Viittomakielen keskukselle lisävastuuta – suomenruotsalaisen viittomakielen tutkimus työn alla
Jyväskylän yliopistossa toimiva Viittomakielen keskus sai vuoden alusta valtakunnalliseen erityistehtäväänsä lisävastuuta. Se on aloittanut suomenruotsalaisen viittomakielen tutkimuksen yhdessä Helsingin yliopiston kanssa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä rahoituksella.

Jyväskylän yliopistossa tässä hankkeessa keskitytään korpustyöhön eli tietokoneluettavassa muodossa olevan videoaineistokokoelman luomiseen. Tulevaisuudessa julkaistaan suomenruotsalaisen viittomakielen korpus, joka koostuu kokoelmasta viittomakielisiä videoita. Helsingissä puolestaan tutkitaan suomenruotsalaista viittomakieltä yhtenä yhteiskunnan vähemmistökielenä.
Viittomakielen keskuksessa on vuosina 2015–2017 kerätty 12 suomenruotsalaista viittomakieltä äidinkielenään käyttävältä henkilöltä videomateriaalia korpusta varten. – Videot on koodattu kielitieteellisillä merkinnöillä, jotka mahdollistavat esimerkiksi yksittäisen viittoman tai jonkin kielellisen piirteen etsimisen. Lisäksi päästään vertailemaan, kuinka eri kielenkäyttäjät näitä eri tilanteissa käyttävät, professori Tommi Jantunen kuvailee.
– On ensiarvoisen tärkeää saada suomenruotsalaiselle viittomakielelle oma korpus. Tavoitteenamme on toteuttaa se kolmen vuoden aikana. Korpuksen avulla voidaan kehittää myös suomenruotsalaisen viittomakielen tutkimusta ja opetusta, projektitutkija Juhana Salonen kertoo.
Viittomakielen keskuksen päätehtävä on toteuttaa, kehittää ja koordinoida viittomakielen tutkimusta ja koulutusta Suomessa. Sen toiminta perustuu opetusministeriön yliopistolle myöntämään valtakunnalliseen erityistehtävään.
Korpus avaa myös yhteisön tapoja ja normeja
Suomen viittomakielten korpuksen muodostamiselle on ollut tarvetta jo pidemmän aikaa. Vuonna 2019 julkaistiin korpuksen ensimmäinen osakokonaisuus. Se sisältää suomalaista viittomakieltä. Tässä Suomalaisen viittomakielen korpuksessa on videomateriaalia sekä materiaaleihin ajallisesti sidottuja koneluettavia merkintöjä ja metatietoja. Merkintöjen lisääminen eli annotointi kattaa viittomien tunnistamisen, niiden merkitysten ja muotojen erottamisen ja virketason käännökset.
Korpus eli tietokoneluettavassa muodossa oleva videoaineistokokoelma on hyödyllinen apuväline molempien Suomen kansallisten viittomakielten – suomalaisen sekä suomenruotsalaisen – kielellisten ja kulttuuristen piirteiden tutkimuksessa ja opetuksessa.
– Korpus auttaa selvittämään esimerkiksi viittomakielen sanastoa, rakennetta ja variaatioita sekä kuurojen yhteisön tapoja ja normeja, Salonen kertoo.
Kansallista viittomakielen päivää vietetään 12.2.2021
Suomenruotsalaiseen viittomakieleen liittyvä tiedote https://youtu.be/g3rWPcIy5ww
Lisätietoja:
Tommi Jantunen, +358408053185, tommi.j.jantunen@jyu.fi
Juhana Salonen, +358443241332, juhana.salonen@jyu.fi
Liitteen kuvassa viittomakielen keskuksen henkilöstöä. Vasemmalta eturivissä: Juhana Salonen, Ulla-Maija Haapanen, Tuija Wainio, Laura Kanto, Anna Puupponen, Antti Kronqvist ja Virpi Sipilä. Takarivissä vasemmalta: Tommi Jantunen, Danny De Weerdt ja Minttu Laine.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto vankistaa ammattivalmentajien tutkitun tiedon osaamista26.2.2021 12:07:28 EET | Tutkimus
Vain kolmanneksella päätoimisista valmentajista on akateeminen koulutus. Jotta luku saadaan nousuun, Jyväskylän yliopisto uudistaa valmentajakoulutuksen syksyllä 2021. Kun valmennus nojautuu tutkittuun tietoon, urheilutuloksetkin paranevat.
Jyväskylän yliopisto läpäisi ensimmäisenä yliopistona kolmannen kierroksen auditoinnin – yliopisto panostaa opiskelijoihin ja hyvinvointiin25.2.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto auditoitiin ensimmäisenä yliopistona kolmannella auditointikierroksella.Jyväskylän yliopisto sai auditoinnista erityistä kiitosta koulutustoiminnan johtamisesta ja monipuolisesta henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtimisesta.
Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisten hyvinvoinnille25.2.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Sosiaalinen media on tiivis osa nuorten arkea. Somen käytön muuttuessa pakonomaiseksi ja intensiiviseksi riski haitallisille terveysvaikutuksille kasvaa. Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen. WHO-Koululaistutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes koululainen luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjäksi.
Suomella on hyvä mahdollisuus luoda kvanttilaskentaan liittyviä innovaatioita23.2.2021 14:42:06 EET | Tiedote
Kvanttitietokoneita kehitetään ja tutkitaan laajasti maailmalla. Kvanttilaskenta ja klassinen (tavallinen) laskenta eroavat toisistaan muun muassa siten, että kvanttilaskennan perusyksikkö on bitin sijasta kvanttibitti. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa tehtiin selvitys kvanttilaskennan nykytilasta ja lähitulevaisuudesta.
Juuri se oikea kumppani: Harvinainen ilokaasun metallikompleksi avaa uusia näkökulmia tehokkaan kasvihuonekaasun muuntamiseen vaarattomiksi aineiksi23.2.2021 10:19:43 EET | Tutkimus
Ilokaasu eli dityppioksidi (N2O ) on sukulaismolekyylinsä hiilidioksidin (CO2) kanssa huomattava kasvihuonekaasu sekä pääasiallinen ilmakehän otsonikerrosta heikentävä aine 2000-luvulla. Sen päästöjen hillitsemiseen etsitään uusia keinoja. Tuore kemian alan tutkimus osoitti, että dityppioksidi pystyy sitoutumaan riittävän vahvasti metalleihin, mikä puolestaan auttaa suunnittelemaan uusia metallikomplekseja, joissa sitoutuminen olisi vielä vahvempaa. Tämä voisi mahdollistaa dityppioksidin laajemman käytön synteesikemiassa ja sen katalyyttisen hajottamisen ilmakehän kannalta vaarattomiksi aineiksi. Tutkimusartikkeli aiheesta julkaistiin Angewandte Chemie International Edition -julkaisusarjassa erittäin tärkeän julkaisun statuksella 17.2.2021.
Psykoosin hoitoon Suomessa kehitetty malli tunnetaan maailmalla22.2.2021 10:13:54 EET | Tutkimus
Suomessa kehitetty malli psykoosin hoitamiseen tunnetaan hyvin maailmalla. Hyväksi havaittu malli syntyi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyönä. Niin kutsuttu avoimen dialogin malli perustuu muun muassa perheen osallistamiseen potilaan hoitoon. Se mahdollistaa ensipsykoosipotilaan hoidon ilman lääkitystä.
Sairaanhoitajasta yleislääketieteen erikoislääkäriksi, kokista kasvatustieteen tohtoriksi – Urapolku on harvoin suoraviivainen18.2.2021 09:00:00 EET | Kutsu
”Olemme hieno kansakunta, kun olemme sallineet kaikille oppimisen ja kehityksen polun riippumatta lähtökohdista”, Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo. Tavoitteellinen urasuunnittelu, resilienssi eli psyykkinen palautumiskyky ja voimaantuminen ovat puheenaiheena tiistaina 23.2.2021 klo 13–14 Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudessa, jonka järjestää Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme