Luonnonvarakeskus

Viljasatoarvio 3,5 miljardia kiloa – sadonkorjuu vielä kesken

Jaa

Puimurit korjaavat pelloilla viljasatoa aina kun vain on mahdollista. Nyt käydään kilpajuoksua syksyn säiden kanssa. Varmaa on, että huippusatoa ei saavuteta. Satoarvioon liittyvät riskit johtuvat myöhäisestä kasvukaudesta ja syksyn sateista. Jos pellolla olevaa satoa ei saada korjattua, tulee lopullisesta sadosta tämän hetkistä arvioita pienempi.

”Kasvukauden suosiollinen alku kääntyi piinalliseksi odotukseksi. Valmistuuko sato vai ei ennen syksyn tuloa, on ollut kuuma sadonkorjuukysymys. Jälleen kerran sadonkorjuuajan viime hetken sää ratkaisee sadon lopullisen määrän ja laadun”, sanoo yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta.

Korjuu ennen viljan kypsymistä on ollut ratkaisu tavallista useammalla tilalla. Arviolta noin 10 prosenttia vilja-alasta korjattiin tuoreviljana. Myöhäinen korjuuajankohta lisää korjattavan sadon laaturiskejä. Riskien toteutuminen selviää lähiviikkoina.

Lähes kymmenys lisää kauraa

Kaurasadossa on vielä mahdollisuuksia lähes kymmenyksen nousuun noin 1,1 miljardiin kiloon. Ohrasato on pienenemässä kymmenyksen 1,4 miljardiin kiloon. Kokonaisuutena viljasato on viime vuoden tasolla eli huippusatoa ei saada tänäkään vuonna.

Rukiin omavaraisuus on mahdollista

Rukiissa on mahdollisuus päästä suurimpaan satoon sitten vuoden 1990. Toteutuessaan lähes 120 miljoonan kilon sato vastaisi kolmannen kerran tällä vuosituhannella kotimaisen rukiin kulutusta. Toteutuessaan ruissato olisi kolmanneksen suurempi kuin viime vuonna.

Kasvukausi sakkaa härkäpavun ja rapsin ennätyssatoja

Venähtänyt korjuuajankohta sakkaa pahasti härkäpavun ja rapsin huippusatoa. Korjuun onnistuessa molemmista saadaan ennätyssato, kun etenkin härkäpavun viljelyala on jatkuvasti kasvanut.

Tilaston taustaa

Luken satotilaston syyskuun satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria Keskusten asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin, jotka kuvaavat tilannetta syyskuun 18. päivänä. Kuntakohtaisten arvioiden pohjana ovat silmämääräiset havainnot sekä paikallinen asiantuntemus. Viljelykasvien pinta-alat perustuvat maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmän tietoihin.

Tarkempaa tietoa satomääristä saadaan marraskuun 23. päivänä, jolloin satomäärien laskemisessa on käytettävissä maatiloilta saatuja satotietoja.  

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Anneli Partala, Luken tilastopalvelut, puh. 029 532 6803, etunimi.sukunimi@luke.fi

Kuvat

Viljasatoarvio on toiseksi alhaisin 2000-luvulla.
Viljasatoarvio on toiseksi alhaisin 2000-luvulla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Muistutuskutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?11.12.2017 08:23Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Mediakutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?4.12.2017 10:57Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa puolestaan green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme