Vaasan kaupunki - Vasa stad

Villor som kulturellt fenomen – Österbottens museums utställning belyser sommarbosättningens historia

Dela
Österbottens museums sommarutställning är Villaliv, som presenterar villakulturens, sommarbosättningens och stuglivets historia i Vasaregionen och Österbotten från slutet av 1700-talet till nutid. Som ett övergripande kulturellt fenomen stäcker den sig utöver till temarelaterade föremål och konstruktioner även till fotografier och berättelser, även i digital form. Utställningen visas 7.5–29.8.2021.
Villa Finnilä strandpaviljong. Bild: Arkiv vid Österbottens museum.
Villa Finnilä strandpaviljong. Bild: Arkiv vid Österbottens museum.

I Österbotten byggdes de första sommarvillorna i trakten kring Vasa och Gamla Karleby redan i slutet av 1700-talet. Till de första villorna hör t.ex. Vasa hovrätts president Axel Christian Reuterholms och frun Lovisas villa från år 1799, som numera är Lillkyro prästgård. Från Österbottens kust spred sig sommarbosättningen så småningom mot inlandet.  

Utställningen lyfter fram ett urval av villa- och stugobjekt i Vasaregionen, Karleby, Jakobstad, Nykarleby och Kristinestad.

–Redan i utställningens planeringsskede har man tänkt att utställningen eller en del av den fr.o.m. hösten skulle kunna bli en ambulerande utställning som visas på olika orter, säger tf amanuens Nina Takala.

Från villor till bastustugor – och tillbaka till villabyggande

Villakulturen började på 1800-talet sprida sig från Sverige till Egentliga Finland. Från Estland, Ryssland och Sverige spred den sig till Södra Finland och Karelska näset.

Villakulturen spred sig i större utsträckning i slutet av 1800-talet i och med välståndet som industrialiseringen medförde. I de klassiska villorna med snickarglädje tillbringade man hela sommaren och återvände till staden i skiftet mellan augusti och september. Från och med 1920-talet började man i stället för stora villor bygga mindre helg- och bastustugor.

Det var framfört allt den välbärgade medelklassen som levde stugliv och när levnadsstandarden höjdes på 1950-talet hade allt fler möjlighet att skaffa stuga. Till stuglivet hörde att vistas utomhus, bada bastu, simma, fiska, odla för husbehov och plocka skogens håvor.

Antalet stugor ökade kraftigt på 1980-talet, och under de följande årtiondena växte medelstorleken på fritidsbostäderna och nivån på utrustningen utvecklades. I villabyggandet har man gått tillbaka mot det man startade ifrån för över hundra år sedan.

Allmänhetens villaminnen och fotografier en del av utställningen

Utöver villa- och stugbyggnader lyfter utställningen även fram hur man levde och fördrev tiden på villorna, både vardag och fest. Livet på sommaren under olika tidsperioder presenteras med hjälp av fotografier, kartor och föremål ur samlingar, vilka huvudsakligen kommer från Österbottens museums egna samlingar.

De som gjort utställningen har haft mycket material att välja mellan. I utställningens planeringsskede kunde även allmänheten berätta om sina villaminnen, dela med sig av minnesinformation och gamla fotografier. Detta material har utnyttjats och tagits med som en del av utställningen. De som gjort utställningen har funderat på nya sätt att presentera innehållet, av vilket en del har omvandlats till digital form och kan läsas på pekskärmar.

Utställningen har producerats av Vasa stads museer. Till den yrkesövergripande arbetsgruppen hörde tf amanuens Nina Takala, forskare Minna Vihla, byggnadsforskare Outi Orhanen, landskapsmuseiforskare Kaj Höglund, arkivamanuens Kimmo Vatanen, utställningschef Maaria Salo samt Vasa stads lägesdatasakkunnig Martti Vaali, som har svarat för det tekniska genomförandet av utställningens pekskärmar.

Kartapplikationerna som visas i utställningen har gjorts i samarbete med Vasa stads lägesdataservice.

Evenemang på sommaren i mån av möjlighet

I samband med utställningen ordnas i mån av möjlighet evenemang, t.ex. sakkunnigföreläsningar med villatema och relaterat program som förmedlar känslor av lycka och glädje som hör ihop med villalivet och sommaren. Det är ett tema som passar för Vasa som eftersträvar att bli världens lyckligaste stad.

Morsdagen 9.5 ordnas det en guidning på utställningen kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska. Under dagen är det gratis inträde för mödrar med barn till Österbottens museum.

Utställningen Villaliv visas på Österbottens museum 7.5–29.8.2021.

Informationsbilder:https://kuvapankki.vaasa.fi/s/N72HBZYE2W9R3JDH/fo

Nyckelord

Kontakter

Tf amanuens Nina Takala, Vasa stads museer, tfn 040 487 9233, nina.takala@vasa.fi


Landskapsmuseiforskare Kaj Höglund, Vasa stads museer, tfn 040 066 9039, kaj.hoglund@vasa.fi


Byggnasforskare Outi Orhanen, Vasa stads museer, tfn 040 531 3918, epost outi.orhanen@vasa.fi


 

Bilder

Villa Finnilä strandpaviljong. Bild: Arkiv vid Österbottens museum.
Villa Finnilä strandpaviljong. Bild: Arkiv vid Österbottens museum.
Ladda ned bild
Bruun, Gubbgrundsvägen. Bild: arkiv vid Österbottens museum.
Bruun, Gubbgrundsvägen. Bild: arkiv vid Österbottens museum.
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Koko perheen pyöräilypäivä käynnistää pyöräilyviikon – Vaasassa viikko täynnä pyöräilyaiheista ohjelmaa23.4.2024 15:31:52 EEST | Tiedote

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään jälleen toukokuussa. Vaasassa viikko polkaistaan käyntiin lauantaina 4.5., kun koko perheen pyöräilypäivä valtaa kauppatorin. Viikon aikana tarjotaan myös ilmainen aamupala pyöräileville, järjestetään pyöräilytempaus kaikilla Vaasan seitsemällä nuorisotilalla sekä poljetaan Vaasan ladun johdolla Närvänmutkan laavulle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye