Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vilma on vankilakoirien Suomen mestari – kovatasoisessa kilpailussa verkostoidutaan ja harjoitellaan tositilanteita varten

Jaa

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 23.–25.5.2023 Kestilän vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Jokelan vankilan labradorinnoutaja Hakukoneen Twitter ”Vilma” ohjaajanaan vartija Heidi Ristimäki. Kilpailuissa toiseksi sijoittui Sukevan vankilan labradorinnoutaja Santtu ja Antte Röntynen. Kolmannelle sijalle ylsivät labradorinnoutaja Vinski ja Tuomo Räsänen Pyhäselän vankilasta. Paikalla olivat lähes kaikki Rikosseuraamuslaitoksen yli 20 koiraa.

Labradorinnoutaja ja Rikosseuraamuslaitoksen virkapukuinen henkilö palkintojen kanssa.

Kilpailut testaavat koiran ja ohjaajan osaamista ja yhteistyötä monipuolisesti ja toimivat hyvänä harjoituksena tositilanteita ajatellen. Kolmen päivän aikana kaikki koirakot suorittivat rasteja, joilta saatujen yhteispisteiden perusteella saatiin voittaja selville. Kilpailun voittaja saa paikan viranomaisten yhteisistä virkakoirien SM-kilpailuista, jotka järjestetään 3.5.10.2023.

Kilpailun osa-alueet:

  • piha-alueen etsintä
  • huoneistoetsintä
  • varastoetsintä
  • ajoneuvoetsintä
  • laukkuetsintä
  • tottelevaisuus

Vankilakoirat ja niiden ohjaajat ovat monitaitoisia ja muuntautumiskykyisiä

Vankilakoirat saavat saman koulutuksen kuin Poliisin erikoisetsintäkoirat. Koulutus myös järjestetään poliisikoiralaitoksella.

Tehtävät vankiloissa ovat monipuolisia ja haastavia, joten koirien on kyettävä toimimaan erilaisissa ahtaissa tiloissa sekä eri korkeuksilla ja alustoilla. Myös erilaiset etsintäkohteet lisäävät työn haasteita. Etsinnät voivat saman työvuoron aikana kohdistua vankien asuintiloihin, vankilassa vieraileviin henkilöihin, ajoneuvoihin tai vaikkapa ulkoalueille.

– Työ vaatii niin ohjaajalta kuin koiraltakin nopeaa muuntautumiskykyä ja useiden eri etsintämenetelmien hallintaa. Koiran hajuaistin on oltava hyvä, sillä verraten muihin viranomaisiin, on vankilakoirien löytämät huume-erät usein varsin pieniä. Voidaan puhua jopa yksittäisistä tableteista. Koiralla on myös tärkeä merkitys vankeusaikaisen rikollisuuden ehkäisemisessä, pelkkä koiran paikallaolo ehkäisee rikoksia, kertoo Rikosseuraamuslaitoksen koiratoimintaa koordinoiva erityisasiantuntija Tuomas Hanhikangas.

Rikosseuraamuslaitoksen koirakot antavat tarvittaessa virka-apua muille viranomaisille. Myös nenätyöskentelyä treenatessa viranomaisyhteistyöllä on suuri merkitys. Yhteisissä treeneissä neuvoja ja osaamista jaetaan yli viranomaisrajojen. Myös kilpailut hoidetaan yhteistyössä. Tänä vuonna Kestilässä saatiin tuomarointiapua Poliisilta, Tullilta ja Puolustusvoimilta.

Virkapukuiset%20henkil%F6t%20Tullista%2C%20Poliisista%2C%20Rikosseuraamuslaitoksesta%20ja%20Puolustusvoimista%20seisovat%20selin%20kameraan.Keltainen%20labradorinnoutaja%20seisoo%20hyllyll%E4%20ja%20koiranohjaaja%20ottaa%20sit%E4%20vastaan.

Lisätietoja:

Tuomas Hanhikangas, erityisasiantuntija tuomas.hanhikangas@om.fi, p. 050 3248 233, Operatiivinen vastuualue, Operatiivisen toiminnan ohjaus -yksikkö

Avainsanat

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulussa26.5.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin tänään Oulun Ruskonselän rakennustyömaalla. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen samalle tontille rakennettava poliisin, vankilan ja istuntosalin yhteishanke. Rakennustyöt etenevät vaiheittain, ja ensimmäisenä valmistuvat pääpoliisiaseman rakennustyöt vuoden 2024 loppuun mennessä. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja päätoteuttajana SRV.

Vilma är fängelsehundarnas finländska mästare — tuff tävling skapar nätverk och tränar för verkliga situationer25.5.2023 15:59:16 EEST | Tiedote

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid i Kestilä fängelse 23 till 25 ​​maj 2023. Vinnaren blev labradorretriever Hakukoneen Twitter "Vilma" från Jokela fängelse, förd av väktare Heidi Ristimäki. Labradorretriever Santtu med Antte Röntynen från Sukeva fängelse tog andraplatsen. Labradorretriever Vinski och Tuomo Räsänen från Pyhäselkä fängelse tog tredje plats. Så gott som alla av de drygt 20 hundarna på Brottspåföljdsmyndigheten medverkade.

Brottspåföljdsmyndigheten startar rehabilitering i virtuell verklighet — de intagna får öva för vardagssituationer22.5.2023 14:45:41 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten har använt programvaror för virtuell verklighet i rehabiliterande syfte sedan 2019. Nu startar myndigheten en ny rehabilitering i virtuell verklighet i samarbete med företaget Virtual Dawn. Med hjälp av programmen går det att öva för situationer som den intagne kommer att ställas inför efter att han eller hon släppts.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme