Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Vildmatskocken Jyrki Tsutsunens nya restaurang invigdes i kulturcentret Stoa

Dela

Krögare Jyrki Tsutsunens restaurang Skutta, som i september öppnades i kulturcentret Stoa i Östra centrum, inspireras av skogens gåvor och arrangerar kulturevenemang.

Som namnet antyder söker Skutta sin inspiration från skogen, vilket syns såväl på restaurangens meny som i evenemangen som ordnas i restaurangen. Bild: Petteri Lehtinen.
Som namnet antyder söker Skutta sin inspiration från skogen, vilket syns såväl på restaurangens meny som i evenemangen som ordnas i restaurangen. Bild: Petteri Lehtinen.

Krögaren Jyrki Tsutsunen specialiserar sig på vildmat. Hans restaurang Skutta är en konstbistro där naturen tar över makten på tallrikarna. De inhemska skogarnas gåvor syns starkt i restaurangens portioner. På lunchlistan finns bland annat skogssvamprisotto, rönnbärssås och nässelpotatispuré. Dessutom satsar restaurangen på fermentering, det vill säga syrning av naturens råvaror.

– Våra far- och morföräldrars generation har varit mycket bättre på att dra nytta av skogens gåvor, men under de senaste årtiondena har vi hamnat på efterkälken. Jag vill lyfta fram den här traditionen! Förutom råvaror från skogen fermenterar vi mycket allt möjligt, såsom kombuchadryck, focacciabröd och bredbart solrosfröpålägg, berättar Tsutsunen.

Ansvarsfullhet och ekologi syns i Skutta också i att portionernas råvaror i mån av möjlighet är närproducerade och överbliven mat från lunchen kan köpas som svinnlunch på eftermiddagarna.

Tsutsunen, som också kallats för kulturkock, är förutom för sitt skogsintresse även känd för att kombinera mat och kulturevenemang, vilket är en central del av Skutta. Av samma anledning är just kulturcentret Stoa en utmärkt plats för den nya restaurangen. Tsutsunen tror även på Östra Helsingfors dragningskraft och Stoas läge i Östra centrum.

– Skutta passar perfekt vid kulturcentret Stoa. Vårt mål är att ordna evenemang i restaurangen där naturen, kulturen och konsten är närvarande, såsom spelningar och burleskföreställningar. Vi kommer säkert att ha ett tätt samarbete med kulturcentret. Läget stöds också av att jag tycker att Berghäll börjar vara sett redan, och det positiva myllret bara ökar i Östra Helsingfors, funderar Tsutsunen.

Även Stoas direktör Ulla Bergström gläds åt de nya samarbetsmöjligheterna som öppnas i och med restaurangen Skutta.

– Stoa är ett hus för stigande, djärv och överraskande konst, som inspireras av det omgivande grannskapet, världsfenomen och naturen. Skuttas verksamhetsidé passar Stoas anda utmärkt. Konst och kultur förenar olika slags människor, så även mat. Med samarbetet mellan Skutta och Stoa kan man baka nya, vilda och uppfriskande upplevelser för alla Helsingforsbor, planerar Bergström.

Skuttas krögare Jyrki Tsutsunen har tidigare arbetat bland annat som personlig kock hos Sankt Petersburgs generalkonsul. Han är också känd från programmen Makujen maailma och Pala juustoa, tilkka viiniä som visades på Sub-kanalerna. För Skuttas mat ansvarar vid sidan om Tsutsunen även köksmästare Antti Rämö och Jenna Kemppainen arbetar som restaurangens sommelier.

Mer information:

Restaurang Skutta, skuttaan.fi (på finska),
Kulturcentret Stoa, Åbohusvägen 1, 00900 Helsingfors

Öppet må–fr 10–18, lö 10–16
Lunch må–fr 11–15
Tfn 040 481 9666
info@skuttaan.fi

Nyckelord

Kontakter

Krögare
Jyrki Tsutsunen
0408616227, jyrki.tsutsunen@gmail.com
Restaurang Skutta

Kommunikationsplanerare
Johanna Yrjölä
0405460536, johanna.yrjola@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
kommunikations- och marknadsföringstjänster

Bilder

Som namnet antyder söker Skutta sin inspiration från skogen, vilket syns såväl på restaurangens meny som i evenemangen som ordnas i restaurangen. Bild: Petteri Lehtinen.
Som namnet antyder söker Skutta sin inspiration från skogen, vilket syns såväl på restaurangens meny som i evenemangen som ordnas i restaurangen. Bild: Petteri Lehtinen.
Ladda ned bild
Bild: Petteri Lehtinen.
Bild: Petteri Lehtinen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala



https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Under höstlovet erbjuder Helsingfors gott om gratis evenemang och aktiviteter för barn och unga8.10.2021 10:36:38 EEST | Tiedote

Under höstlovsveckan ordnas över 80 evenemang för barn och unga i Helsingfors. Största delen av stadens evenemang under höstlovet är avgiftsfria och även avgiftsbelagda upplevelser är förmånliga. Hela utbudet för höstlovet har nu samlats ihop för första gången på webbplatsen tapahtumat.hel.fi/sv/. I Helsingfors börjar de svenska skolornas höstlov torsdagen 21 oktober och slutar söndagen 24 oktober.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum