Atradius

Viivästynyt konkurssiaalto edessä vuonna 2022?

Jaa

Ensi vuonna odotamme maksukyvyttömyystapausten lisääntyvän maailmanlaajuisesti jopa 33%, sillä koronapandemiaan liittyvät verohelpotukset on lopetettu kokonaan siihen mennessä useimmilla markkinoilla.

Nykyinen maksukyvyttömyysaste on keinotekoisen matala valtioiden antamien tukien vuoksi. Toisin kuin pandemian alussa odotettiin, yritysten maksukyvyttömyys ei lisääntynyt maailmanlaajuisesti vuonna 2020, vaan maailmanlaajuinen maksukyvyttömyysindeksi laski jopa 14% viime vuonna.

Vuoden 2022 jälkeen odotamme, että maksukyvyttömyys alkaa jälleen laskea tai pysyy vakiona. Tämä johtuu siitä, että maksukyvyttömyysaste on suurelta osin palautunut normaaliksi ja heikoimmat yritykset ovat jo menneet konkurssiin. On selvää, että julkisen talouden tuen asteittainen poistaminen voi aiheuttaa haasteita joillekin yrityksille lyhyellä aikavälillä. Etenkin velkaantuneet yritykset ovat erityisen haavoittuvaisia.

Mitä euroalueen elpymiseen tulee, Atradiuksen ekonomistien tekemä julkaisu ennustaa euroalueen BKT:n kasvavan 5,1% vuonna 2021, vuoden 2020 6,5% supistumisen jälkeen. Syvimmistä taantumista vuonna 2020 kärsineet maat tulevat elpymään voimakkaimmin vuonna 2021. Vuonna 2022 BKT:n kasvun odotetaan euroalueella olevan suhteellisen vahva, 4,4%.

Näemme elpymistä etenkin niissä maissa, kuten Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa, jotka asettivat tiukkoja pandemiaan liittyviä rajoituksia vuonna 2020. Turismin lisääntyessä maat, joilla on suurin riippuvuus tästä sektorista, elpyvät matkailun myötä. Matkailijavirrat eivät kuitenkaan piristy täysin seuraavien kahden vuoden aikana, koska osa ihmisistä välttelee edelleen matkustamista.

 Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala kommentoi:

 Poikkeusajat pakottivat meidät tekemään asioita toisin, ja nyt onkin aika miettiä, mitä odotuksia meillä on tulevaisuudelle.Jatkon kannalta olennaista on se, miten pysymme vauhdissa mukana. Oikein valitut yhteistyökumppanit ja työkalut tukevat yrityksen toimintaa, voivat johtaa uusiin innovaatioihin sekä kasvattaa asiakaspohjaa. Keskinäinen sparraaminen voi olla yksi keino kääntää Suomi kasvun tielle.

Lue koko julkaisu täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atradius
Atradius
Mannerheimintie 4
00100 Helsinki

+ 358 96 811 240https://atradius.fi/

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.

Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.

Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atradius

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme