Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Virallinen uimakausi on alkanut

Jaa

Virallinen uimakausi on alkanut 15.6. ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut on aloittanut uimarannoille kohdistuvat tarkastukset ja veden hygieenistä laatua seurataan uimakauden aikana määrittämällä vesinäytteistä ulosteperäisiä bakteereita.

Mustasaaren uimaranta. Kuva: Satu Wahlman.
Mustasaaren uimaranta. Kuva: Satu Wahlman.

Tällä viikolla vesinäytteet otettiin Hietarannan, Lauttasaaren, Munkkiniemen ja Pikkukosken uimarannoilta. Tuloksista tiedotetaan niiden valmistuttua uimarantojen ilmoitustaululla sekä Helsingin kaupungin internet-sivuilla.

Tänä vuonna Helsingissä on 25 yleistä uimarantaa, joista 12 on suuria yleisiä uimarantoja ja 13 pieniä yleisiä uimarantoja. Uimarannoista kolme sijaitsee Vantaanjoen rannalla ja muut merenrannoilla.

Merivesi lämmennyt hieman, sinileviä ei vielä näkyvissä

Meriveden lämpötila on lämmennyt viime viikosta ja on nyt keskimäärin 11 asteista. Matalilla lahdilla on mitattu korkeampia lämpötiloja. Tuulet ovat hieman tasaantuneet, ja merkitsevä aallonkorkeus madaltunut 0,2 metriin Suomenlinnan edustalla. Meriveden pinnan korkeus on ollut lähellä teoreettisen keskiveden tasoa jo jonkin aikaa, vaihdellen noin 0 ja +20 senttimetrin välillä.

Viime viikolla merivesinäytteitä haettiin Töölönlahdelta sekä hieman ulompaa läntiseltä merialueelta. Töölönlahti on suojaisa ja matala sisälahti, jolla on rautatietunnelin kautta yhteys Kruunuvuorenselälle. Vantaanjoen valuma vaikuttaa Töölönlahteen, ja varsinkin keväisin lumien sulamisen aikaan lahden suolapitoisuus on ympäröiviä merialueita matalampi.

Töölönlahden historia on arkistoitunut sen sedimentteihin. Sieltä löytyy merkkejä muun muassa 1800-luvun sokeritehtaan jätevesistä sekä muista saasteista. Liikenteen päästöt huonontavat nykyään lahden vedenlaatua sisäisen kuormituksen lisäksi.

Töölönlahden vedenlaatua on viime vuosina pyritty parantamaan juoksuttamalla vettä Humallahdelta, ja tällä hetkellä ravinnepitoisuudet ovatkin laskeneet. Ravinnepitoisuuden lasku näkyy muun muassa kasvaneena näkösyvyytenä ja pienentyneenä leväkukintojen määränä. Tulevaisuudessa Töölönlahteen johdetaan entistä enemmän hulevesiä, mikä saattaa vaikuttaa lahden veden laatuun.

Helsingin edustan vesissä havaittiin tällä viikolla piileviä sekä pieniä nieluleviä, mutta sinilevät eivät ole vielä runsastuneet. Nyt onkin hyvä hetki nauttia virkistävästä pulahduksesta aaltoihin. 

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta ja merisäästä 

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksia:

Lisäksi Helsingin kaupungin ja Ilmatieteenlaitoksen tuottamilta meri.hel.fi -sivuilta voi käydä katsomassa ajankohtaisia merisään tietoja, kuten ilman ja veden lämpötilan sekä tuulen nopeuden ja suunnan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:

terveysinsinööri Satu Wahlman
puh. 050 4025992
uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue:

- tutkija Emil Vahtera
puh. 040 1530388, emil.vahtera@hel.fi

- tutkimusavustaja Anni Korhonen
puh. 040 5354583, anni.k.korhonen@hel.fi

Kuvat

Mustasaaren uimaranta. Kuva: Satu Wahlman.
Mustasaaren uimaranta. Kuva: Satu Wahlman.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme