Aluehallintovirasto

Villikissapopulaatioiden hallitseminen – aluehallintoviraston ohje

Jaa

Aluehallintovirasto on julkaissut toimintaohjeen villikissapopulaatioiden hävittämisestä. Ohjeen tarkoituksena on yhtenäistää käytäntöjä ja antaa ohjeistusta villikissapopulaatioiden hoitamisessa.

Toimintaohjeessa kerrotaan villiintyneiden kissapopulaatioiden aiheuttamista ongelmista sekä paikallisten viranomaisten ja kolmannen sektorin yhteistyöverkostojen rooleista niiden hävittämisessä. Siinä kerrotaan myös hallintomenettelyistä silloin, kun kissapopulaation omistaja on tiedossa tai kun omistaja ei ole tiedossa.

Villikissapopulaatio

Villikissapopulaatiolla tarkoitetaan yleensä ihmisastutuksen ulkopuolella eläviä kissoja, joiden omistajia ei tiedetä. Kun kissat elävät villinä, kukaan ei huolehdi niiden hyvinvoinnista. Siksi villikissat ovat alttiita tapaturmille, sairauksille, sisäsiittoisuuteen liittyville kehityshäiriöille ja populaatiossa herkästi leviäville taudeille. Ne ovat myös sääolosuhteiden armoilla eikä niiden ruoka ole tarpeeksi ravitsevaa. Villikissojen hallitsematon lisääntyminen aiheuttaa monia ongelmia kissoille, lisäksi kissat voivat levittää myös tauteja, jotka tarttuvat ihmiseen.

Populaation hallitseminen on usean tahon yhteistyöstä

Villikissapopulaatioiden hallitseminen vaatii yhteistyötä viranomaisten, maanomistajien, paikallisten eläinsuojeluyhdistysten ja metsästysseurojen välillä. Metsästysseurat voivat auttaa viranomaista tai maanomistajaa kissojen kiinniotossa ja lopettamisessa. Eläinsuojeluyhdistysten roolina on auttaa kissojen kiinniotossa ja hoidossa sekä etsiä uusi koti riittävän terveille ja käsiteltävissä oleville kissoille. Ennen uuteen kotiin luovuttamista tulee varmistua, että kissoilla ei ole tarttuvia tauteja.

Tarpeettoman kärsimyksen ja eläintautiriskin minimoimiseksi villikissojen lopettaminen on monesti ainoa vaihtoehto. Viranomaisen tehtävä on ohjeistaa ja valvoa, että hävittämisessä toimitaan lain mukaisesti. Kun villikissapopulaatiota ryhdytään hävittämään loukuttamalla, on tärkeää tiedottaa asiasta lähialueen eläintenomistajille esimerkiksi lehdissä, sosiaalisessa mediassa, esitteissä ja kunnan nettisivuilla. Näin kotikissat eivät joudu vahingossa loukkuihin.

Ulkoilevat kotikissat on syytä kastroida tai steriloida sekä tunnistusmerkitä. Tunnistusmerkintä tulee ilmoittaa myös esimerkiksi kissaliiton ylläpitämään tietokantaan, jotta kadonneet kissat saadaan palautettua kotiinsa.

Aluehallintovirasto ohjaa kuntia eläinlääkäripalvelujen järjestämisessä ja valvoo eläinten terveyttä ja hyvinvointia eläinlääkintähuoltolain mukaisesti. 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tekemä Kissapopulaation hävittämisen hallintomenettely kunnallisessa viranomaisessa -toimintaohje löytyy verkkosivultamme avi.fi/julkaisut. Toimintaohje julkaistaan lähiaikoina myös ruotsiksi ja se löytyy sivultamme avi.fi/sv/publikationer.

Kissaliiton mikrosirurekisteri: www.kissaliitto.fi/terveys/mikrosirut

Eläinsuojeluasioissa voi ottaa yhteyttä oman alueen aluehallintoviraston läänineläinlääkäriin, joka hoitaa eläinsuojeluasioita. Aluehallintovirastojen yhteystiedot löytyvät verkkosivultamme avi.fi/aluehallintovirastot.

Tietoa aluehallintovirastojen toimialueista löytyy verkkosivultamme kuntaluettelo-aluehallintovirastojen-toimialueista.

Lisätietoa

läänineläinlääkäri Terhi Simonen-Jokinen p. 0295 018 554

etunimi.sukunimi@avi.fi

******************

TW

Villikissojen poistaminen luonnosta vaatii usean tahon yhteistyötä. Aluehallintovirasto julkaisi ohjeen, jotta toimintatavat olisivat yhtenäiset. #AVIohjaa #villikissa #eläinsuojelu

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi kokoontumisrajoitukset koko Kainuuseen29.7.2021 14:43:43 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tartuntatautilain 58§ mukaiset koronarajoitukset koskemaan koko Kainuun maakuntaa. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla ja seurueilla on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Rajoitus koskee yli 10 hengen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 6.8.2021-27.8.2021.

Asbestipurkutöiden valvonta on valtakunnallisesti yhdenmukaista29.7.2021 08:48:43 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastojen (avi) työsuojelun vastuualueet suorittavat asbestipurkutyön valvontaa valtakunnallisilla hankkeilla. Hankkeilla yhdenmukaistetaan asbestipurkutöiden valvontaa. Valvontaa tehdään asbestipurkutyölupien ja työpaikalla suoritettavien asbestipurkutöihin liittyen. ”Vuoden 2021 suoritetussa asbestityön valvonnassa havaitut puutteet kohdentuvat tasaisesti työn eri osa-alueille”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto avin työsuojelun vastuualueelta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme