Luonnonvarakeskus

Viljasatoarvio 3,7 miljardia kiloa – vaikka ala pieneni

Jaa

Viljasatoarvio on himpun viime vuotta suurempi, vaikka vilja-ala väheni kolme prosenttia. Kasvustojen satopotentiaali näyttää tällä hetkellä hyvältä. Myös muilla peltokasveilla sato-odotukset ovat tässä vaiheessa hyvät. Satomääriin odotetaan erityisesti rapsin ja härkäpavun osalta selvää nousua – osittain viljelyalan kasvun myötä.

Kuva: Anneli Partala, Luke
Kuva: Anneli Partala, Luke

”Pääosin kasvukauden alku on ollut suosiollinen peltokasvien kasvulle. Näin keskikesällä syksyn sadonkorjuuseen on siksi valoisat näkymät. Toki syksyn sadonkorjuuajan sää määrittelee lopullisen sadon määrän ja laadun” sanoo yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskukselta.

Kauraa yli kymmenys lisää

Vaikka viljasatoarvio kokonaisuutena on viime vuoden tasolla, tulossa on viljalajikohtaisia muutoksia. Kaurasadosta odotetaan kymmenystä suurempaa kuin viime vuonna. Kaurasadon 120 miljoonan kilon nousu kompensoi ohran lähes 80 miljoonan kilon vähennystä. Ohrasatoarvio - 1,5 miljardia kiloa – on kuitenkin vielä suurempi kuin kauran 1,2 miljardia kiloa.                                      

Rukiin omavaraisuus saavutetaan?

Ruissadosta odotukset ovat neljänneksen suuremmat kuin viime vuonna. Ruissato ylittäisi sadan miljoonan kilon rajan, joka tavanomaisina vuosina kattaa kotimaisen ruistarpeen. Toteutuessaan saisimme tälle vuosituhannelle kolmannen ruissadon, joka ylittää sata miljoonaa kiloa.

Rapsi nosteessa

Rypsin ja rapsin sato voi nousta jälleen vuosien 2005 - 2011 keskimääräiselle tasolle. Rapsin viljelyala pomppasi tänä vuonna reilusti rypsin edelle. Rapsi on rypsiä satoisampi ja satoarvio niillä yhdessä ylittää 110 miljoonaa kiloa eli on lähes neljännes viime vuotta suurempi.

Härkäpapu villissä laukassa

Härkäpapuala nousi neljättä vuotta yli 20 prosenttia edellisvuodesta. Satonäkymissä on vastaavat odotukset tälle syksylle.

Tänä vuonna härkäpavun viljelyala ylitti 22 000 hehtaaria ja saavutti jo peruna-alan. Härkäpapu on siten nousemassa merkittäväksi peltokasviksi Suomessa. Härkäpavulla on kotimaassa vielä käyttämättömiä mahdollisuuksia rehuna ja ruokana. Ne voivat kasvattaa sen viljelyalaa vielä merkittävästi.

Tilaston taustaa

Luken satotilaston heinäkuun satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria Keskusten asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin, jotka kuvaavat tilannetta heinäkuun 17. päivänä. Kuntakohtaisten arvioiden pohjana ovat silmämääräiset havainnot sekä paikallinen asiantuntemus. Viljelykasvien pinta-alat perustuvat maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmän tilanteeseen 17.7.2017.

Seuraava, syyskuun 18. päivän tilannetta kuvaava tilasto, julkaistaan 22.9.2017.  

Yhteyshenkilöt

yliaktuaari Anneli Partala, puh. 029 532 6803, etunimi.sukunimi@luke.fi
yliaktuaari Sirpa Karppinen, puh. 029 532 6789, etunimi.sukunimi@luke.fi

Kuvat

Kuva: Anneli Partala, Luke
Kuva: Anneli Partala, Luke
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>