmassa vaiheessa. Erityisen ongelmallista tämän hetken tilanteessa on se, että syyt eivät ole pelkästään Suomen omissa käsissä vaan taustalla ovat globaali talouskehitys ja korkotaso. Taustalla on myös Suomen talouden syvempiä rakenteellisia haasteita, jotka heijastuvat investointien kannattavuuteen, arvioi Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Finnvera ja kauppakamarit: Suomalaiset pk-yritykset eivät hyödynnä riittävästi kilpailukykyä lisääviä viennin rahoitusratkaisuja21.3.2024 09:33:00 EET | Tiedote

Suomalaiset pk-yritykset eivät hyödynnä riittävästi erilaisia viennin rahoitusratkaisuja ja menettävät sen vuoksi kauppoja sekä altistuvat tarpeettomille luottotappioille. Riskeiltä suojautuminen ja maksuajan järjestäminen ostajalle tuovat kilpailukykyä. Kauppakamarit ja Finnvera käynnistävät yhdessä Vientikaupan rahoitus -kiertueen yritysten osaamisen ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

Finnvera aloittaa vekselirahoituksen pienissä vientikaupoissa15.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Finnvera alkaa rahoittaa vientikaupassa käytettäviä vekseleitä. Vekseli on vanha velkainstrumentti, joka nyt entisestään monipuolistaa Finnveran rahoitusmahdollisuuksia pienissä vientikaupoissa. Vekselirahoitus soveltuu pääomatavaroiden kauppaan, kun viejä ja ulkomainen ostaja ovat sopineet pitkästä, 2–5 vuoden maksuajasta ja vekseleiden käytöstä velkainstrumenttina. Vekselirahoitus, kuten Finnveran vuosi sitten käynnistämä vientiluottokin, on Finnveran ja tytäryhtiö Suomen Vientiluotto Oy:n yhteistyönä myöntämä rahoitus. Nyrkkisääntönä on, että vekselirahoitusta käytetään, jos rahoitustarve on noin 0,2–2 miljoonaa euroa ja vientiluottoa tyypillisesti suurempiin, 2–20 miljoonan euron vientikauppoihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye