Seta Ry

Vinokino-elokuvafestivaali tällä viikolla Helsingissä ja verkossa

Jaa

Sateenkaareva elokuvafestivaali Vinokino järjestetään Helsingissä 26.–28.11. Nyt 30 vuotta täyttävän Vinokinon juhlavuosi näkyy myös festivaalin ohjelmistossa.

Firebird
Firebird

Mediatiedote 23.11.2021
julkaisuvapaa heti

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali. Tänä vuonna festivaali järjestetään 30. kerran.

Helsingissä Vinokinoa on järjestetty vuodesta 2001 alkaen. Elokuvia esitetään Cinema Orionissa, Oodissa ja verkossa. Osa elokuvista esitetään vain fyysisinä näytöksinä, osa on katsottavissa vain verkossa, ja osa on tarjolla molemmissa muodoissa. Verkossa katsottavat elokuvat ovat katsottavissa Festhome TV -palvelussa 22.–28.11. Oodin Maijansalissa järjestetään lauantaina ja sunnuntaina maksuttomia dokumenttinäytöksiä.

Vinokino juhlii tänä vuonna 30-vuotista taipalettaan. Juhlavuosi näkyy myös festivaalin ohjelmistossa. Perjantaina festivaalin avaa Vinokino 30 vuotta – kotimaisia lyhytelokuvia -näytös, joka koostuu suomalaisten tekijöiden lyhytelokuvista, joita on esitetty Vinokinossa vuosien varrella. 90-luvun tuotantoa edustavat Ilppo Pohjolan kokeellinen dokumentti P(l)ain Truth, Markku Heikkisen TV-dokumentti Ristiriita, Zaida Bergrothin ohjaama Hiukset ja Aleksi Salmenperän ohjaama Rajatapaus. 2000-luvulta mukaan on valittu Petra Rossin animaatio Falling, Teemu Nikin komedia Kaveri, Eeva Putron komedia Dildoa Ostamassa ja Elias Koskimiehen ohjaama musiikkivideo I’ve Only Just Begun. Markku Heikkinen tulee paikalle alustamaan näytöstä ja kertomaan dokumentistaan Ristiriita, joka käsittelee vuonna 1996 sanomalehtien yleisönosastoilla käytyä keskustelua samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamisesta.

Ohjelmistossa on myös uutuudet pitkän linjan queer-elokuvantekijöiltä Bruce LaBrucelta ja Monika Treutilta. Molemmilla ohjaajilla on yhteys Vinokinon juuriin, sillä heidän uransa varhaiset teokset (LaBrucen No Skin Off My Ass ja Treutin Virgin Machine) esitettiin ensimmäisellä festivaalilla Turussa huhtikuussa 1992. LaBrucen Saint-Narcisse sekoittaa narsismia, insestiä ja uskontoa omalaatuiseksi draamaksi. Monika Treutilta puolestaan nähdään kaksi sukupuolen moninaisuutta käsittelevää dokumenttia, Vinokinossa myös vuonna 1999 esitetty Gendernauts sekä sen tänä vuonna ilmestynyt jatko-osa Genderation.

Edellä mainittujen lisäksi tarjolla on monipuolinen kattaus viime vuosien kiinnostavimpia queer-elokuvia. Sateenkaarihistoriaa käydään läpi dokumententeissa Cured ja No Straight Lines. Naisten välistä rakkautta kuvataan kauniisti fiktioelokuvissa Forgotten Roads ja Love, Spells and All That. Miesten välisiä suhteita käsitellään virolaisessa draamassa Firebird ja monikulttuurisessa draamassa Beyto. Sukupuolen moninaisuus on keskiössä uusiseelantilaisessa draamassa Rūrangi ja brasilialaisessa nuorisokuvauksessa Valentina. Draamakomedia Swan Songin pääosassa loistaa konkarinäyttelijä Udo Kier, joka esittää ikääntynyttä kampaajaa, joka karkaa vanhainkodista tehdäkseen viimeisen stailauksen vanhalle kanta-asiakkaalleen. Lisäksi ohjelmistossa on valikoima sateenkaarevia lyhytelokuvia eri puolilta maailmaa.

Yhteyshenkilöt

Antti Tiainen

Vinokinon koordinaattori
koordinaattori@vinokino.fi

Kuvat

Firebird
Firebird
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Turun seudun Seta on kansalaisjärjestö, joka jakaa asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta ja tarjoaa vertaistukea sateenkaari-ihmisille Turun seudulla ja Salossa. Vinokino on Turun seudun Setan elokuvafestivaali.

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

Setan Asiallisen tiedon omena -tunnustus Kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasioiden yksikölle22.9.2021 00:05:00 EEST | Tiedote

Ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Seta on jakanut vuoden 2021 Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat -yksikölle. Tunnustuksen vastaanottivat 14.9.2021 yksikön johtaja Jarmo Kokkonen ja johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen. Tunnustuksen luovutti Kirkkohallituksen tiloissa Helsingissä Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme