Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Viisivuotiaiden kunnallinen maksuton varhaiskasvatus noudattaa esiopetuksen toiminta-aikoja

Jaa

Helsingin kaupungin strategiassa 2017-2020 todetaan, että opetus ja laadukas varhaiskasvatus vähentävät eriarvoistumista. Siksi Helsinki tavoittelee varhaiskasvatukseen osallistumisasteen nostamista.

Tänä vuonna viisi vuotta täyttäviä lapsia on Helsingissä 6469, joista arviolta 550 ei ole tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa. Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen odotetaan lisäävän lasten osallistumista varhaiskasvatukseen. 

Varhaiskasvatuksen maksuttomuutta edistetään siten, että se on maksutonta viiden vuoden iästä alkaen vähintään neljä tuntia päivässä. Maksuton varhaiskasvatus tulee noudattamaan esiopetuksen toiminta-aikoja ja toimintakautta 9.8.2018-31.5.2019. Lomien aikana varhaiskasvatusmaksu määräytyy osa- tai kokoaikaisen hoidon mukaisesti.

Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta vahvisti tiistaina 17.4. kunnallisen maksuttoman varhaiskasvatuksen (4 tuntia/pvä) lisäksi järjestettävän varhaiskasvatuksen maksut seuraavasti:

  • varhaiskasvatusta 4-5 tuntia/pvä, 20 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta
  • varhaiskasvatusta 5-7 tuntia/pvä, 40 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta
  • varhaiskasvatusta yli 7 tuntia/pvä, 65 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta

Samalla lautakunta päätti, että yksityisille palveluntuottajille maksetaan 5-vuotiaista 160 euron kuukausikorvaus lasta kohden neljän tunnin maksuttoman varhaiskasvatuksen osalta esiopetuksen toimintakautena ja -aikoina. Korvaus alentaa viisivuotiaiden asiakasmaksuja yksityisessä varhaiskasvatuksessa.

Helsinki on mukana opetus- ja kulttuuriministeriön 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kuntakokeilussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kasvatus ja koulutus, varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas, puh. 09 310 43368, satu.jarvenkallas@hel.fi

Helsingin kasvatus ja koulutus, asiakasmaksupäällikkö Arja Juvonen, puh. 09 310 41846, arja.juvonen@hel.fi

Lisätietoja kuntakokeilusta OKM:n verkkosivuilla: http://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/neljasosa-5-vuotiaista-maksuttoman-varhaiskasvatuksen-kokeiluun

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @LastenHelsinki, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Lastentarhanopettajien palkankorotuspyynnöt25.4.2018 16:58Tiedote

Saamamme tiedon mukaan lastentarhanopettajia on kehotettu tuomaan palkankorotuspyyntöjä varhaiskasvatuksen esimiehille. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatusyksiköt ottavat vastaan lastentarhanopettajien palkankorotuspyynnöt. Toimialalla kootaan esitykset toimialan palkankorotustarpeista ja välitetään näkemys niistä kaupunginkansliaan palkkaneuvotteluja varten. Kaupunki työnantajana neuvottelee palkkaratkaisuista. Palkankorotuksissa on lähtökohtana tehtävän vaativuus. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tullaan tarkastelemaan lastentarhanopettajan tehtäväkuva vuoden 2018 aikana. Lisätietoja: Tiina Harju-Kukkula henkilöstöpalvelut, henkilöstöpäällikkö tiina.harju-kukkula@hel.fi, puh. 09 310 33939 Satu Järvenkallas varhaiskasvatusjohtaja satu.jarvenkallas@hel.fi, puh. 09 310 43368 Niclas Grönholm ruotsinkielisten palveluiden johtaja niclas.gronholm@hel.fi, puh. 09 310 86225 Liisa Pohjolainen kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja liisa.pohjolainen@hel.fi, puh. 09 31

Helsingin peruskoulujen A1-kielten tuntijako ja koulukohtaiset A2-kielet päätetty24.4.2018 17:14Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 24.4. suomenkielisen perusopetuksen A1-kielen tuntijaosta. Kaikille koululaisille yhteistä A1-kieltä opetetaan kaksi vuosiviikkotuntia ensimmäisellä vuosiluokalla 1.8.2018 alkaen ja kaksi vuosiviikkotuntia toisella vuosiluokalla 1.8.2019 alkaen. Jaosto päätti myös 4. luokalta alkavan vapaaehtoisen A2-kielen koulukohtaisista kielivaihtoehdoista.

Helsingfors begränsar verksamheten i småbarnspedagogiken på eftermiddagen 25.4. på grund av manifestationen24.4.2018 16:57Tiedote

En politisk manifestation ordnas 25.4.2018 kl. 12–18 av följande fackorganisationer: Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty, social- och hälsovården fackorganisation Tehy, närvårdar- och primärskötarförbundet Super och fackorganisationen Talentia. Det är en protest mot den lag om småbarnspedagogik som är under beredning. Manifestationen inverkar på den småbarnspedagogiska service som sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors ansvarar för. Från och med kl. 12 på onsdagen är vi tvungna att koncentrera och begränsa verksamheten i daghemmen, familjedagvården, gruppfamiljedagvården och lekparkerna på.

Helsingin varhaiskasvatus supistaa toimintaansa iltapäivällä 25.4. mielenilmauksen johdosta24.4.2018 15:52Tiedote

JHL, Jyty, Tehy, Super ja Talentia järjestävät 25.4.2018 klo 12-18 poliittisen mielenilmauksen, jolla vastustetaan valmisteilla olevaa varhaiskasvatuslakia. Mielenilmaus vaikuttaa Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatuksen palveluihin. Keskiviikkona klo 12 alkaen päiväkotien, perhepäivähoidon, ryhmäperhepäivähoidon ja leikkipuistojen toimintaa joudutaan keskittämään ja supistamaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme